Afbeelding

Gemeente informeert ondernemers onjuist over waterspeeltuinen

Algemeen

Editie: Week 32, Jaargang 22 |

Het water in Delftse waterspeeltuinen wordt volgens strenge regels al twee jaar lang als 'slecht' gekwalificeerd.

DELFT – Ondernemers die de Delftse waterspeeltuinen willen overnemen dreigen een kat in de zak te kopen. Als de waterkwaliteit in de waterspeeltuinen volgend jaar niet verbetert, draaien zij straks op voor nieuwe, dure maatregelen. De Gemeente Delft hield zich er muisstil over.

"Wij staan hier toch best van te kijken." De verbazing valt nog te bespeuren in de stem van Jan Duijndam, eigenaar van Hoeve Biesland en één van de vijf deelnemers in ondernemerscollectief BuytenDelft. "Van de gemeente hebben we hier totaal geen informatie over gekregen. We zullen in een vervolggesprek met de gemeente het er zeker hebben over hoe we dit kunnen aanpakken."


Stuk voor stuk zijn ze verbaasd, de verschillende ondernemers die deze zomer plannen voorbereiden om de Delftse waterspeeltuinen vanaf volgend jaar over te nemen. Allen waren overtuigd dat het water in de waterspeeltuinen hen in ieder geval geen zorgen zouden opleveren. Sterker nog: in de inschrijvingsdocumenten schrijft de Gemeente Delft over beide waterspeeltuinen letterlijk: 'De waterkwaliteit wordt door de Provincie Zuid-Holland bewaakt en is de afgelopen jaren goed geweest. De provincie heeft geen waarschuwingen afgegeven.'


Maar deze informatie klopt niet, zo is bij nadere bestudering van deze krant gebleken. In 2012 en 2013 werden juist meerdere keren waarschuwingen afgegeven nadat het Hoogheemraadschap van Delfland hoge bacterieconcentraties in het water aantrof. Vorig week berichtte Delft op Zondag nog dat in waterspeeltuin Tanthof voor de derde maal deze zomer hoge tot zeer hoge concentraties van ziekmakende bacteriën waren gemeten en dat er een tijdelijke waarschuwing was gegeven. Het gaat om bacteriën die aanwezig zijn als zwemwater is vervuild met uitwerpselen van mensen of dieren. Vooral kinderen en zwangere vrouwen lopen een risico door de bacteriën flink ziek te worden.


Vaak worden deze waarschuwingen na een korte tijd weer ingetrokken nadat het water is ververst of na een stevige regenbui. Maar de metingen hebben wel een ander belangrijk gevolg: ieder jaar wordt de kwaliteit van zwemwater beoordeeld, op basis van metingen van het afgelopen zwemseizoen. Juist doordat afgelopen jaren in het zwemwater van de waterspeeltuinen regelmatig te veel bacteriën werden aangetroffen, is het water al twee jaar lang geclassificeerd als 'slecht', in tegenstelling tot wat de gemeente schrijft. Deze classificatie is de laagst mogelijke status van de vier bestaande categorieën voor zwemwater.


En belangrijker: deze status kan in de toekomst gevolgen hebben voor de nieuwe eigenaren. Nieuwe wetgeving eist namelijk dat in er 2016 geen zwemplekken in Nederland mogen zijn met de status 'slecht'. Als volgend jaar de waterkwaliteit in de waterspeeltuinen niet verbetert, mogen deze alleen nog voor bezoekers openblijven als de nieuwe eigenaren kostbare maatregelen treffen om de waterkwaliteit te verbeteren. In het uiterste geval kunnen de zwemlocaties zelfs geheel gesloten worden voor publiek.
En als je de helft van de zomer dichtmoet, dan is dat een flink ondernemersrisico, reageert Liane Waling-Boot van het drietal ondernemers van het initiatief Stro & Zo, dat ook plannen voorbereidt om de waterspeeltuinen over te nemen. "We schrikken van deze informatie. Wanneer je dit overneemt, dan wil je niet dat je daarna plots extra kosten in je nek krijgt. Dan is 2016 heel dichtbij. Gemeente Delft heeft ons hierover niets verteld en we waren hiervan niet op de hoogte. Het betekent niet dat we niet meer gaan inschrijven, maar we gaan het zeker aankaarten."


In een reactie bevestigt de gemeente Delft dat zij geen informatie over de bestaande regelgeving heeft verstrekt aan de geïnteresseerde ondernemers. De gemeente laat in haar reactie weten dat 'informatie over de waterkwaliteit openbaar is'. "Verbetering van de waterkwaliteit is geen grote investering", reageert de gemeente per perswoordvoerder.


Ook vroeg deze krant een reactie aan de gemeente over de oorzaak van het verstrekken van onvolledige en onjuiste informatie in de inschrijvingsdocumenten. Op dit verzoek voor uitleg kwam van de gemeente geen enkele verdere reactie.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12