Afbeelding

Delftenaren krijgen nieuwe papiercontainers of een chip in de oude

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 22 |

Oud papier wordt nu nog op allerlei manieren aangeboden. Vanaf dit najaar moeten steeds meer papiercontainers en steeds minder dozen vol papier te zien zijn.

DELFT – Delftenaren met een tuin krijgen eind september, begin oktober een blauwe papiercontainer. Wie al zo’n container heeft krijgt een nieuwe van 240 liter óf er wordt een chip ingebracht.

Avalex en de Gemeente Delft hebben meerdere redenen om iedereen die er plek voor heeft een papiercontainer te geven. Zo wordt voorkomen dat papier en karton los op straat komt te staan en alle kanten op kan waaien. Verder verbeteren de containers de arbeidsomstandigheden van de inzamelaars, omdat ze niet meer hoeven te bukken en te tillen. De kwaliteit van het ingezamelde papier is volgens de Gemeente Delft beter als het droog is, dus is ook de opbrengst hoger. Het feit dat Avalex het oud papier niet meer wekelijks, maar eens in de twee weken ophaalt, bespaart de Gemeente Delft structureel 300.000 euro per jaar, laat een gemeentewoordvoerder desgevraagd weten.

Vreemd
Delftenaar A. Vader is er echter niet blij mee dat een ‘stuk tuin wordt geconfisqueerd’, schrijft hij aan de krant Delft op Zondag. “Vreemd dat ik gedwongen wordt tot deze inbeslagname van gehuurde grond waar ik elke maand huur voor betaal. M’n afvalcontainers nemen nu al één vierkante meter tuin in beslag. Hier had ook groen kunnen groeien. Nu heeft een gestoorde groendenker verzonnen dat ik voor drie folders per week, want ik heb geen tijdschriften of kranten, een papiercontainer moet hebben. Ik weiger aan dit hersenspinsel mee te werken.”
Dat kan, laat de woordvoerder weten. Het is bijvoorbeeld een optie een container te delen met de buren of oud papier te deponeren in hiervoor bestemde verzamelcontainers. “In de brief die Delftenaren hierover ontvangen staande  voorwaarden waarop de container kan worden geweigerd en hoe je dit via Avalex aan kunt geven.” Wie oud papier niet op de juiste manier aanbiedt, riskeert een boete.


Wie al een papiercontainer heeft krijgt een nieuwe van 240 liter aangeboden. Deze wordt voor de deur afgeleverd. Volgens de woordvoerder is het omruilen alleen bedoeld voor ‘enkele tientallen lagere containers die in een ver verleden zijn verstrekt, maar vanuit de arbo-wetgeving niet meer zijn toegestaan’. “Voor de meeste blauwe containers die al in Delft staan geldt dat er alleen een chip wordt ingebracht.” Hiermee wordt in de inzamelwagen geregistreerd of de container op de juiste dag is aangeboden, het tijdstip van legen en hoeveel containers die dag zijn geleegd.


Gelukkig komt dit alles volgens de woordvoerder ‘niet direct voor rekening van de Gemeente Delft’. “Avalex schaft de containers aan en verspreidt ze. De beheerkosten worden de komende jaren wel bij de gemeente in rekening gebracht. Je kunt dit zien als een soort huur. Dit kost 2 euro 30 per container per jaar.” Avalex schat dat er dit jaar 15.000 nieuwe papiercontainers worden verstrekt.

Weinig begrip
Vader heeft weinig begrip voor de veranderingen. “Eerst werd het vuil elke week opgehaald en nu voor hetzelfde geld om de veertien dagen. Zegwaard en Van Gansewinkel deden het zo slecht nog niet, maar de aasgieren in de gemeenteraad met hun bezuinigingswaan gaan wel erg ver. Heeft iemand in de raad soms een vriendje die fabrikant is van blauwe bakken? Ik mis alleen nog een brailletekst op de bakken voor onze slechtziende en blinde stadsgenoten. Wat wordt Delft toch mooi met deze overdaad aan afvalcontainers bij elk huis.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12