Afbeelding

Gasthuisplaats kan en moet mooiere plek worden, vinden duoS architecten en Weboma

Algemeen

Editie: Week 51, Jaargang 22 |

Enthousiast vertelt Jan Snijders over de plannen en al even enthousiast laat hij de bijbehorende maquette zien.

DELFT – De Gasthuisplaats is, vindt menigeen, al jaren een rotte kies in de binnenstad. Handig voor de parkeerruimte, maar verder? Als het aan duoS architecten en Weboma ligt verrijst hier de komende jaren een nieuw maar klassiek stukje binnenstad met 45 koopwoningen.

Afgelopen jaar presenteerden ze hun plannen voor de Gasthuisplaats. Onder meer op een bijeenkomst van Netwerk Binnenstad. De reacties waren positief, ook bij de Gemeente Delft. “Wethouders als Anne Koning en Milène Junius hebben de hete aardappel van de Gasthuisplaats altijd voor zich uitgeschoven”, vertelt Jan Snijders van duoS architecten. “Maar huidig wethouder Ferrie Förster vindt het een leuk pan. Begin volgend jaar hebben we weer een afspraak met hem waarbij we tot concrete plannen willen komen.”

Budgetneutraal
Belangrijk punt daarbij is dat dit project voor Weboma en duoS architecten wordt uitgevoerd. Die partijen zetten erop in dat het project voor de Gemeente Delft ‘budgetneutraal’ is. Dat betekent, simpel gezegd, dat het de gemeente geen euro gaat kosten en geen euro gaat opleveren. “Daar gaan we vanuit, maar het is moeilijk te zeggen”, zegt Snijders. “Er zitten behoorlijk wat aannames in de kosten.” Zo kúnnen de kosten van de bouwvoorbereiding flink oplopen. Op en rond de Gasthuisplaats liggen nog zo’n 750 skeletten uit de Middeleeuwen, die niet zomaar de afvalcontainers in mogen. Onder de woningen moet een éénlaags parkeergarage komen met plaats voor 108 voertuigen. En zoals iedere Delftenaar weet kunnen grote bouwprojecten altijd net iets duurder uitvallen dan vooraf werd gedacht. “Dit is een project voor de liefhebber”, geeft de Delftse architect aan.

Goede kans
Maar, geeft Jan Snijders aan, voor hem is het glas altijd halfvol. “Ik denk dat we een goede kans maken dat dit plan uitgevoerd mag gaan worden. Het is momenteel het enige plan dat bij de gemeente in de pijpleiding zit. De Gasthuisplaats ligt op zó’n mooie plek in de stad, het is jammer dat het er nu zo desolaat uitziet. Er moet daar echt een keer wat gaan gebeuren.” Daarbij willen ze de vier hoeken van het plein, met de Synagoge, het Congregatiegebouw, het Zusterhuis en woningen aan de Huyterstraat, in stand houden. Tussen die vier punten moet een complex verrijzen met allerlei soorten woningen voor starters, kenniswerkers en ouderen. Aan de kant van de Koornmarkt moeten enkele vierlaagse grachtenpanden voor de meer vermogende Delftenaren komen. Tussen de woningen, waarin historische elementen worden verwerkt, komt een openbaar en klassiek binnenhof dat te bereiken is vanaf een poort aan de Koornmarkt. “Dat wordt geen modern park, maar een klassiek hofje, vergelijkbaar met de tuin bij het Prinsenhof of het Hofje van Pauw”, meldt Snijders.


Mocht de wethouder begin volgend jaar groen licht geven, dan moet het plan worden ingepast in het bestemmingsplan binnenstad en moeten allerlei procedures worden doorlopen. In het gunstigste geval, denkt Snijders, kan de bouw dan medio 2016/2017 beginnen. “We kunnen ook nog tien of twintig jaar wachten met het opknappen van de Gasthuisplaats, maar het probleem lost zich niet vanzelf op. Wij willen er weer een mooie openbare ruimte van maken, met grote diversiteit aan soorten woningen. Waar jong, oud en mensen met geld en met minder geld met plezier kunnen gaan wonen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12