Afbeelding

Rob van Woudenberg gaat in Oeganda hardlopen om kinderen uit de armoede te bevrijden

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 21 |

Rob van Woudenberg traint in de sneeuw, “onderweg” naar Oeganda: ‘De omstandigheden daar zullen wel heel anders zijn…’ (Foto Karl Flieger)

DELFT – Je bent sociaal bewogen en lichamelijk super fit, pikt de goede doelen Compassion en Open Doors uit het enorme aanbod en gaat je vervolgens op eigen kosten in het zweet rennen.

Rob van Woudenberg heeft het ‘waarom’ al heel wat keertjes moeten uitleggen. Dat doet hij graag, want de Musketiermarathon op 29 mei in Oeganda gaat echt ergens over, vindt hij. ‘Oeganda is een land met veel mogelijkheden. Maar het is in de laatste tientallen jaren door dictators uitgebuit. Door mee te doen aan de Musketiermarathon kunnen we naast de mannen en vrouwen van Oeganda gaan staan en zeggen: ‘We zijn hier omdat we het als gerechtigheid zien dat we jullie steunen’. Er ligt een deken van angst over dat land, dankzij het schrikbewind van rebellenleider Joseph Kony. Door daar als westerse mannen te gaan hardlopen, geven we aan dat het nu veilig is en kunnen de mensen daar hoop uit putten voor de toekomst.”

Gerechtigheid, geen liefdadigheid. Rob van Woudenberg kan het niet genoeg benadrukken. “Iedereen heeft het over maatschappelijke betrokkenheid. Dat is natuurlijk prachtig, er voor je medemens zijn. Maar het houdt niet op bij de grens. De mensen in Oeganda hebben aan alles tekort. En erger nog: ze lijden aan allerlei ziekten en de kindersterfte is er enorm hoog. Dat kunnen wij als rijk deel van de wereld toch niet laten gebeuren. Het doel is nu om via lokale projecten de kinderen van voedsel, goede medische zorg en onderwijs te voorzien. En ze daardoor van armoede en ziekte bevrijden. Dat zijn voor ons heel normale zaken, maar daar is het niet aanwezig. Vanuit het idee dat iedereen gelijk behoort te zijn kan je die steun geen liefdadigheid noemen; we hebben gewoon de plicht om iets te doen!”

En dat gaat Rob bloed, zweet, tranen en… veel geld kosten… “Ik ben ongeveer 2000 euro kwijt aan de reis en verblijfskosten. Maar weet je? Ik ben dankbaar dat ik het kan doen. Mijn doel is om sponsors te vinden die bij elkaar 10.000 euro doneren. Niet om mijn kosten te betalen; echt puur voor de mensen daar. Tsja, inderdaad vragen sommige mensen of ik dat er wel voor over heb. Ik ben zelf vader van drie dochters en ben heel blij dat zij het goed hebben. Maar sinds ik kinderen heb, word ik door de armoede van kinderen waar dan ook ter wereld veel meer geraakt dan vroeger. Je kunt wel altijd op de eerste plaats van jezelf uitgaan, maar daar zijn mensen in dat soort landen niet mee geholpen.”

Rob van Woudenberg legt liever niet de nadruk op zijn lidmaatschap van de CDA-gemeenteraadsfractie. Maar toeval is het ook niet. Die partij staat immers voor solidariteit, gerechtigheid en gespreide verantwoordelijkheid. “Ik probeer dat onderwerp altijd te omzeilen. Voor je het weet word je verweten dat je het voor je politieke gewin doet. Nou, niet dus! Ik doe het omdat ik geloof in wat Jezus Christus deed. Iets voor anderen betekenen. Ik doe dat nu door letterlijk in zijn voetsporen te treden. Ik ben inmiddels druk bezig met het zoeken naar sponsors, maar hoef dat gelukkig niet alleen te doen. Zo organiseren goede vrienden van mij - Arjo en Marinel Buijs - binnenkort een benefietdiner in de Zorgboerderij Buitengewoon. En natuurlijk probeer ik via mijn netwerk ook geld in te zamelen. Ik verwacht van niemand dat hij of zij even 10.000 euro overmaakt. Maar honderd keer honderd is ook tienduizend. Samen kunnen we meer. Ik loop daar niet namens mezelf, maar namens iedereen die iets bijdraagt. Als er bedrijven zijn die hun maatschappelijke kant willen laten zien, dan is dit een mooie kans.”

Rob heeft op zijn tablet het promotiefilmpje van de Musketiermarathon 2013 in Oeganda geïnstalleerd. “Moet je zien. Die mensen die met de deelnemers meelopen. Een boer die zijn schoffel laat vallen en mee gaat lopen. En al die kinderen langs de route. Het geeft het enthousiasme van de mensen aan over onze komst. Ik kan niet wachten om daar ook te mogen lopen. Even bij die mensen te kunnen zijn en het geld dat we naar hen toe brengen een gezicht te kunnen geven. Dat is misschien wel het belangrijkste, en ook de basis van deze actie. Een paar euro’s overmaken is zo gemakkelijk. Maar je kunt volgens mij beter je bewogenheid met andere mensen tonen. Omdat niet iedereen in staat is om in Oeganda een marathon te lopen, doe ik het graag namens hen. Met zijn allen doen we het voor de kinderen…”

Directe steun aan Rob van Woudenberg kan via www.de4emusketier.nl/robvanwoudenberg.nl. Rob kan ook op bedrijven, scholen verenigingen een presentatie geven over zijn voorgenomen reis naar Oeganda en de projecten aldaar. Wanneer daar behoefte aan is kan men contact met Rob opnemen door een mail te sturen naar rvwoudenberg@casema.nl. De promotiefilm is te bekijken op YouTube: MusketierMarathon Oeganda promo lang. (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12