Afbeelding

Nelleke Westerhof heeft het gelukkig niet al te druk als vertrouwenscontactpersoon bij Concordia

sport

Editie: Week 28, Jaargang 22 |

Nelleke Westerhof heeft het niet druk als vertrouwenscontactpersoon bij Concordia. maar ze is blij een alternatief te kunnen bieden voor het geruchtencircuit. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Toen NOC*NSF drie jaar geleden alle sportclubs van Nederland adviseerde een vertrouwenscontactpersoon aan te stellen, was dat bij Concordia niet tegen dovemansoren gezegd. De club benaderde Nelleke Westerhof en Hans Meijs, die de rol inmiddels al drie jaar lang naar volle tevredenheid invullen.

Westerhof snapt dat NOC*NSF verenigingen aanraadt een dergelijk orgaan binnen de club in te stellen. “Het biedt de leden namelijk een kanaal als ze ergens mee zitten. Je voorkomt op deze manier dat bepaalde frustraties in het roddelcircuit terechtkomen, want dat is bloedlink.”

Westerhof, juriste van professie, werd drie jaar geleden door het bestuur van Concordia benaderd om vertrouwenscontactpersoon te worden. “Vervolgens heb ik samen met Hans Meijs, voormalig huisarts, een cursus van NOC*NSF doorlopen en hebben we die functie op ons genomen. De cursus bestond uit een theoretisch deel en een praktische gedeelte waarin verschillende casussen werden voorgelegd.”
Beide cursisten slaagden met vlag en wimpel en konden aan de slag. “Het was voor mij wel wennen”, vertelt Westerhof, “in de cursus leerden we dat we ‘op onze handen moesten zitten’; luisteren en vooral niet alles wat we aangereikt kregen zelf oplossen. Dat moeten de leden die bij ons aankloppen zelf doen, dat terwijl ik normaal gesproken alle problemen die op mijn pad komen zo snel mogelijk wil oplossen.”

‘PROBLEMEN KOMEN VAAK VOORT UIT MISCOMMUNICATIE OF GEBREK AAN COMMUNICATIE’
Westerhof en Meijs zijn nu al een kleine drie jaar in functie. “In die tijd is onze deur niet platgelopen, gelukkig niet. Maar er heeft wel een aantal mensen bij ons aangeklopt. Gelukkig bleken de problemen allemaal niet zo complex en hadden ze vooral met de context te maken waarin dingen gebeuren. Je ziet vaak dat de zaken die spelen een gevolg zijn van miscommunicatie of zelfs een compleet gebrek aan communicatie. Het draait vooral om een gevoel van veiligheid dat je bij de vereniging ervaart. Vaak wordt ongewenst gedrag helemaal niet benoemd, waardoor mensen hun grenzen niet aangeven. Een vraag die ik vaak stel is: ‘heb je het er al met de persoon die het betreft over gehad?’ Meestal is het antwoord op die vraag nee. Ik stel dan voor om het probleem met de persoon in kwestie te bespreken; en als mensen dat lastig vinden kunnen wij daarbij helpen. Uiteindelijk koppelen we jaarlijks geanonimiseerd onze bevindingen terug aan het bestuur. Tenzij sancties gewenst zijn natuurlijk, maar dat is gelukkig nog niet gebeurd.”

‘WIJ VULLEN ELKAAR PERFECT AAN’
Westerhof heeft daarbij veel aan haar collega, Hans Meijs. “Het leuke is dat wij elkaar perfect aanvullen. Ik ben een juriste, Hans een voormalig huisarts. Daarbij is hij een man en ik een vrouw; je merkt toch dat mensen die met een probleem zitten naar een persoon van hetzelfde geslacht toestappen. Verder is Hans een bekend gezicht binnen de voetbaltak van de vereniging, terwijl ik hier als golflid bekend ben. Dat maakt de combinatie extra mooi.” Maar dat is nog niet alles. “Want als mensen contact met ons opnemen, vragen we of ze er bezwaar tegen hebben als we het samen bespreken. Tot op heden is dat nooit een probleem geweest en is het fijn om er met de ander over te spreken, want twee weten meer dan één.”
Mochten de twee er zelf niet uitkomen, dan is er altijd nog een vangnet. “Wij zijn vertrouwenscontactpersonen, maar het NOC*NSF heeft vertrouwenspersonen die wij kunnen raadplegen als dat nodig is. Maar dan moet er wel heel wat aan de hand zijn.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12