Schaatsparadijs op de Beestenmarkt met de ijzers ondergebonden van Piet Vonk

  advertenties

Editie: Week 51, Jaargang 22 |

DELFT – Liefhebbers van schaatsen kunnen hun lol niet op. De Beestenmarkt is namelijk zoals ieder jaar weer schaatsparadijs geworden. Tot en met 5 januari 2015 kunnen jong en oud heerlijk schaatsen op de DSW Schaatsbaan. Maar plezier maken kan alleen, als je goed voorbereid het ijs op gaat. Schaatsspecialist Piet Vonk kan je daar prima bij helpen!

We horen het je denken: Piet Vonk, dat is toch dat bekende rijwielsporthuis? Je associeert deze fietsspeciaalzaak inderdaad in eerste instantie met rijwielen, maar Piet Vonk heeft toch echt al meer dan twintig jaar een aparte schaatsafdeling. “Het onderhoud van schaatsen vindt van oudsher plaats bij de fietsenwerkplaats”, vertelt Piet Vonk. “Als het vroeger rustig was in de winterperiode, hadden zij de werkplaats en het gereedschap voorhanden om het onderhoud van schaatsen te doen. Toen bestonden er nog geen sportwinkels met schaatsen in het aanbod.”
Als schaatsspecialist kan Piet Vonk het volledige onderhoud van uw noren, hockey- en kunstschaatsen verzorgen. Het slijpen van de ijzers is natuurlijk het belangrijkst. Maar ook het richten en polijsten kan worden verzorgd, evenals het monteren van de bindingen. “In principe zouden wij dit het hele jaar kunnen doen, maar deze werkzaamheden vinden uiteraard vooral plaats in de winterperiode.”
Speciaal voor de komst van de DSW Schaatsbaan heeft Piet Vonk extra kinderschaatsen en schaatsen voor volwassenen ingekocht van het betaalbare merk Nijdam. Je koopt al een paar nette 'meegroeischaatsen' met een roestvrijstalen blad van dit merk vanaf 39,50 euro. “Bij deze meegroeischaatsen kan de onderkant worden versteld”, legt Vonk uit. “Dat betekent dat de schaats dus eigenlijk drie maten heeft. Als het een beetje mee zit, zou een kind hier dus ongeveer drie jaar mee kunnen doen.”
Andere merken in het assortiment van Piet Vonk zijn Bauer en Zandstra. Je ziet tegenwoordig veel schaatsen met losse binnenschoenen, waarin de voeten lekker warm blijven. Deze kinderschaatsen, in de maten 27 tot en met 41, hebben veelal een leuk modern uiterlijk in diverse kleuren en ze zijn uitgerust met klittenband. “Dat is heel iets anders dan Noren, waar in de loop der jaren qua uiterlijk weinig aan verandert”, aldus Vonk, die ook belangrijke tips kan geven om de schaatsen lang goed te houden. “Als je van het ijs komt, dan moet je meteen de ijzers droog maken. Op zich is dat bij veel mensen wel bekend. Maar als je thuis komt, moet je de ijzers wéér drogen. Die zijn namelijk ijs- en ijskoud en komen dan vrij abrupt in een warme kamer. De waterdamp op de ijzers moet dan meteen verwijderd worden. Als schaatsen voor een langere tijd opgeborgen worden, in de zomerperiode, moeten de ijzers worden ingesmeerd met vaseline.”
Hoe weet je eigenlijk of de schaatsen geslepen moeten worden? De makkelijkste manier om dat uit te vinden, is volgens Piet Vonk om gewoon het ijs op te gaan. Als je op het ijs staat, voel je immers snel genoeg of de ijzers bot zijn. “Je kunt dan niet goed afzetten en het glijden gaat moeilijker”, zegt hij. “Maar je kunt dat maar beter voor zijn en de schaatsen altijd laten slijpen voordat je het ijs op gaat.”

Bedrijf: Rijwielsporthuis Piet Vonk
Adres:  Voldersgracht 20
Telefoon: (015) 212 32 52
Internet: www.pietvonk.nl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12

Meer berichten
 
CustomHtml_1