Afbeelding

Improve werkt aan een serie onvergetelijke Kerstconcerten

Algemeen

Editie: Week 43, Jaargang 22 |

Fons Hogenes en Antoinette Wijffels programmeren een show voor.

DELFT - Fons Hogenes is al weken bezig met de voorbereiding van het licht- en geluidsplan voor de Delftse Kerstconcerten. Hogenes, projectleider bij Improve, geniet van de bijzondere en gecompliceerde opdracht.

“Improve is een bedrijf dat dertig jaar geleden werd opgericht door Rob van Koppen. Vanuit een discotheek is een prachtig bedrijf gegroeid dat een geziene gast is bij veel grote evenementen. Om er een paar te noemen: bij het North Sea Jazzfestival verzorgen we de verlichting van alle podia en buitenpleinen, maar ook Waterpop en Herfstpop lichten we uit. Daarnaast zijn we bij talloze zakelijke evenementen actief.”


Jaarlijks rollen de twintig medewerkers van Improve honderd kilometer kabel uit, plakken ze dertig kilometer Gaffa-tape weg en maken ze gebruik van 1300 verschillende armaturen om de objecten een vaak betoverende belichting mee te geven.
“Het wordt bijzonder in de Oude Kerk”, belooft Hogenes. “We gaan er echt iets moois van maken. Bij alle scènes wordt passende belichting ontworpen. Je moet het zo zien dat we een speellijst krijgen. Vervolgens kijken we welke sfeer bij de muziekstukken past die daarop staan. Daarbij maken we ontwerpen, waarbij de plaats van de artiesten op het podium ook niet uit het oog moet worden verloren. Vervolgens gaan we het lichtplan voorprogrammeren. Met het programma Wysiwyg, de afkorting voor ‘What you see is what you get’, kunnen we in een driedimensionale omgeving het podium nabouwen en de belichting. Als alles volgens dat plan door tien man is opgebouwd in de kerk, zien we tijdens de repetitie of het is geworden wat we ervan gedacht hadden. Op de locatie zetten we dan de puntjes op de i.”

Versterken
Ook het geluid wordt door Improve verzorgd. “We zijn nu al aan het bekijken hoe we het concert  gaan versterken. Het spreekt voor zich dat een koor, om maar een voorbeeld te noemen, anders versterkt moet worden dan een solist. Bovendien schuilt in het kerkgebouw een gevaar voor het geluid. In een kerk kan het geluid enorm galmen. We hebben ervaren geluidsmensen in dienst die precies weten hoe ze dat op moeten vangen, maar het is wel erg belangrijk goed in de gaten te houden hoe we gaan versterken.”


Als op donderdag 18 december alles is opgebouwd, passeert  ’s avonds het hele concert de revue. “Vrijdag 19 december zijn we dan met drie man in de weer om de concerten aan te sturen. Uiteraard een geluidsman en een lichtman die de elementen aansturen en dan is er ook een regisseur. Die is ongelooflijk belangrijk voor de uitvoering van het geheel. Die zorgt er namelijk voor dat de muzikanten, koren en solisten op tijd op de juiste plaats in de kerk of op het podium staan. Daar komt veel bij kijken. Dat zien de mensen overigens niet, want de aandacht van het publiek gaat volledig uit naar de schitterende muziek en het prachtige spektakel er om heen.”


Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.kerstconcertindelft.nl. De kaarten zijn te koop bij RODI Media zh aan de Energieweg 3 in Delft, maar ook via www.kerstconcertindelft.nl kunnen de toegangsbewijzen worden aangeschaft.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12