Afbeelding

Waaijer Projectrealisatie en gemeente Midden-Delfland presenteren eind dit jaar een centrumplan voor Den Hoorn

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 20 |

Projectontwikkelaar Rob Waaijer (links) en wethouder Hans Horlings bezegelen hun samenwerking met een handtekening.

DEN HOORN – Na jaren van touwtrekken lijkt de ontwikkeling van het Centrumplan in Den Hoorn eindelijk van de grond te komen. De komende maanden gaan Waaijer Projectrealisatie en de gemeente Midden-Delfland om de tafel om na te denken over de nieuwe invulling van het centrum.

Afgelopen donderdag tekende de projectontwikkelaar een overeenkomst met de gemeente Midden-Delfland met als doel van het centrum van Den Hoorn ‘een aangenaam en sfeervol winkel- en verblijfsgebied voor bewoners, bezoekers en winkeliers’ te maken. Rob Waaijer, directeur van Waaijer Projectrealisatie kijkt uit naar de samenwerking  en heeft alle vertrouwen in een goede afloop. “Met veel enthousiasme gaan we verder met dit plan. Wij gaan in overleg met inwoners en winkeliers ons plan verder uitwerken.” Een belangrijk onderdeel van het plan is de bouw van een Jumbo-supermarkt van zeventienhonderd vierkante meter. Bovendien is er in het nieuwe centrum meer ruimte voor detailhandel.
Verantwoordelijk wethouder Horlings hoopt op medewerking van betrokken burgers. “De Gemeente wil graag zoveel mogelijk goede ideeën van haar inwoners en ondernemers ophalen. We hopen op veel betrokken mensen met veel goede ideeën, die te realiseren zijn binnen de vastgestelde kaders. Door samenwerking zal een uitgedacht en passend plan gerealiseerd kunnen worden.”

Bedenkingen
Richard Verhoeven van de Hoornse PLUSmarkt heeft zijn bedenkingen bij het contract dat door Waaijer werd ondertekend. “Ik ben bang dat dit geen goede zaak is. Voor de plannen zoals ze er nu liggen is naar mijn mening de komende vijfentwintig jaar geen behoefte. Uit onderzoek is gebleken dat in dit dorp op dit moment behoefte is aan maximaal elfhonderd vierkante meter aan supermarkt, waar wij er op dit moment al negenhonderd van invullen. Als er straks een Jumbo van zeventienhonderd vierkante meter wordt bijgebouwd, is er veel te veel winkelruimte. Daarnaast zullen wij omzet moeten inleveren. Uiteindelijk is er grote kans dat we gedwongen afscheid moeten nemen van een deel van ons personeel en dat is natuurlijk nooit leuk. Dan schiet het plan van de Gemeente om extra banen te creëren ook zijn doel voorbij.”
Verhoeven hoopt wel dat de PLUSmarkt ook in de toekomst kan rekenen op de sympathie van de dorpsbewoners. “Ik denk dat vooral de oude kern van de Hoornaars hier zal komen, omdat ze de lokale ondernemer het beste gunnen. Het imago van de PLUS-supermarkt is dat we nogal duur zijn, maar kortgeleden pas wees een onderzoek van de VARA uit dat we juist één van de goedkoopste supermarkten zijn. Maar van zo’n imago kom je niet makkelijk af.”

Aantrekkende werking
Verhoeven zet vraagtekens bij de motivatie van het college van B en W van Midden-Delfland. “Men zegt dat de Jumbo een aantrekkende werking naar de klanten toe heeft, maar daar ben ik helemaal niet zeker van. Mensen komen voor hun dagelijkse boodschappen hierheen, maar voor inkopen in de non-foodsector gaan ze al snel naar Delft. Als je hier dan ook nog een heel aantal detaillisten wilt plaatsen, ziet het ernaar uit dat deze ondernemers het ook moeilijk krijgen, omdat er volgens de onderzoeken weinig draagvlak is voor een dergelijke invulling.”
Ondanks deze en andere bezwaren, waarover we twee weken geleden al berichtten in deze krant, ziet het ernaar uit dat er toch gewerkt gaat worden aan het centrumplan. Hierbij wil de Gemeente, zoals Horlings al aangaf, betrokken burgers de mogelijkheid geven om mee te denken over de invulling van het plan. Zo is er voor de onderwerpen openbaar groen en parkeervoorzieningen inmiddels al een werkgroep opgericht die advies uitbrengt aan de gemeente en de ontwikkelaar. Verder wordt de Hoornse bevolking via social media en inloopavonden geïnformeerd en gestimuleerd om mee te denken over de uitwerking van de plannen. Uiteindelijk wordt tijdens de raadsvergadering van 10 december 2013 een uitgewerkt plan aan de gemeenteraad gepresenteerd. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12