Ook leider Leo Lander beseft dat Vitesse Delft op een wonder moet hopen

Algemeen

Matthijs Seilberger wint een kopduel. Rechts Marphy Redjosetiko. (foto's: Roel van Dorsten)

DELFT – En wéér kreeg Vitesse Delft op de voetbalbroek. Nu tegen Excelsior Maassluis. Het wordt, met maar vier punten uit dertien wedstrijden, toch wel een heidens karwei om Hoofdklasser te blijven.

In de officiële mededeling namens de club, dat Vitesse Delft en trainer Peter Wubben na dit seizoen niet met elkaar door zullen gaan, valt te lezen dat 'zowel club, spelersgroep als technische staf er alles aan zullen doen om dit seizoen toch nog succesvol af te sluiten. Het zal geen eenvoudige taak worden, maar de spirit is goed en allen zetten er de schouders onder'. Maar ook, en dat neigt toch naar berusting: 'Duidelijk is dat het uiteindelijke resultaat niet bepalend is voor de toekomst van de vereniging'. 

Leo Lander is elftalleider bij Vitesse Delft 1. Op de vraag of hij nog hoop heeft op een goede afloop zegt hij: "Eerlijk gezegd niet. We moeten nog wel dertien wedstrijden spelen, maar we moeten vooral een keer gaan winnen. We hebben het geluk dat Rudi Smit terug is. En Leon Braat ook, die heeft alweer in het tweede gespeeld. Ik hoop dat het dan wat beter gaat. Ik heb wat dat betreft dus nog wel hoop, maar realistisch gezien zeg ik: Het wordt kielekiele". 

Lander (67) is sinds twee-en-een-half seizoen elftalleider bij het eerste. "Daarvóór heb ik gevlagd bij het tweede en ben ik daar ook leider geweest". 

Zelf kan hij nauwelijks op een actief voetbalverleden bogen. Twee seizoenen bij DHC, dat was het wel. "Ben ik in het negende begonnen. Maakte je een doelpunt, ging je naar het achtste. Dat ging zo door tot het vierde. Ze gebruikten me vooral als joker". Hij ging aanvankelijk niet voetballen, maar korfballen. "Bij DKC. Daar heb ik het wel tot het eerste gebracht. Daarna ben ik gaan tennissen". Toen z'n zoon bij Vitesse Delft ging voetballen, ging hij mee. En van alles bij die elftallen doen. "Zo ben ik er eigenlijk ingerold". 

Hij heeft het als elftalleider druk als een klein baasje. "We zoeken nog steeds een tweede leider". Op dinsdag en donderdag is hij altijd 'op de club'. En natuurlijk ook op zaterdag. "Op donderdagavond koken we voor de A-selectie. Samen met de leiders van het tweede. Of beter: dat deden we. Koken voor veertig man, daar ging zó veel tijd inzitten. Dat doen we niet meer. Het gaat nu iets eenvoudiger. Verder ben ik ook materiaalman en sleutelboer bij Vitesse Delft. Ja, ik ben best wel druk bezig. Samen met een stuk of zes oude knakkers zijn we ook nog bezig met het repareren van kapotte spullen bij de club". 

Nee, veel lol beleeft Lander dit seizoen niet aan z'n team. "Net als afgelopen zaterdag. De jongens kwamen echt de kleedkamer uit van: We gáán ervoor. Tot de zestigste minuut werden we ook niet onder druk gezet. Dan krijgen we een shitdoelpunt tegen en dan is het of er iets knakt. Dan is het over. Ja, dan hebben ze echt wel de ziekte in en zo hoort het ook. Maar we zitten nu eenmaal in het verdomhoekje. We zullen de gifbeker tot het eind leeg moeten drinken". 

-Hoe komt het nou dat Vitesse Delft zo beroerd boert?
"We hadden een aardig elftal. In feite zijn er niet zo veel spelers weggegaan. En er zijn een paar spelers bijgekomen. Ik weet het niet, maar het klikt niet echt. De jongens voelen elkaar niet echt aan. Ze hebben niet echt alles voor elkaar over. Dat mis ik een beetje. Maar dat is mijn mening. Ze knokken wel, maar als er een tegendoelpunt valt is het over. En die tegendoelpunten vallen een beetje te makkelijk, ja. Daarbij komt: we hadden vorig jaar een heel goeie keeper. Deze keeper is ook wel goed, maar toch wat minder". 

-Is het toch niet vooral een kwestie van (gebrek aan) kwaliteit?
'Dat is het zeker. Een paar jaar geleden zaten we ook in de Hoofdklas. Gingen we er ook in één keer uit. Je moet eigenlijk zó goed inkopen, dat kost zó veel geld, dat is voor een club als Vitesse Delft niet haalbaar. Laten we dan maar lekker in de eerste klas voetballen. Dan win je af en toe ook 's". 

-Dat trainer Peter Wubben na één seizoen weggaat, is dat een verrassing voor je?
"Dat wist ik nog niet. Kijk, de trainer kan de chemie niet overbrengen. Het is een fijne vent, daar mankeert niks aan. Maar dat hij vorig seizoen goed presteerde, wil niet zeggen dat hij dat nu automatisch ook doet. Andere spelers, andere trainer, ze moeten aan elkaar wennen. En dat lukt of dat lukt niet". 

-Is leider zijn nu een stuk minder leuk?
"Af en toe heb ik wel goed de pest in, als we weer verloren hebben. Maar dat duurt meestal twee uurtjes. En dan denk ik: Het is maar een potje voetbal. Het leven gaat gewoon door".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12