Willem Berkien stapt op bij KFC '71 en is van z'n hoofdpijn af

Algemeen

(foto: Roel van Dorsten)

DELFT – Willem Berkien heeft de handdoek in de ring gegooid. Hij is gestopt als trainer van zaterdagvierdeklasser KFC '71. "Gelukkig, ben ik van m'n hoofdpijn af". Hij lacht erbij als een boer die hoofdpijn heeft.

"Elke donderdagavond en zaterdag ging ik met hoofdpijn naar huis". Natuurlijk, hij wist wel een beetje waaraan hij begon, bij KFC '71. Maar hij dacht er wel iets van de grond en op de rails te kunnen krijgen. Samen met de andere leden van de technische en fysieke begeleiding. 

Hij hielp KFC '71 ook nog aan een paar mooie sponsors. Maar ja, die spelersgroep. "Het was een vriendengroep, maar ook dát eigenlijk niet meer. We hebben er alles aan gedaan om het in goeie banen te leiden. Geprobeerd het op de rails te krijgen. Maar daar heb je wel twéé rails voor nodig". Vandaar: "Het klinkt misschien lachwekkend, maar ik had er pijn in m'n hoofd van. De instelling van die gasten, de beleving, het sprak me niet aan. We hebben er ook drie gesprekken over gehad met de groep, maar er kwam geen verbetering". 

Hij noemt een voorbeeldje. "Kwamen er jongens op de training en die hadden dan geen voetbalschoenen bij zich. Kregen ze schoenen van een ander. Zaten die niet lekker, dan trainden ze op hun sokken verder…" Op maandag, zegt Berkien, had hij hooguit een speler of zeven op de training. Op de donderdag waren dat er twaalf, dertien. "Er was geen back-up, je kon niks uit het tweede halen. Het was gewoon een drama. Ik ben een trainer die wat wil bereiken. Maar daar moet je dan wel een redelijke spelersgroep voor hebben. Dat je kwalitatief minder bent, dat kan. Maar werk er dan tenminste voor met elkaar. Dat is het hele verhaal". 

Hij heeft het 'in de groep gegooid': of één keer trainen per week dan niet zinvoller zou zijn. Of als vierde, vijfde of zesde elftal bij een andere club gaan spelen. "KFC '71, het is eigenlijk nog minder dan een campingelftal. Gek hè? Ik moest nu terugdenken aan Leo Rontberg. Die zat destijds bij DVC en die zei ook na een paar maanden: Ik schei ermee uit. Dat kon ik toen niet helemaal begrijpen. Waarom begin je er dan aan?, dacht ik toen. Maar nu begrijp ik het wèl". Het is, weet Berkien die 'gewoon' actief blijft ten bate van de jeugdclinics van Feyenoord, eigenlijk heel simpel: "Ik ben op het verkeerde moment bij de verkeerde spelersgroep terecht gekomen. Ik ben, denk ik, te fanatiek. Je kan als trainer wel zo veel willen, maar het moet óók uit de groep komen".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12