Afbeelding

Delft zit in zijn maag met jihadisten en burgemeester Verkerk voelt zich een roepende in de woestijn

Algemeen

Editie: Week 13, Jaargang 21 |

Burgemeester Verkerk maakt zich grote zorgen om de jonge Delftse jihadisten. (foto Koos Bommelé)

 

DELFT – Jonge Delftenaren die soldaatje gaan spelen in Syrië houden de gemoederen al een poosje behoorlijk bezig. Zij hebben ongetwijfeld geen flauw idee dat de burgeroorlog daar geen computerspelletje is met een reset knop en dat de eerste de beste verdwaalde kogel het einde kan betekenen; de Delftse bestuurders hebben nauwelijks een idee om wie het gaat en in welke staat ze eventueel van het slagveld terugkeren. Burgemeester Verkerk riep donderdag in de Gemeenteraad ietwat vertwijfeld uit: ‘We doen er van alles aan om met deze groepen in contact te komen, maar voorkomen dat mensen jihadistische reisbewegingen maken, dat kunnen we gewoon niet. Daar maak ik me grote zorgen over!’
Alhoewel het probleem van naar Syrië afreizende jongeren – die overigens door oppositieleider Moaz al-Khatib wordt voorgehouden dat ze beter voor hun moeder kunnen zorgen dan zich met het conflict in zijn land te bemoeien – niet alleen in Delft speelt, trekt de burgemeester zich de zaak op een emotionele wijze aan. “Het zijn wel mijn mensen die in mijn stad worden geronseld voor een oorlog in het buitenland. Ik ben dan ook van mening dat ik onlangs het recht had om de internationale gemeenschap op te roepen dat conflict daar te beëindigen. Ik heb dat gezegd als burgemeester van Delft. En ik sta daar nog steeds helemaal achter. Ik vind dat ik het recht heb dat te zeggen!”

Verkerk maakte met zijn emotionele melding op de meeste Gemeenteraadsleden wel indruk. Niet echter op Jan Peter de Wit van Leefbaar Delft. Hij verwijt de burgemeester een slappe houding. “U wist al veel langer dat er moslims in Delft rondliepen die aan het radicaliseren waren. Daar is veel te weinig tegen gedaan; in elk geval heeft de aanpak niet gewerkt. Je kan wel vragen ‘ga alsjeblieft niet naar Syrië’, maar die jongens krijgen 5.000 of 10.000 euro aangeboden en ze zijn weg. En wat nu? Wat als ze straks terugkomen en ze hebben oorlogsmisdaden begaan? Of ze zijn zo getraumatiseerd dat ze een direct gevaar voor Delft vormen? Ik mag toch aannemen dat ze dan wel direct worden gearresteerd?”

Culture

Dat laatste kon Verkerk beamen. “Natuurlijk zullen we in dat geval alles doen om die mensen aan te pakken. Dat probleem nemen we uiterst serieus. Maar het is voorlopig zaak om met de ouders, familie en organisaties in gesprek te gaan. Inventariseren waar de problemen vandaan komen en waar nodig hulp bieden. Ik zeg met nadruk dat het niet zo is dat alle Delftse moslims radicale gedachten hebben. Er zitten ouders bij die hun uiterste best hebben gedaan hun zoons op een goede manier op te voeden. En dan worden ze met dit probleem geconfronteerd…”
In de schaduw van het jihad-probleem speelt zich in Buitenhof de strubbeling af rond buurthuis The Culture. Daar zou door de bezuinigingen afscheid worden genomen van jeugdwerkers, wat Jos van Koppen van Onafhankelijk Delft bracht tot het opstellen van een motie. Maar die hoefde niet in stemming te worden gebracht, nadat wethouder DePrez had bezworen dat het afromen van het management niet betekent dat er minder professionele begeleiding komt voor de jeugd. Het onderwerp werd hoog opgespeeld, juist met het oog op het totaal ontsporen van groepen jongeren, in sommige gevallen leidend tot ‘jihadistische reisbewegingen’,  zoals burgemeester Verkerk het met ongeëvenaard gevoel voor understatement noemt. Feit is dat Delft te maken heeft met een nieuw – bijzonder onheilspellend – probleem. Namelijk dat van jongeren die zich ontpoppen tot ongeleide projectielen, schijnbaar gedreven door geldzucht en/of – erger nog – door een gedachtegoed dat in alles haaks staat op westerse normen en waarden… (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12