Afbeelding

Hemd van het lijf

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

Ria van der Enden (58) werkt 25 jaar bij peuterspeelzaal De Eglantier aan de Roland Holstlaan en werd daarom woensdag in het zonnetje gezet.

1. Waarom wilde je hier, in De Eglantier, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier nu alweer 25 jaar werk, al heb ik het idee dat het veel korter is. Deze plek is een belangrijk deel van mijn leven geworden en ik steek hier ontzettend veel energie in: het is mijn lust en mijn leven.”

2. Heb je altijd al met peuters willen werken?
“Ik ben opgegroeid in een heel kinderrijke wijk en daar was ik heel veel met kinderen bezig. Ik deed spelletjes met ze en organiseerde feestjes. Het was een buurvrouw opgevallen; zij zei dat ik echt iets met kinderen moest gaan doen voor mijn werk. Dat ben ik gaan doen en vooral in de beginjaren heb ik heel veel van mijn collega’s geleerd.”

3. Hoe ben je 25 jaar geleden bij De Eglantier terechtgekomen?
“Eigenlijk per toeval. Ik had ervoor dertien jaar bij een andere peuterspeelzaal gewerkt, maar toen mijn dochter geboren werd, ben ik daarmee gestopt. Toen ik op zoek ging naar een peuterspeelzaal voor haar had ik op het inschrijfformulier aangegeven dat ik peuterleidster ben. Hier waren ze net op zoek naar een leidster en ik gaf aan het wel te willen proberen. Inmiddels zit ik hier nog.”

4. Wat maakt dat het werken je zo goed bevalt?
“Ten eerste krijg ik nooit genoeg van het werken met kinderen: ze zijn zo spontaan en je krijgt zo veel respons van ze. Die kinderlogica en de opmerkingen die ze maken zijn vaak zo leuk. Verder hou ik van sfeer en die probeer ik dan ook te creëren. Ten slotte is het ontzettend fijn om te zien als ze het naar de zin hebben. Als dat niet het geval is, haal ik alles uit de kast.

5. En wat maakt de Eglantier zo bijzonder?
“Ten eerste vind ik het pand heel bijzonder: er hangt hier een heel fijne sfeer. Daarbij kunnen we, omdat we aan de basisschool vastzitten, gebruikmaken van de faciliteiten die bij de school horen, zoals de gymzaal. Dat maakt het werken op deze peuterspeelzaal zo leuk, want je werkt ook aan hun motoriek.”

6. Wat is het grote verschil tussen de peuters van toen en nu?
“Tussen de kinderen zelf zijn eigenlijk nauwelijks verschillen. Wel heb ik het idee dat er nu veel meer van hen wordt verwacht dan toen. Ik probeer me daar wel tegen te verzetten: ik heb hier bijvoorbeeld wel een computeraansluiting, maar geen computer. Ik vind het namelijk belangrijk dat kinderen nog even kind kunnen zijn: spelen is ook leren.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik in de eerste plaats met Oud en Nieuw één centraal vuurwerk organiseren, want de manier waarop het nu gaat leidt tot zo veel mensen- en dierenleed. Mijn zoon woont in Engeland en daar is het centraal geregeld; als we daar de jaarwisseling vieren, vind ik het heerlijk rustig. Verder zou ik ervoor zorgen dat mensen die geen werk maar een uitkering hebben zich inzetten voor de maatschappij, bijvoorbeeld door in de zorg of het onderwijs bij te springen.”

8. Doet het afscheid nemen van kinderen weleens pijn?
“Jazeker. Kinderen zijn vaak twee jaar bij ons en ze gaan lang niet allemaal hier naar de basisschool: ik heb hier kinderen vanuit heel Delft. Je ziet de kinderen als peuter binnenkomen en in die twee jaar dat ze hier zijn ontwikkelen ze zich steeds verder. Het is dus soms best lastig om ze na die twee jaar gedag te moeten zeggen. Wat wel leuk is, is dat ik nu ook peuters in de groep heb, waarvan de ouders ook op de peuterspeelzaal hebben gezeten.”

9. Wat is je mooiste herinnering aan 25 jaar De Eglantier?
“Dat zijn vooral de themafeesten die we hier regelmatig geven. Ik herinner me nog dat we een smurfenfeest hadden en dat ik, geschminkt als smurf, op de fiets naar mijn werk ging. Dat leidde bij andere weggebruikers tot nogal wat hilariteit. Verder zijn de Sinterklaasfeesten elk jaar geweldig. Je ziet kinderen heel verlegen en angstig binnenkomen, maar als het ijs gebroken is, komen ze helemaal los.”

10. Ga je nu voor de tweede 25 jaar?
“Dat zal het niet worden, maar ik ben wel van plan om nog een tijd door te gaan. Ik heb het ontzettend naar mijn zin en werk heel prettig samen met de vrijwilligers en de ouders, die eens in de zes tot acht weken ouderdienst draaien. Als we op deze manier verder kunnen blijven werken, wil ik zeker nog door, maar niet tot mijn 83e.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12