Opbouw van de schaatsbaan is tijdrovend, want Nota Bene wil het elk jaar anders doen...

Algemeen

De opbouw van de DSW schaatsbaan zit voor organisator Nota Bene zo’n zestig procent van de arbeid in.

DELFT – De opbouw van de DSW schaatsbaan is begonnen. Het straatmeubulair en fietsnietjes op de Beestenmarkt zijn al verwijderd en hebben plaatsgemaakt voor een schaatsbaan met wéér een andere opzet.

“Maandag is de Beestenmarkt één grote mierenhoop aan mensen die keihard aan het werk zijn”, kan ‘schaatsbaas’ Robin Verschoor van organisator Nota Bene alvast verklappen. Komende week wordt de verlichting opgehangen, de vloer wordt gelegd en de sanitaire voorzieningen worden aangesloten. Volgend weekend arriveert het materiaal voor de ijsbaan, volgende week dinsdag worden vervolgens de hekken geplaatst. “En dan gaan we ijs maken.” In de eerste week van december wordt het horecagedeelte ingericht en wordt de verwarming aangelegd. “We doen alles om het voor iedereen warm en comfortabel te houden”, zegt Verschoor. Vrijdag 9 december kunnen de ijzers voor het eerst worden ondergebonden. Daarna kan is de DSW schaatsbaan nog tot maandag 9 januari dagelijks geopend. 

Robin Verschoor heeft inmiddels enkele jaren ervaring met het opbouwen van een schaatsbaan. Als Nota Bene elk jaar een zelfde schaatsbaan zou aanleggen, dan kon de organisatie dit met twee vingers in de neus en in relatief korte tijd doen, denkt Verschoor. “Maar we doen het elk jaar anders”, haast hij zich te zeggen. “We gaan dit jaar voor onze quarterpipe bijvoorbeeld verticaal ijs maken. Daarvoor gebruiken we een bijzondere techniek, want water heeft de neiging naar beneden te lopen.” Dat is natuurlijk mooi, vindt Verschoor, maar ook tijdrovend. Elke nieuwe schaatbaan zitten volgens hem weer anders haken en ogen aan. En gelukkig maar. “Want als dat niet zo zou zijn, dan zou ik er geen reet meer aan vinden. Het houdt het juist leuk en spannend. Ik word elk jaar door mensen aangesproken die me vragen wat we dit jaar weer anders gaan doen. Dat vind ik leuk en het houdt ons scherp.” 

- Zijn er ook aspecten aan de opbouw waar je elk jaar weer tegenop ziet? 
Robin Verschoor: “Ik zie altijd erg op tegen het afbreken van de schaatsbaan. De opbouw is altijd wel leuk. We proberen dan over álles na te denken. In juli bedenken we al welke boutjes en moertjes we gaan gebruiken. Toch zul je als we bezig zijn altijd zien dat we tóch ergens niet over hebben nagedacht. Dan moet je daar toch weer iets op verzinnen.” 

- Waar kijk je altijd naar uit?
“Naar het moment dat de opbouw weer afgelopen is. Met alle voorbereidingen erbij is de opbouw toch zo’n zestig procent van de arbeid en het kost heel veel energie. Het leukste moment vind ik het moment dat de eerste schoolklassen hier op maandagochtend komen schaatsen. Dan zit ik daar in het horecadeel met een warme kop chocomel naar te kijken. Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb dan zoiets van: Hier doen we het voor. Ik heb het dan waanzinnig naar m’n zin.” (JN)


Webshop online
Vanaf nu is het mogelijk om schaatsbaankaartjes online te kopen. Via schaatsbaandelft.nl koop je je kaartjes niet alleen voordeliger, maar kun je straks ook nog eens XTREME snel het ijs op via de snelkassa. Wie nu alvast z’n passe-partout aanschaft, krijgt er bovendien een exclusieve schaatsbaan thermobeker GRATIS bij!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12