Afbeelding

De dames rugbyen in Nederland beter dan de heren, vindt Kyra van der Waal

sport

Editie: Week 50, Jaargang 20 |

“Plezier is ook belangrijk”, vindt Kyra. “Dat zit bij ons wel goed” (foto: Jos Wolse)

DELFT - De sportwereld heeft weer stof tot discussiëren sinds sportkoepel NOC*NSF deze week bekend maakte welke sporten op financiële steun kunnen rekenen en welke niet. Meest opvallend: geen geld meer voor mannenvolleybal, wel voor damesrugby.

“Super gaaf natuurlijk!”, reageert Kyra van der Waal op het feit dat het NOC*NSF geld vrij maakt voor damesrugby. Kyra rugbyt zelf bij RC Delft en maakt de groei van de sport van dichtbij mee. “In Nederland doen de dames het gewoon een heel stuk beter dan de heren. Daarnaast speelt het feit dat rugby in 2016 een Olympische Sport wordt, natuurlijk een belangrijke rol. Waarom dat precies is, weet ik niet maar ik vind het wel leuk. Ik rugby nu zelf sinds een tijdje bij RC Delft en vind het prachtig. Damesrugby is relatief onbekend en hierdoor krijgt de sport meer bekendheid. Dat is leuk.”

“Qua regels verschilt de sport bij de dames niet van het mannenwerk”, legt Kyra uit. “We spelen met vijftien veldspelers tegen elkaar. Dat wordt op de Olympische Spelen trouwens anders, daar spelen ze sevens. Zeven tegen zeven. Dat betekent dus dat er minder fysiek contact is en de speelsters grotere afstanden moeten afleggen op het veld.” Een andere reden waarom Kyra het leuk vindt dat juist damesrugby extra geld en aandacht krijgt, zijn de vooroordelen. “Daar krijg ik wel mee te maken, ja”, is ze eerlijk. “Er heerst een stereotype. Rugby wordt als mannensport gezien. Daarom is het extra leuk dat juist de dames nu in de aandacht staan. Wat ik overigens wel merk, is dat veel mensen die bevooroordeeld zijn over damesrugby toch nieuwsgierig zijn naar hoe het er dan daadwerkelijk uitziet. Ik hoop dat er nu alleen nog maar meer mensen nieuwsgierig worden en een kijkje komen nemen.”

Om het stereotype te ontkrachten beantwoordt Kyra vervolgens de vraag waarom een vrouw ervoor kiest om te gaan rugbyen. “Heel simpel, ik zocht een teamsport waarin ik mijn energie kwijt kan. Daarbij had ik een voorkeur voor een fellere contactsport en ben ik een keer gaan meedoen met rugby. Dat vond ik vervolgens dusdanig leuk dat ik er bij ben gebleven. Het is gewoon een leuke teamsport en er hangt een leuke sfeer. Ik ben zelf wat forser en in de rugbysport voel ik me erg gewaardeerd. Hier kan ik gebruik maken van mijn postuur in plaats van dat het me in de weg staat. Lang niet alle rugbysters zijn overigens fors. Alle soorten en maten zijn aanwezig in het team, haha! Je hebt toch te maken met verschillende posities. De één krijgt veel te maken met fysiek contact waardoor een stevig figuur een voordeel is en de ander moet meer lopen en heeft dus meer baat bij een atletisch, slank lijf.”

Kyra speelt met RC Delft in de op één na hoogste competitie van het land. “Vorig jaar zijn we tweede geworden en voorafgaand aan dit seizoen hebben we ons ten doel gesteld kampioen te worden en te promoveren naar het hoogste niveau. We staan op dit moment derde en dat valt een beetje tegen. We hebben te maken met veel blessures waardoor we onze doelstelling een beetje hebben moeten bijstellen. Maar als iedereen fit is, hebben we zeker de potentie om het hoogste niveau te bereiken. Of ik het gevoel heb dat ik aan topsport doe? We trainen op dit moment twee keer per week met het team en spelen op zondag onze wedstrijden. Sommige speelsters doen daar op dit moment nog extra trainingen naast. Als we willen promoveren, zullen we dat eigenlijk allemaal moeten doen. Die wil is bij de meeste dames ook wel aanwezig en we hebben twee trainers die veel inzet tonen. Hun fanatisme zorgt er ook voor dat wij als team voor het hoogst haalbare gaan. In die zin heerst er dus wel een topsportcultuur maar we zijn geen professionals. We werken allemaal en vinden plezier ook belangrijk. Dat zit bij ons wel goed, gelukkig.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12