Afbeelding

Hans van der Maas en het Rietveld Theater hebben een speciaal plekje voor singer-songwriters

Algemeen

Editie: Week 35, Jaargang 21 |

Hans van der Maas: ‘Wat ‘de Stilte valt zo Hard’ speciaal maakt, is de intieme sfeer van het Rietveld Theater’. (foto: Karl Flieger)

DELFT – In het Rietveld Theater wordt donderdag 12 september weer een singer-songwriteravond gehouden. Onder de titel ‘de Stilte valt zo Hard’ (een song van Van Dik Hout) haalt organisator Hans van der Maas elke tweede donderdag van de maand bekend en onbekend talent naar het intieme theater. Deze maand is dat onder meer Case Mayfield; namen als Maaike Ouboter (die ook op de uitvaart van prins Friso speelde), Tim Akkerman, Daniël Versteegh en Rob Klerkx volgen tot het eind van 2013. “Het wordt een steeds bekender evenement”, lacht Hans.

Hans van der Maas is een onvervalste muziekfreak van het bouwjaar 1962. Hij groeide op met Radio Veronica toen dat nog op zee dobberde, Toppop en vinyl. “Mijn eerste single was ‘Roll over lay down’ van Status Quo. Die kreeg ik van mijn vader en ik heb hem nog steeds. Zoiets doe je natuurlijk nooit meer weg. Ik vind Status Quo trouwens nog steeds geweldig klinken. Zo simpel die muziek, maar je moet het wel even verzinnen. Langharig tuig ook, maar wel van het nette soort. Tenminste, voor zover ik weet… Ik wilde als jong ventje alles van de muziek weten die ik op de radio hoorde. Ik spaarde ook Top40-krantjes en fietste de halve stad er voor af als het nodig was. En als ik er eentje miste, was ik doodziek. Ik heb dat jaren gedaan.”

ELP
Hans woonde in zijn jonge jaren in Voorburg. Daar zat hij in het ouderlijk huis vaak met zijn cassetterecorder bij de radio om zijn favoriete plaatjes op te nemen. “Dat ging toen nog zo, ja. Tegenwoordig zien kinderen een cassetterecorder alleen nog in een museum, haha! Het was in de tijd van Lucky Man van Emerson Lake & Palmer. Ik vond dat een prachtig nummer, maar ze hebben ook veel herrie gemaakt. Echt experimenteren, niet te harden. Maar ik moest het wel allemaal kennen toen ik later bij verschillende platenzaken werkte. Dat deed ik omdat ik niet wist wat ik wilde en wat ik kon. Ik ben zelfs nog een poosje filiaalmanager geweest van Free Record Shop in Gouda en Den Haag. Hoe kom je er terecht, ja.”
Dat hij meer kon dan muziek luisteren, ontdekte Hans van der Maas via een collega. “Ik kwam in aanraking met de tekstschrijverij en dat ben ik eigenlijk altijd blijven doen. Zelf teksten voor muziek schrijven, maar ook reclameteksten voor opdrachtgevers. Het kostte weinig investering om in die branche voor mezelf te beginnen. Sinds 2010 schrijf ik ook recensies voor OOR. Dat heeft nog wel wat moeite gekost, trouwens. OOR is een instituut op muziekgebied en mijn eerste recensie mocht ik schrijven nadat ik vijf keer had gemaild of ze alsjeblieft iemand nodig hadden. Het was een soort jongensdroom om daarvoor te werken, begrijp je? Nou, mijn eerste recensie werd compleet afgebrand door de hoofdredacteur. En terecht, achteraf. Ik zocht een genre waar ik me echt in thuis voelde en kwam erachter dat ze nog geen vaste man hadden voor de singer-songwriters. Dat heb ik toen opgepakt.”

Sfeer
Toen Hans vervolgens binnen het Rietveld Theater te horen kreeg dat ze daar van de donderdag een muziekavond wilden maken, was de link snel gelegd. “Ik stelde voor om een singer-songwritersavond te organiseren en dat vond men een goed idee. Het geluid in het Rietveld Theater is goed, je kunt het met tafeltjes om de artiesten heen erg intiem maken en toch passen er ongeveer 120 mensen in. Het is een genre voor de liefhebbers. Ik denk dat de gemiddelde bezoeker ongeveer 40 jaar is, maar jongeren zijn ook van harte welkom. Waar die naam ‘de Stilte valt zo Hard’ vandaan komt? Die heb ik eigenlijk bedacht nadat ik besloot dat de avonden een intiem karakter moesten hebben. Lekker luisteren naar muziek, zonder allerlei poespas er omheen. We merken aan de artiesten dat ze dat waarderen. Ik heb al eens iemand horen zeggen: ‘Wat fijn dat jullie zo lekker rustig luisteren’. Kijk, dat is precies de sfeer die we willen. Niet zoals in een kroeg, waar iedereen met zijn rug naar de muziek toe staat te kletsen. Gewoon, je komt voor de artiest en geeft hem of haar de aandacht die hij of zij verdient.”
Alhoewel Hans van der Maas geen Delftenaar is, kan hij zich – los van Leiden – niet zo snel een stad voorstellen waar hij liever komt. “Delft is een lekker theatergerichte stad. Je merkt dat veel mensen naar voorstellingen gaan en er ook echt van genieten. En er gebeurt hier ook best veel, hoor. Ik vergelijk Delft wat dat betreft vaak met Leiden, waar ik woon. Daar zijn de grachten wat breder, hier is de sfeer intiemer. Ik geniet van allebei.”
Donderdag 12 september is dus de eerstvolgende singer-songwriteravond in het Rietveld Theater. De aanvang is 20.30 uur en de show duurt tot ongeveer 22.45 uur. Voor 7,50 euro zit je in een lekkere muzikale omgeving van een heel speciale sfeer te genieten. “Case Mayfield is absoluut de moeite waard”, zegt Hans. “En dat geldt zeker ook voor de artiesten die we de komende maanden krijgen. Voor januari staat een grote verrassing op stapel, maar ik kan en mag nu nog niet zeggen om wie dat gaat. De mensen moeten gewoon de website www.destiltevaltzohard.wordpress.com goed in de gaten houden.” (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12