Over vijf jaar moet Van Foreestweg een vitaal winkelgebied zijn

Algemeen

Matthijs Stoffer van Winkeliersvereniging Van Foreestweg (links) en Michiel Kraaijeveld van MKB Delft willen dat de Gemeente haast zet achter de revitalisering van dit winkelgebied.

DELFT – Het winkelgebied aan de Van Foreestweg zou nog vóór de komst van de nieuwe wijk Harnaschpolder Delft gerevitaliseerd moeten zijn. Dit vinden de ondernemers en ze hebben MKB Delft aan hun zijde.

Een prestigieus project als Harnaschpolder Delft verdient een beter winkelgebied dan hier nu gesitueerd is. Er is sprake van een schraal aanbod, dubbele branchering, een te kleine supermarkt en leegstand. Deze problemen zijn niet op te lossen met de plaatsing van een aantal nieuwe prullenbakken en fietsenstandaards. “Ook sloop en nieuwbouw moet mogelijk zijn”, vindt Michiel Kraaijeveld van MKB Delft. “We zijn er van overtuigd samen met de ondernemers en de Gemeente een goed plan voor dit gebied te kunnen maken.” 

Enige tijd geleden hebben leden van de raadscommissies ‘Bestuur, Middelen en Economie’ en ‘Ruimte en Verkeer’ zich in het gebied georiënteerd. Iedereen heeft toen gezien en ook bevestigd, dat er iets moet gebeuren. “En er werd letterlijk gezegd, dat je het met een paar potten verf niet zult redden”, aldus Kraaijeveld. “Het is een positieve ontwikkeling dat er nu een aanpassing op het bestemmingsplan is gemaakt. Dit is nog niet definitief, maar het lijkt de goede kant op te gaan.”

Vertragingstactiek
Toch zijn de ondernemers niet tevreden. Volgens hen is de inzet van de Gemeente op korte termijn en vooral op langere termijn beperkt. “Bij ons werd er op aangedrongen meer te organiseren, om de aantrekkelijkheid van het gebied te vergroten”, zegt Matthijs Stoffer, secretaris van Winkeliersvereniging Van Foreestweg. “Terwijl we hier gehoor aan hebben gegeven, om meer levendigheid te creëren, houdt de wil om dingen aan te pakken bij de Gemeente opeens op. Het heeft alle schijn van een vertragingstactiek, waar we niets aan hebben. Als hier straks dertienhonderd nieuwe woningen gebouwd zijn, dan moet er ook een goed winkelgebied zijn.” 

Toch ziet Kraaijeveld mogelijkheden om samen met de Gemeente voor de korte termijn een plan op te pakken. Volgens hem zijn daarvoor best goede voortekenen. Het steekt echter ook hem, dat de visie voor de langere termijn absoluut onvoldoende is. “Het is zaak om nu een plan te hebben voor een vitale Van Foreestweg over vijf jaar”, zegt hij. “Klaar voor Harnaschpolder en Sion, waar ook nieuwbouw komt. Zo’n plan willen we niet alleen samen met de winkeliersvereniging en de Gemeente maken. Er moet ook een deskundige externe partij bij betrokken worden. In onder andere Rotterdam, Venlo en Papendrecht zijn succesvolle voorbeelden van zo’n aanpak te zien.” 

De Witte de Withstraat in Rotterdam had in de jaren zeventig en tachtig een slechte reputatie in verband met een matig winkelaanbod en veel louche cafés. In de jaren negentig werd een uitgebreide metamorfose in gang gezet en werd de straat omgetoverd tot ‘kunstas’. De straat vormt nu de verbinding tussen het Museumpark en het Maritiem Museum. Tegenwoordig zijn er florerende horecagelegenheden, winkels en kunstgaleries. Onder leiding van een deskundige partij, in samenwerking met ondernemers en Gemeente, is het gebied getransformeerd tot wat het nu is.

Voldoende aantrekkingskracht
“Vooralsnog lijkt het erop dat de Gemeente het in het geval van de Van Foreestweg allemaal zelf wil doen”, zegt Kraaijeveld. “Er komen voor de lange termijn echter alleen oude plannen op tafel, ik heb nog niets nieuws gezien.” 

Een samenwerkingsverband om de problemen aan te pakken. Dat staat MKB Delft en de winkeliersvereniging voor ogen. De Witte de Withstraat in Rotterdam en de winkelgebieden in Venlo en Papendrecht bruisen nu en dat komt door een aantal zaken. Er is sprake van een juiste invulling van de branchering, het aantal vierkante meters winkelruimte is afgestemd op het (toekomstig) aantal bewoners en er is een goede samenwerking tussen de ondernemers, de Gemeente en de bewoners. “Ook de Van Foreestweg heeft genoeg potentie”, zegt banketbakker Stoffer. “Daarnaast is er voldoende aantrekkingskracht. Meerdere bedrijven hebben al aangegeven zich hier graag te willen vestigen, als het gebied eenmaal een upgrade heeft gekregen.” MKB Delft en Winkeliersvereniging Van Foreestweg zouden graag op korte termijn met wethouder Ronald Vuijk tot een beslissing komen over zo’n samenwerking. Dan kan snel een dergelijk plan met medewerking van een externe professional verder worden uitgewerkt.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12