Afbeelding

Voorlopig geen nieuw zwembad, Sportfondsen Delft hoopt Kerkpolder over te nemen

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 23 |

Het Sportfondsenbad Delft is bijna tachtig jaar oud en volgens directeur Piet Reedijk is het hoog tijd voor een nieuw bad.

DELFT – De plannen voor een nieuw en groot Delfts zwembad gaan weer de koelkast in. Kerkpolder wordt wellicht geprivatiseerd en de subsidiekraan voor het Zwem- en Squashcentrum is dicht. Dat heeft het stadsbestuur de gemeenteraad vorige week laten weten.

Delft koestert al jaren plannen voor een nieuw zwembad. Die zou er in 2020 komen, berichtte ook deze krant nog in 2012. Het bijna tachtig jaar oude Sportfondsenbad en ook het Zwem- en Squashcentrum zouden dan verdwijnen.

Plannen voor nieuwbouw zijn er nog steeds, schrijft het college nu, maar vanwege de beroerde financiële situatie van Delft is de ‘planvorming tot nader order stilgezet’. De Gemeente Delft wil daarnaast een zelfstandig Zwembad Kerkpolder. Sportfondsen Delft bv heeft – als enige – een bod gedaan dit bad over te nemen. Uiterlijk 1 april wordt besloten of dit bod wordt geaccepteerd.

Het zijn dus spannende tijden, vindt ook Piet Reedijk, directeur van het Sportfondsenbad Delft, waar ook het Zwem- en Squashcentrum onder valt. “Het Sportfondsenbad bestaat volgend jaar tachtig jaar”, begint Reedijk. “Er moet wat gebeuren. Of nieuwbouw, of renovatie.” Al jaren wordt gesproken over een nieuw Delfts zwembad. Meerdere locaties passeerden al de revue. Het laatste plan betrof een nieuw bad aan de Colijnlaan/Weteringlaan, pal achter het huidige Sportfondsenbad. Hier staat momenteel nog een schoolgebouw, waar het CLD nu gebruik van maakt. “Het nieuwe bad had er in 2014 al moeten zijn. Tekeningen zijn gemaakt, maar die liggen nu weer op de plank.”

Ook hier is een lege knip van de Gemeente Delft de grote boosdoener. Sportfondsenbad Delft is nu zelf op zoek naar externe geldschieters en investeerders. Hierbij kan ook worden gedacht aan een projectontwikkelaar die een zwembad kan bouwen met appartementen erboven, vertelt Reedijk. “We krijgen steeds minder subsidie en de gemeente zegt in feite: zoek het maar uit. Dat maakt het tot een lastige situatie.”

Het is, legt hij uit, geen optie om het Sportfondsenbad en het Zwem- en Squashcentrum te sluiten en alle activiteiten naar Zwembad Kerkpolder te verplaatsen. Het Sportfondsenbad trekt dagelijks ruim duizend betalende bezoekers, bij het Zwem- en Squashcentrum zijn dat er tussen de 500 en 600. Die kun je er bij Kerkpolder niet even tussendoor plannen.

Vet op de botten
Het Zwem- en Squashcentrum moet zich vanaf dit jaar zelf bedruipen. Deze locatie heeft het, sinds hier in 2002 betaald parkeren is ingevoerd, al niet makkelijk. Reedijk: “We hebben niet veel vet op de botten. Met onze reserves houden we het wel een jaar vol, maar op termijn gaat dit besluit gevolgen hebben. We zullen er niet aan ontkomen om iets aan de tarieven te doen, willen we openblijven, al zal dat niet met 10 of 20 procent zijn.”

Ook daarom zou het mooi zijn, vindt Reedijk, als de Gemeente Delft het bod van Sportfondsen Delft accepteert en de drie baden de krachten bundelen. Er is dan bijvoorbeeld nog maar één directeur en één boekhouding nodig. “Veel zaken kunnen op die manier efficiënter, waarmee kosten worden bespaard. Wij kunnen Kerkpolder goedkoper exploiteren dan hoe de gemeente het nu doet. Voordeel voor bezoekers is dat zij met één twaalfbadenkaart in alle drie de baden terecht kunnen. Iedereen is er dus bij gebaat.”

Om het even
Frans Alebregtse, teamleider van Zwembad Kerkpolder, is het om het even wie dit zwembad exploiteert, als het maar blijft bestaan. “Kerkpolder is een prachtig mooi zwembad dat een belangrijke functie vervult”, begint Alebregste. Naast alle individuen maken zeven verenigingen gebruik van dit in 1976 gebouwde zwembad. “Ik hoop dat we het nog lange tijd open kunnen houden. We hebben al het zwemwater dat nu in Delft is hard nodig en het belang van het zwemmen staat bovenop.” De teamleider heeft er alle vertrouwen in dat Kerkpolder bij Sportfondsen in goede handen zou zijn. “Ik zie de toekomst dus wel zonnig ja, of we nou bij de Gemeente Delft blijven of onder Sportfondsen vallen. Kerkpolder kan nog jaren mee. Het zwembad en gebouw zijn in perfecte staat en we voldoen aan alle wetten en regels.” Hij kan zich vinden in de mening van Reedijk, dat Delft naast Kerkpolder een nieuw zwembad nodig heeft. “Dat verdient Delft.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12