Afbeelding

Wat IK zeggen WIL

vaste rubrieken

Editie: Week 41, Jaargang 22 |

Falend projectmanagement

DELFT - Hoe managet de Gemeente Delft grote projecten? De Ecoduswijk was zeer geslaagd: veel natuur- en milieuvriendelijker dan een normale stadswijk, zonder dat de huizen duurder waren. De Gemeente Delft heeft zich in dit project van zijn beste kant laten zien, met grote inzet en betrokkenheid. Alleen: daarna zijn er personele verschuivingen geweest en vervolgens ging het mis. Bij andere uitbreidingen (Hoornse Hof) en herzieningen van bestemmingsplannen zijn de uitgangspunten van de Ecoduswijk vergeten, naleving van de erfpachtsvoorwaarden wordt niet gecontroleerd en het groen wordt niet op de juiste wijze beheerd. Bij de nieuwe uitbreiding Hoornse Hof waren de successen van Ecodus ineens niet meer relevant. Daar ging het om een stedenbouwkundig  mooie opzet. Inderdaad: het resultaat is zeer fraai. Maar daar was een ‘locatiesubsidie’ van 10.000.000 gulden voor nodig, 10.000 gulden per woning. De reden was kapitaalvernietiging: tennispark verplaatsen, Hof van Delft Park grotendeels rooien en nieuw aanleggen, kassen slopen. Dat was allemaal niet nodig en ik heb ook alternatieven aangedragen. Het was voor dovemansoren. De locatiesubsidie werd betaald door het Rijk, niet door de gemeente, dus daar lag niemand van wakker. De pers schitterde door afwezigheid – deze verkwisting van gemeenschapsgeld heeft nooit de krant gehaald. Deze projecten delen met het Spoorzoneproject en de trambaan naar de TU-wijk het hoge ambitieniveau. De financiële kant krijgt te weinig aandacht en in de afwerking, tijdens of na het project, is er sprake van zwakke prestaties of zelfs geklungel. De benodigde kennis is wel in Delft aanwezig – bij de TU: Civiele Techniek (bruggen en spoortunnels ontwerpen en het projectmanagement ervan regelen),  Bouwkunde (stadsuitbreiding ontwerpen en het proces van bestemming, inrichting en beheer vormgeven) en Techniek, Beleid en Management (hoe dergelijke projecten als gemeente samen met andere partijen aanpakken). Met al jaren STIP in het college zouden de lijnen naar de TU extra kort moeten zijn. Hierbij wil ik daarom STIP oproepen: beste studenten, laat nu eindelijk eens iets zien en neem het voortouw in het oplossen van de problemen van Delft.

Henk de Vries, bewoner Ecoduswijk, Delft

 

Blauw op straat
DELFT - In Delft kunnen we in elk geval niet meer vragen om ‘méér blauw’ op straat. Elke dag is er wel een wijk waar het blauw overweldigend is. Zoveel dat het bijna zeer doet aan je ogen. Echt mooi wordt het er trouwens niet op, hoor. Uiteraard heb ik het niet over politie die z’n taak uitvoert, want die is wijselijk overgestapt op een andere kleur waardoor ze bijna in stealth gaan. Nee, ik heb het over die verplichte bakken voor het oud papier, waar Avalex blijkbaar niet zonder kan. Het Kringloopbedrijf dat het jaren heeft gedaan, kon wel zonder. Maar al dat bukken van de papierophalers; daar kon Avalex zich niet aan wagen. Dat doen ze maar in hun eigen tijd, in de avonduren in de sportschool. Het probleem wat nu gecreëerd is, is dat de wagen waar die mannen achteraan lopen niet meer stapvoets door de straat kan rijden, maar bij elke voordeur moet stoppen en optrekken omdat die bak aan de wagen moet worden gehangen. De luchtvervuiling zal hierdoor echt wel omhoog gaan, denk ik dan maar. Om nu toch een beetje efficiënt te zijn, want die mannen weten natuurlijk ook wel dingen op te lossen, verzamelen ze er een aantal tijdens het lopen en legen dan een aantal van die bakken. Daarna mag de eigenaar wel op zoek gaan naar 'zijn' bak. Hilarisch als je er 10 minuten naar kijkt. Er is dus nog genoeg om over te lachen in Delft, ondanks het miljoenentekort.
M.J.A. Rust, Delft

 

Papierbak
DELFT – Ik ben blij met mijn nieuwe blauwe papierbak. Wat deze heeft gekost maakt me niet uit, want hij heeft vele voordelen. M’n nieuwe blauwe bak is zó groot dat ik ‘m nog maar één keer per half jaar buiten hoef te zetten. Met verjaardagen kan ik mijn blauwe bak als statafel gebruiken. Als er nog eens een Derde Wereldoorlog uitbreekt kan ik twee gezinnen in mijn blauwe bak laten onderduiken. Als ik alle vijf de folders en de twee kranten die ik wekelijks ontvang erin wil doen, is het onmogelijk dat ik er straal voorbijloop, want mij blauwe bak valt op. Ik ben blij met mijn nieuwe blauwe bak.
M. van Iersel, Delft

 

Pollers verdwijnen
DELFT - Ik kon mijn oren niet geloven: Delft wordt eindelijk pollervrij! Is het waar wat zij beloven, worden we eindelijk gastvrij? Na jarenlange machteloze wanhoop en verbijstering, elk protest was uit den boze, komt nu de verwijdering. Van die achterlijke palen, die blikvervuilende schadepost, waar nooit verhaal op was te halen, en alleen frustratie oplevert. De reden is verbazingwekkend: Delft zit zwaar op diepzwart zaad. Plannen zijn niet schadedekkend, vandaar deze vreugdevolle daad. De lanceerinrichting wordt vervangen, auto’s rijden schadevrij, Camera’s worden opgehangen. O, wat zijn we heden blij! En op deze Bevrijdingsdag, hijsen we allemaal de vlag!
Betsy Ruijgt-Scheffers, Delft

 

RegioTaxi
DELFT – Ik heb een klacht over de RegioTaxi. Op 28 september zaterdag we met een groep te wachten op het Poortlandplein 6 in Delft, voor een terugrit om 16.30 uur naar onze woningen. Er kwamen verschillende taxi’s voor passagiers die hadden besteld voor 16.45 uur en 17.00 uur, maar onze namen stonden er niet op. Om 17.15 uur belde de RegioTaxi mij op om te zeggen dat de taxi er aan kwam. We zaten daar dus driekwartier te wachten. Gelukkig was het mooi weer. Als het was gaan regenen was iedereen een verzopen kat geworden.

J.M.C. van der Smeede-Jager, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12