SEP-leider Peter Noordhuizen doet het niet voor de complimenten, maar voor de club

sport

Editie: Week 28, Jaargang 20 |

Peter Noordhuizen poseert met de pet die hij van de mannen van het eerste kreeg. Omdat hij nog wel eens tussenvoegsels aan de namen van spelers toevoegt, hebben ze ‘Peter van de Noordhuizen’ op de achterkant laten drukken. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Peter Noordhuizen (64) was al lid van SEP toen de vereniging nog Vita Nostra heette. Hij maakte de vereniging vanaf dag één tot de dag van vandaag van dichtbij mee en zette zich bijna even lang in voor de vereniging.

Als zoon van één van de oprichters van Vita Nostra, de voorganger van SEP, was het voor de toen nog kleine Peter een logische keuze om voor de club van zijn vader te voetballen. Noordhuizen bleef zijn club, al vanaf dat hij er in de welpen voetbalde, altijd trouw. Hij is inmiddels niet meer weg te denken van Sportpark Tanthof Zuid, net als hij niet weg te denken was op de vorige complexen aan het Laantje van Vollering en de Brasserskade. De 64-jarige Delftenaar speelde vroeger bij SEP in de jeugd en de senioren, hij was jarenlang jeugdtrainer, elftalleider van de teams van zijn zoons en hij werkt al dertig jaar mee aan het clubblad.

NA DE WEDSTRIJD SPEURT NOORDHUIZEN HET COMPLEX AF NAAR ZOEKGERAAKTE BALLEN

Momenteel is hij elftalleider van het eerste van SEP, dat zich het afgelopen seizoen net niet wist te handhaven in de Derde Klasse. “Dat doe ik nu al een jaar of acht”, begint hij. Daarvoor was hij leider van het tweede. “Totdat Marcel de Letter, die tevreden over me was, vroeg of ik leider bij het eerste wilde worden. Dat leek me leuk.” Als leider van de hoofdmacht bereidt hij sindsdien het digitale wedstrijdformulier voor, hij begeleidt de pupil van de week en hij legt de wedstrijdkleding voor de spelers klaar. “Zodat de trainer daar geen omkijken naar heeft. Ik probeer de spelers ook op te voeden. Dan vertel ik dat ze hun vieze kleding in de juiste wasmand moeten doet.” Dat lukt de spelers niet altijd even goed. “Maar als ze het niet goed doen, ruim ik het op.” Na de wedstrijd speurt Noordhuizen het complex af naar zoekgeraakte ballen en ook verdwenen kledingstukken probeert hij terug te vinden. Zodoende is hij elke wedstrijddag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds zes uur op de club in de weer. “Na wedstrijden geniet ik dus niet echt na, maar daar kies ik zelf voor.” De volgende dag is hij alweer op de club om alle standenborden bij te werken en koffie te drinken met de schoonmaakploeg.

SEP is, geeft Noordhuizen aan, ‘helemaal’ zijn club. En dat al vanaf 1947, het jaar dat de vereniging officieel werd opgericht. Hij maakte in die tijd veel mooie momenten mee. “Maar het allermooiste vond ik om vorig jaar het kampioenschap mee te maken. Jammer genoeg hebben we het dit seizoen net niet gered in de Derde Klasse, het hing maar op één doelpunt. Maar ja, zo is voetbal nu eenmaal”, weet hij. Zijn vrouw vraagt hem wel eens gekscherend of hij zijn bed niet bij SEP neer kan zetten. Dat zou niet eens zo’n slecht idee zijn, want de fanatieke vrijwilliger Noordhuizen neemt vanaf volgend seizoen ook de bestuursfunctie voor materiaal en onderhoud op zich. “Ik heb daarover wel met mijn vrouw overlegd. Ze zei dat ik toch al veel bij SEP ben, dus ik ga het gewoon proberen. Omdat ik vroeger schilder was en voor de woningcorporatie heb gewerkt weet ik ook wel wat van onderhoud.”

‘ALLES DAT JE ZELF KUNT DOEN IS IN HET VOORDEEL VAN DE VERENIGING’

-Wordt al uw inzet binnen de vereniging gewaardeerd?
“Het wordt zeer gewaardeerd. Ik ben ook door de leden voorgedragen voor die bestuursfunctie. Dat geeft me voldoening. Ik krijg ook complimenten, maar ik doe het niet voor de complimenten en bloemen. Ik doe het omdat ik het zelf leuk vind en ik doe het voor de club. Alles kost tegenwoordig geld, dus alles dat je zelf kunt doen is in het voordeel van de vereniging. Ook de spelers van het eerste waarderen wat ik doe. Tijdens de seizoensafsluiting krijgen de mensen die veel voor de vereniging doen een presentje. En elk jaar is het weer: ‘Peet, je gaat toch wel door hè!?’. Als ze me zat zijn dan zeggen ze dat niet. Ik heb ook een goede verhouding met trainer Joop Hoornweg. Hij vroeg of ik ermee doorging, want dat was ook voor hem beslissend. Ik word dus zeker wel gewaardeerd.”

SEP is volgens Noordhuizen een ‘hele gezellige en sportieve vereniging’. “We willen wel presteren en we voetballen om te winnen, maar na afloop is het altijd gezellig. Als we verliezen is dat niet leuk, maar er wordt niet lang om getreurd. Behalve toen we ons net niet handhaafden. Toen treurden we wel, al zijn we dat ook weer snel vergeten."

-Is SEP door de jaren heen veel veranderd?
“Bij ons is het geen komen en gaan van mensen, je ziet altijd dezelfde groep mensen. Wel zien ze nu ontzettend veel nieuwe jeugdleden komen. SEP wordt steeds groter. We hebben dus steeds meer mensen nodig om al die teams te begeleiden, maar we hebben geen problemen. We hebben namelijk veel goede vrijwilligers.”

-Hoe belangrijk is SEP voor u?
“Het is een stukje van m’n leven, maar m’n vrouw is het belangrijkste. SEP is m’n club en ik heb het er naar m’n zin. En wat is belangrijk? Het is belangrijk dat je gezond bent en dat thuis alles goed gaat. En dan komt SEP. Ik besteed hier veel vrije tijd. De mensen in de kantine weten dat ik geen bier drink. Dan zeggen ze: ‘Peet, een maltje?’. Volgens mij kopen ze dat speciaal voor mij in, haha. Sommigen zeggen dat je als leider de rotzooi van anderen opruimt. Zo zie ik dat niet. Ik blijf er plezier in houden en zolang ik gezond blijf en het goed gaat, blijf ik het doen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12