Afbeelding

Rugbydames RC Delft door kampioenschap eerste klasse naar hoogste nationale niveau

sport

Editie: Week 16, Jaargang 21 |

Er vloeiden veel tranen door het kampioenschap van RC Delft

DELFT - De dames van Rugbyclub Delft zijn vorige week kampioen geworden in de eerste klasse. In een onderling duel met naarste concurrent DIOK Leiden werd promotie naar de ereklasse veiliggesteld, daarmee spelen volgend jaar twee Delftse damesrugbyteams op het hoogste nationale niveau.
In december vorig jaar vertelde Kyra van der Waal nog aan Delft op Zondag dat de doelstelling om dit jaar kampioen te worden misschien wat naar beneden moest worden bijgesteld. “Dat was achteraf gezien in een fase waarin het nogal tegenzat”, concludeert Linda Dekker, eveneens speelster van RC Delft nu. “Er waren twee zwangerschappen en wat blessures, we waren gezakt naar de derde plaats en moesten onze sterkste tegenstanders nog tegenkomen.” De twee nederlagen waartegen het damesteam in die fase aanliep, bleken echter de enige twee dit seizoen. “Eén van die wedstrijden verloren we veel de slordig”, analyseert trainer Frans Rijkers. “De andere nederlaag was ook onnodig, maar toen hebben we wel echt gevochten voor wat we waard waren.”

Het bleek slechts een kleine dip, die de eersteklasser moeiteloos te boven kwam. De van tevoren bepaalde doelstelling om kampioen te worden, bleef in tact en een onderling tweeluik met voornaamste concurrent DIOK Leiden zou de beslissing forceren. “De eerste wedstrijd tegen DIOK werd steeds uitgesteld”, vertelt speelster Mara Verhoeff. “Hij stond eigenlijk al in oktober op het speelschema, maar steeds weer moest de wedstrijd worden verplaatst. Daardoor speelden we in de laatste week van de competitie twee keer tegen DIOK en dat was heel spannend, want er was nog niets beslist.” Toen de eerste van de twee confrontaties in Delft werd gewonnen door de thuisspelende dames, wisten ze dat het kampioenschap bijna binnen was. “We zijn vervolgens met een volle bus supporters naar Leiden gegaan voor de kampioenswedstrijd”, zegt Linda Dekker nagenietend. “Het waren echt heel veel supporters, veel meer dan het aantal Leidenaren langs de lijn. Door al die steun hadden we het gevoel dat we wel moesten winnen en dat gaf wel druk. We waren heel gespannen en geconcentreerd, veel meer dan normaal. De wedstrijd ging uiteindelijk super en iedereen speelde goed.”

Het werd 61-12 voor RC Delft. Een monsterscore. “Iedereen was door het dolle heen”, is Mara Verhoeff trots. “Er vloeiden veel tranen door het kampioenschap, ook bij mij. We hebben als team afgelopen jaren erg veel tegenslag gehad. Dat we nu kampioen zijn geworden, maakt ons heel erg trots en blij. We hebben er met elkaar zo ontzettend hard voor gewerkt.” Dat onderschrijft ook de trainer. Frans Rijkers looft de werklust van zijn dames, maar weet ook hun zwakke plek feilloos te vinden. “Ze communiceren onderling niet goed genoeg. Dat compenseren weliswaar door hard te werken, maar ze maken het zichzelf daardoor wel moeilijk. Als ze meer werk maken van het communiceren, hoeven ze minder hard te werken om prestaties te leveren.”

Dat is ook meteen het huiswerk voor de dames van RC Delft voor de komende periode. Volgend jaar staat ze in de ereklasse namelijk nogal wat te wachten. “In de ereklasse worden de fouten die ze nu nog vaak maken, genadeloos afgestraft”, is Frans Rijkers stellig. De trainer kent het niveau op zijn duimpje en probeert zijn dames dan ook zo goed mogelijk voor te bereiden. “Puur rugbytechnisch zit er weinig verschil tussen RC Delft en SRC Thor, de andere Delftse damesploeg die volgend jaar in de ereklasse uitkomt. Het verschil zit hem alleen in slimmigheid en geslepenheid. Ze zullen, zeker in het begin van het seizoen een aantal harde lessen leren. Hopelijk doen ze daar hun voordeel mee. Ik denk namelijk dat ze in staat zijn om bij de eerste vijf te eindigen. De nummer 8 degradeert direct, de nummer 7 moet playoff’s spelen voor lijfsbehoud. Dat moeten wij zien te voorkomen en dat kunnen we ook. Belangrijkste is dat ze het echt willen en wat dat aangaat vind ik het makkelijker om een damesteam te coachen dan een mannenteam. Je kunt opdragen wat je wilt, dames volgen het op en vragen daarna pas waarom ze het moesten doen. Mannen gaan eerst in discussie. Dames zijn ook meer in staat elkaar aan te spreken dan mannen, ze zijn gedrevener.”

“Ik wil er graag nog even op wijzen dat we de komende zes weken open trainingen hebben op donderdag”, voegt Mara Verhoeff tot slot nog toe. “We zijn gebaat bij een zo breed mogelijke selectie om het op het hoogste niveau zo goed mogelijk te doen. Als mensen geïnteresseerd zijn, kunnen ze dus mee komen doen. Zo ben ik er ook ingerold. Ik heb ooit een keer in de kroeg beloofd dat ik het een keertje zou gaan doen en ben daarna nooit meer weggegaan. Rugby is een ontzettend leuke sport. Zeker voor dames.” (MA) 
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12