Afbeelding

Duurzaamheid staat centraal in het nieuwe Reinier de Graaf

Algemeen

Editie: Week 8, Jaargang 23 |

Op de daken van het nieuwe ziekenhuis groeit mos sedum, een vetplantje dat dient als dakbedekking.

DELFT - Groeiende, bloeiende daken. Streekproducten in het bezoekersrestaurant. Warmte en koude opslag in de bodem. Het is duidelijk: duurzaamheid staat voorop in het Reinier de Graaf Gasthuis. Eind augustus opent het nieuwe ziekenhuis haar deuren.

“Patiëntvriendelijke en efficiënte zorg in een duurzaam en energiezuinig gebouw. Dat is wat onze patiënten kunnen verwachten in het nieuwe Reinier de Graaf”, vertelt Cees van der Zande, projectdirecteur Nieuwbouw. “Wij willen het meest verbonden en daardoor het beste ziekenhuis worden in 2016. Verbondenheid met de leefomgeving door zuinig met energie en materialen om te gaan, hoort hierbij.”

Verbinding met de directe omgeving is ook merkbaar in het nieuwe bezoekersrestaurant. Met groenten uit het Westland, brood en lekkers van Delftse bakkers en Molen de Roos zijn in de nieuwe eetgelegenheid veel streekproducten verkrijgbaar. Heerlijk én herkenbaar voor patiënten.

Groen dak
Een groen dak oogt veel vriendelijker dan de standaard zwarte daken die veel gebouwen hebben. “Op de vier lagere daken van de eerste etage van ons nieuwe gebouw én op het dak van het energiegebouw gebruiken wij mos sedum, een vetplantje dat dient als dakbedekking.” Mario van den Born van adviesbureau Stevens Van Dijck licht toe: “Het beplante dak is zichtbaar vanuit het gebouw en zorgt zo voor een groene uitstraling. Een welkome afwisseling in deze stedelijke omgeving.”
Ook in het ontwerp van het gebouw zitten natuurthema’s. Bijvoorbeeld het bamboereliëf in het beton van de buitengevel. Hierdoor krijgt de gevel een zachtere uitstraling. Bamboe komt ook terug in het interieur. Veel balies zijn gemaakt van bamboehout, de meest duurzame grassoort.

Waarom is duurzame ziekenhuiszorg zo belangrijk? Van der Zande: “Door zuinig met energie om te gaan, besparen we geld. Geld dat we aan zorg kunnen besteden. Energie besparen doen we bijvoorbeeld door in veel ruimtes zogenaamde klimaatplafonds te gebruiken. Zo’n plafond regelt de temperatuur op maat door koeling of verwarming. Zo kunnen we eenvoudig het binnenklimaat per ruimte sturen én hoeven we minder te stoken.”

Pharmafilter
Een ander belangrijk voorbeeld van duurzaamheid in het nieuwe ziekenhuis is de aansluiting van de innovatieve Pharmafilterinstallatie op het hele gebouw. “Hiermee verwerken we straks nagenoeg al ons afval én hergebruiken het in de vorm van gezuiverd water”, legt Van der Zande uit. “Zelfs tijdens de bouw is het gezuiverde ‘grijze’ ziekenhuisafvalwater al veelvuldig gebruikt. Bijvoorbeeld voor het aanlengen van cement.” Bouwen gaat overigens gepaard met tonnen afval. Bouwplaatsmanager Toon Coenen: “Alleen om die reden al nemen wij afvalscheiding en energiebesparing heel serieus. We hebben bewust bouwen hoog in het vaandel staan.” Dat was één van de redenen waarom bouwcombinatie Hurks Kuijpers is geselecteerd voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

 

De planning

Eind februari:   Oplevering gebouw door bouwcombinatie Hurks-Kuijpers V.O.F.
Maart-augustus:  Inhuizing medische apparatuur          ICT gebruiksklaar maken          Technische controles en validatie van installaties      Inrichting gebouw met onder meer meubilair en raambekleding.
Eind augustus:   Start verhuizing naar nieuwbouw
28, 29 en 30 augustus: Verhuizing patiënten verpleegafdelingen
31 augustus:   Reinier de Graaf opent de deuren van nieuwbouw

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12