Handboogschutter Floor Bode is na vijftig jaar veel meer dan koning of keizer van handboogschietvereniging Reineveld

Algemeen

Editie: Week 17, Jaargang 21 |

Mister Reineveld Floor Bode hoort inmiddels bij de inboedel van zijn cluppie (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Handboog-schietvereniging Reineveld vierde afgelopen maandag het vijftigjarige lidmaatschap van clubicoon Floor Bode. Hij wordt geroemd om zijn betrokkenheid bij ‘zijn cluppie’ en is een inspiratiebron voor de jeugd.?

“De club is zijn lust en zijn leven”, vertelt voorzitter Jan Flipse. “Hij is altijd als eerste op de club en gaat als laatste weer weg. Hij zet de koffie, is er altijd bij als er iets moet gebeuren en is dan ook kritisch. Toch staat hij ook open voor modernisering binnen de club en dat maakt hem heel waardevol voor ons. Ik heb me laten vertellen dat hij het thuis alleen maar over schieten heeft. Het zit gewoon in hem. Hij is altijd bezig met z’n boog, de regels en zijn scores. Hij komt ook elke zondag kijken bij de jeugdtraining en staat dan open voor de vragen die onze jeugdleden aan hem stellen. Hij geeft altijd adviezen en daaraan kun je zien dat het een clubicoon is.”?

“Het zit erin gegoten”, legt Floor Bode zelf uit. “Het is een soort van ‘moeten’ geworden. Ik was 21 toen ik lid werd. Reineveld was toen een fabrieksvereniging waarvan mijn vader en mijn zwager lid waren. Ik hoorde dus bij de familie en mocht automatisch mee. Ik kreeg op een moment een boog in m’n handen gedrukt waarmee ik een toernooitje moest schieten. Ik werd tweede en moest meteen lid worden. Ik had er gevoel voor. Dat wist ik zelf ook wel, want ik had in militaire dienst hoog geschoten. Ik schoot daar met drie wapens en deed dat dusdanig goed dat ik in wedstrijden uitkwam in binnen- en buitenland. Ik deed op mijn 18de en 19de dus geen dienstplicht, maar schoot in wedstrijdverband tijdens mijn militaire dienst.”?

Hoewel hij bij defensie niet met handboog schoot, bleek hij ook voor die discipline behoorlijk wat aanleg te hebben. “Mijn topjaren waren tussen 1978 en 2000”, blikt Bode terug. “Ik schoot in die jaren gemiddeld een 9,5. Tot twee jaar geleden schoot ik nog gemiddeld een 9. Tegenwoordig heb ik nog weleens uitschieters als ik word uitgedaagd, maar over het algemeen wordt het minder. Ik word toch ouder en dat gaat tellen, maar het fanatisme heb ik nog steeds.”?

Bode loopt naar één van de muren van het clubgebouw aan de Vrijebanselaan en haalt er een ingelijst overzicht vanaf. “De mooiste dag van het jaar is het koningsschieten”, stelt hij terwijl zijn vinger langs de rij met namen glijdt. “Kijk, ik ben acht keer koning geweest en zes jaar keizer. Tijdens het koningsschieten is de hele club bij elkaar en wie het best schiet, is de koning. Als je drie jaar achter elkaar koning wordt, ben je de keizer van de vereniging en dat blijf je totdat een ander drie jaar achter elkaar koning is geworden. Waarom ik de sport zo mooi vind? Het is individueel. Als je een fout maakt, kun je daar alleen jezelf de schuld van geven. In principe moet je dus elke keer hetzelfde doen, maar dat is het moeilijke. Dat vind ik mooi. Ik hou er ook van om met techniek bezig te zijn en geef ook les. Ik observeer graag de techniek van anderen en geef dan mijn mening. Op de club neemt iedereen mijn mening graag aan. De techniek zit er bij mij na al die jaren immers volledig ingebakken. Ik doe het op de automatische piloot.”?

Dat hij de afgelopen halve eeuw veel op de vereniging was en zich vaak inzette voor de club, heeft ervoor gezorgd dat Handboogschietvereniging Reineveld onlosmakelijk aan het leven van Floor Bode is verbonden. “Mijn vrouw heeft regelmatig tegen me gezegd dat ik net zo goed mijn bed mee kon nemen”, beaamt de jubilaris. “Het is gewoon ik. Het hoort bij mijn leven. Ik doe alle klusjes die ik kan doen voor de club en doe het allemaal met veel plezier. Ik word weleens Mister Reineveld genoemd, nou dan weet je wel dat je écht onderdeel bent van een vereniging. Maar ja, het is mijn cluppie hè! Dat blijft ook zo en daar heb ik alles voor over. Ik zou nergens anders kunnen aarden en ze zouden hier ook niet willen dat ik wegga. Ik hoor immers bij de inboedel.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12