Hemd van het Lijf: Theo Aalberse

Algemeen

Eén van de vele hobby’s van Theo Aalberse is het schrijven van gedichten. Op zaterdag 21 november a.s. leest de 70-jarige voormalige onderwijzer voor uit eigen werk, in de synagoge, aan de Koornmarkt 12.

1. Waarom wilde u graag thuis, in de Griegstraat, gefotografeerd worden?
Thuis is mijn haven, hier ben ik gelukkig. Ik heb hier mijn boeken, muziek, computer, piano en mijn verzameling Bretons aardewerk. Hier ben ik altijd bezig, de dag is vaak te kort. Ook heb ik ontzettend aardige buren.

2. U gaat voorlezen uit eigen werk. Wat houdt dat eigen werk in?
Ik lees gedichten voor uit mijn dichtbundels, afgewisseld met luchtige humoristische verhalen en omlijst met prachtige melancholische accordeonmuziek van Nelly Kalkman.

3. Waar gaan uw gedichten over?
Ik heb vier gedichtenbundels geschreven die elk een eigen sfeer hebben. Mijn laatste bundel, ‘Antwoorden zijn schaars’, zijn zielenroerselen over de zoektocht naar verloren geluk, de verloren liefde en het hopen op nieuwe dingen.

4. Voor wie schrijft u de gedichten?
Voor mijzelf. En dat een ander ze ook wil lezen of horen vind ik een privilege. Een gedicht mag iets raadselachtigs hebben, graag zelfs, maar tegelijk probeer ik zo toegankelijk mogelijk te schrijven in begrijpelijke taal. Ik vind het al prachtig als één woord uit de bundel iemand in het hart raakt.

5. Welk gedicht wilt u delen met de lezers van Delft op Zondag? 

Het kleine, witte schip
is als een blinkend glimlachen
boven de brutale golven.
Het woeste water, dichtbij zwak geworden
probeert mij een geheim te zeggen.
Voor het mijn bleke voeten raakt
vloeit het schuw terug
en geeft niets prijs.
Ach, daar aan de reling staan
en zwaaien naar het land
waar ik de balsem van geluk vermoed.

6. U heeft ook veel geëxposeerd?
Dat klopt, ik heb zo’n 25 jaar geëxposeerd in Delft en omgeving met mijn zelfgemaakte wandkleden en vitrinekastjes. Tegenwoordig exposeer ik niet meer, ik heb geen zin meer in de tijdsdruk van de deadlines. Wel maak ik nog wel eens wat op verzoek of als cadeau.

7. Waar wordt u door geïnspireerd?
Door muziek. Bach is mijn afgod. Eigenlijk zijn hier geen woorden voor, het is zulke prachtige logische muziek. Het fascineert me en geeft mij rust.

8. Wat doet u nog meer in het dagelijkse leven?
Ik speel iedere dag wel even piano. Geen Bach, hoor, dat kan ik niet. Ik kom niet verder dan bepaalde sonates van Mozart. Ook lees ik graag en ben ik gek op mijn computer. Ik vind het zo leuk dat je daar alles op kan doen en vinden. Ik struin bijvoorbeeld internet af naar Bretons aardewerk, voor mijn volledig uit de hand gelopen verzameling. ’s Zomers besteed ik ook veel tijd aan mijn balkontuin. Ik zit overigens niet altijd thuis, hoor, ik ben ook graag weg. Even naar de binnenstad of een weekje naar Parijs.

9. Waar kunnen belangstellenden een kaartje kopen voor 21 november?
De toegang is gratis. Om acht uur kunnen mensen een kopje koffie drinken en om half negen start ik met voorlezen. Na afloop kunnen de bezoekers gratis een dichtbundel meenemen.

10. Als u burgemeester van Delft was, dan …
… Ik vind dat Johannes Vermeer een prominentere plek in Delft moet krijgen. We hebben natuurlijk wel het Vermeer Centrum, maar de schilder moet een veel zichtbaardere plek krijgen. Vermeer heeft hier gewoond en gewerkt en we hebben hier niet eens een schilderij van hem hangen! Als ik burgemeester van Delft zou zijn, dan zou ik dit enorme voorrang geven. Ook zou ik in Delft niet alles tegelijk opbreken. Overigens hoop ik nooit burgemeester te worden. (MdB)





Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12