Afbeelding

Schaatsbaan trekt naar verwachting evenveel bezoekers als voorgaande jaren

Algemeen

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

Schaatsbaas Robin Verschoor kijkt naar de schaatsbaan en ziet dat het goed is.

DELFT – De organisatie van de DSW Schaatsbaan op de Beestenmarkt kijkt tevreden terug op de afgelopen weken. Ook dit weekend kan nog worden geschaatst en de verwachting is dat de schaatsbaan deze editie ongeveer net zoveel bezoekers heeft getrokken als afgelopen jaren.

Dat betekent dat afgelopen maand ongeveer 20.000 tot 25.000 mensen de ijzers onderbonden. Bij organisator Nota Bene kunnen ze bezoekersaantallen, na twaalf keer de schaatsbaan te hebben georganiseerd, inmiddels wel voorspellen. “De eerste twee weken heeft het negen van de veertien dagen geregend”, blikt ‘schaatsbaas’ Robin Verschoor terug. “Regen is nooit goed. Als het op zondagmorgen tussen 9 en 11 uur regent, dan nemen ouders een besluit om naar opa en oma of het museum te gaan. Dat snap ik wel. Maar die mensen komen ’s middags, ook als het opklaart, niet meer.” Door tegenvallend weer in die eerste weken haakten ook enkele scholen af voor het schoolschaatsen – of werd een andere datum geprikt. Het gebeurde op een regenachtige dag zelfs één keer dat de organisatie meer consumpties nuttigde dan de bezoekers. Maar, zegt Robin Verschoor als we ‘m op Oudejaarsdag spreken: “De afgelopen vier dagen waren top. Kijk maar eens naar de baan; het is nu gezellig druk. Ook met Kerst en vorig weekend waren er veel bezoekers. De laatste week was wel de mooiste week. Het weer is goed en veel mensen zijn vrij.”

Steeds socialer
Positief was ook hoe voortvarend de opbouw van de baan verliep. Al gauw lag de organisatie voor op schema. “Onze leveranciers werkten goed samen bij de opbouw”, zeg Verschoor. “Verder lijkt het schaatsbaanpubliek steeds socialer en gezelliger te worden. Je ziet bijvoorbeeld dat ouders ook andere kinderen die zijn gevallen helpen. Dat klinkt misschien raar, want het zijn dingen waarvan je zegt: Dat is toch heel gewoon? Maar als iemand hier valt is er áltijd wel een ander die stopt om te helpen.” Tegelijkertijd had de organisatie wederom minder last van ‘vervelia’s’ en hangjongeren. “Die hebben blijkbaar andere bezigheden gevonden.” De groep van 13- tot 16-jarigen is doorgaans ruim vertegenwoordigd op de baan. Dat komt, denkt Verschoor, omdat deze generatie op is gegroeid in een tijd waarin er elke decembermaand weer een schaatsbaan op de Beestenmarkt staat. Tegelijkertijd groeit weer een nieuwe en nog piepjonge generatie op met de DSW Schaatsbaan. “We zien heel veel kleine kinderen en we merken het ook aan de verhuur van dubbelglijders dat veel van hen hier komen schaatsen.” Opvallend is de toename van het aantal grotere groepen. “Of ze komen met elkaar hierheen, of ze ontmoeten elkaar hier. Dan zie je opeens hoe vier tafels in het horecadeel aan elkaar worden geschoten. Er zijn hier soms een soort familie- en buurtbijeenkomsten. Dan hebben mensen een spontaan ‘wij gaan naar de schaatsbaan zien we je daar-moment’ gehad.”


Het bezoek aan de schaatslessen, waarvoor de organisatie ervaren trainers van DKIJV had geregeld, viel wat tegen. “Ook al is het gratis; kinderen ploeteren liever achter een olifant dan dat ze tegenover leeftijdsgenoten toegeven dat ze niet kunnen schaatsen. Jammer, want wij en de trainers wilden ze graag gratis helpen en lesgeven.” Robin en Nannette Verschoor hebben vooral genoten van hoe goed de opbouw verliep en hoe leuk het evenement weer is ontvangen. “Als je complimenten krijgt over hoe het is georganiseerd; daar geniet ik van.”


De DSW Schaatsbaan is ook dit weekend nog geopend. Zaterdag 3 januari komt de Delftse coverband Doggybag vanaf 19.00 uur optreden. Verschoor kijkt er naar uit. “Het is één van de meest doorgewinterde Delftse coverband met een waanzinnig breed repertoire. Leuk dat ze ook elk jaar weer een keer naar de schaatsbaan komen. Als zij hier zijn is het altijd een feest.” Meer weten? Kijk dan op www.schaatsbaandelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12