Afbeelding

Kerdy en haar werken van het Koninklijk Huis reizen door het hele land

Algemeen

Editie: Week 35, Jaargang 21 |

Kerdy van Vuuren en haar staatsieportret van het koningspaar. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Na al het droevige nieuws over het overlijden van prins Friso, zorgt de Delftse kunstenares Kerdy van Vuuren voor vrolijker koninklijk nieuws. Met het ‘Kunstcollectief Oranje’ exposeert ze nu op meerdere plekken in het land.

Van Vuuren maakte de afgelopen jaren zeven werken met daarop leden van het Koninklijk Huis. Daar begon ze ooit mee ‘omdat iedere zichzelf respecterende schilder werk maakt van degene die het land regeert’, legt ze uit. De NOS organiseerde dit jaar met de reizende expositie ‘Beeld van Beatrix’. Van Vuuren stuurde hiervoor haar portret van Beatrix in, maar deze werd niet geselecteerd. “Maar het ging in de tweede selectie wel naar Galerie Bernheze in Nistelrode. Van daaruit is Kunstcollectief Oranje ontstaan. Dit is een selecte groep kunstenaars met een hoog kwalitatief gehalte qua portretten. Ik vind het leuk en ben er trots op dat ik de eerste kunstenaar was die deel uitmaakte van dit razendsnel groeiende collectief.”
Kerdy van Vuuren exposeerde de afgelopen tijd niet alleen in Nistelrode, ook in Epe, Lieshout en in Kasteel Heeswijk waren haar Koninklijke portretten te bewonderen. Binnenkort verhuizen haar werken ook nog naar Doetinchem en Kerkrade. De afgelopen tijd werkte Kerdy bovendien aan een staatsieportret van het koningspaar, met op de achtergrond de nationale driekleur. “Ik heb gekozen voor een officieel staatsieportret zodat het eventueel kan worden aangekocht door overheidsinstellingen. Het zou geweldig zijn als dit ooit in het Delftse stadhuis komt te hangen.”
Het is, geeft ze aan, niet heel makkelijk om Willem-Alexander en zijn Máxima te schilderen. “Alexander heeft een moeilijk gezicht. Op dit staatsieportret heeft hij een wat gespannen gezicht. Dat is niet erg, ik heb het bewust zo gelaten.” Het schilderen van prinses Máxima vindt ze makkelijker. “En ik heb nog geen schilder gehoord die daar anders over denkt. Ze is heel fijn om te schilderen, daar heb ik meer plezier in. Ik vind haar een mooi mens. Beatrix geef ik altijd iets ondeugends mee, dat past wel bij haar.” Ze hoopt met haar werken van het Koninklijk Huis de komende tijd nog in vele steden te kunnen en mogen exposeren. Niet alleen met haar zeven bestaande werken. “Binnenkort wil ik een portret van prins Friso schilderen, maar omdat ik ook m’n opdrachten heb ben ik daar nog niet aan toegekomen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12