Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 14, Jaargang 21 |

Dennis Oosterveld (34) neemt op 6 juli deel aan La Marmotte, een 176 lange ‘monstertocht’ op de fiets en zamelt hiermee geld in voor NSGK en weeshuizen in Zuid-Amerika.

1. Waarom wilde je hier, in de speeltuin achter de Debussyflat, worden gefotografeerd?
“Omdat ik me in mijn werk bij NSGK (de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) inzet om het spelen voor kinderen mogelijk te maken. Je kijkt dan al snel hoe het bij jezelf in de buurt geregeld is en achter de flat waarin ik woon, is er dus een speeltuin.”

2. Zet NSGK, zoals de naam zegt, zich niet alleen in voor gehandicapte kinderen?
“Nee niet alleen. We vinden het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid wordt geboden om samen te spelen. Wij vinden het extra belangrijk dat dat ook voor gehandicapte kinderen mogelijk is. Het kan niet de bedoeling zijn dat alle gezonde kinderen kunnen spelen en de gehandicapte kinderen op een afstandje moeten toekijken.”

3. Wat houdt La Marmotte precies in?
“Het is een fietstocht waaraan duizenden fietsers meedoen en waarvan de opbrengst ten goede komt aan NSGK en weeshuizen in Zuid-Amerika. Er wordt 176 kilometer door de Alpen gefietst. Het totale hoogteverschil tussen het hoogste en het laagste punt is vijf kilometer. Er moet dus heel wat geklommen en gedaald worden. Het is een heel zware tocht. Wielrenners doen zoiets met doping, maar wij zonder, haha.”

4. Heb je ervaring met dit soort tochten?
“Met zo’n tocht nog niet, maar ik heb wel al een aantal keer aan de Ride for the Roses deelgenomen. Hierbij fiets je honderd kilometer en komt de opbrengst ten goede aan KWF kankerbestrijding. Daarnaast vind ik het zo nu en dan wel fijn om na mijn werk een stuk te fietsen. Tochten van meer dan honderd kilometer heb ik nog nooit gereden.”

5. Hoe ben je erop gekomen om mee te doen aan La Marmotte?
“Toen ik bij NSGK ging werken, heb ik al snel gezegd dat ik, als er een inzamelingsactie zou komen waarbij er gefietst moest worden, mee zou doen. Dat dat deze actie zou worden, kon ik niet vermoeden, maar een man een man, een woord een woord. Het is een uitdaging die ook fysiek veel van me vraagt. Daarom stond ik erop een sportkeuring te doen en de uitkomst daarvan was dat ik er fysiek toe in staat moet zijn.”

6. Hoe ben je ooit bij NSGK terechtgekomen?
“Ik heb er gewoon gesolliciteerd. Ik werkte bij Cordaid, maar daar werd mijn contract vanwege bezuinigingen niet verlengd. Binnen charitatieve organisaties hebben mensen veel contact met elkaar en een collega wees me op een vacature bij de NSGK. Ik ben er snel aangenomen.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik me ervoor inzetten dat het in Delft voor alle kinderen mogelijk is om te spelen. We zitten nu wel in een speeltuin, maar door het toegangshek kun je met een rolstoel bijvoorbeeld niet komen. Ik vind het heel belangrijk dat alle kinderen samen kunnen spelen, vooral kinderen met een beperking, want die kunnen al zoveel niet. Dat zal geld kosten, maar dat is het in mijn ogen zeker waard.”

8. Op welke manier bereid je je voor op 6 juli?
“Op woensdag en vrijdag fiets ik tot nog toe thuis op de rollerbank. Verder woon ik op de twaalfde etage en loop ik veel met de trap. Daarnaast heeft Move-4-Kids, de organisatie van waaruit we de tocht rijden voor ons team clinics geregeld. Zo hebben we pas bijvoorbeeld een baanwielrenclinic gehad. Bovendien gaan we met ons team van zo’n veertig personen de Ronde van Nijmegen fietsen.”

9. Hoeveel geld wil je ophalen voor de goede doelen?
“Mijn persoonlijke doel is op dit moment 2000 euro. Tot op heden heb ik 820 euro opgehaald, maar ik hoop dat ik door de social media en andere aandacht verder kom. Als lezers het goede doel willen steunen, kan dat via www.move4kids.nl/Marmotte. Daar staan alle overige teamleden en kunnen ze ook mij sponsoren.”

10. Waar kijk je het meest naar uit op 6 juli?
“Naar het uitzicht vanaf de top van de Alpe d’Huez, het eindpunt van de tocht. Ik ben nu al zover in de voorbereiding, dat ik niet kan wachten tot we op de fiets stappen. Het is voor mij persoonlijk natuurlijk een hele opgave en het zal als een overwinning voelen als ik het red. Daarnaast dient het ook nog eens een goed doel. Ik kijk er in ieder geval naar uit!” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12