Afbeelding

Korte berichten... Zondag 26 september

Algemeen

Alle korte berichten uit de Delft op Zondag van 26 september.

Twee Delftse bedrijven maken kans op OndernemersPrijs

DELFT – Een deskundige jury heeft onlangs bekendgemaakt welke vier bedrijven uit de regio Haaglanden doorgaan voor de titel ‘Ondernemer van het jaar’. Dit jaar zijn er twee Delftse bedrijven onder de genomineerden: FOX-IT en E-Semble. Op 17 november a.s. wordt duidelijk wie de begeerde titel krijgt.


Namenwand voor omgekomen Delftse Joden

DELFT – In de synagoge aan de Koornmarkt 12 is al sinds 2007 een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Joden in Delft te zien. Deze tentoonstelling krijgt aanstaande dinsdag een extra onderdeel: Een namenwand ter nagedachtenis aan de omgekomen Delftse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze namenwand geeft de namen, de geboorte- en overlijdingsplaatsen en de bijbehorende data weer van die Delftse Joden die vanuit of in Delft zijn omgekomen als gevolg van de oorlog. De wand wordt dinsdag om 17.00 uur onthuld door wethouder Milène Junius.


TU schiet kankerpatiënten te hulp

DELFT - De onderzoeksreactor van de TU Delft gaat bij ernstige tekorten als back-up fungeren voor de productie van de medische radio-isotoop molybdeen-99. Die isotoop wordt massaal door ziekenhuizen gebruikt voor het opsporen van kanker. Er ontstaan echter regelmatig tekorten doordat er wereldwijd slechts vijf grote commerciële producenten zijn die bovendien met oudere reactoren werken. De TU Delft gaf eerder dit jaar al aan als achtervang te kunnen fungeren bij een tekort aan isotopen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport neemt dit aanbod aan en heeft de universiteit opdracht gegeven de onderzoeksreactor geschikt te maken voor de isotopenproductie.


Cover Festival komt terug

DELFT – Zo’n 4000 bezoekers hebben zaterdag 4 september genoten van de eerste editie van het Cover Festival op de Beestenmarkt in Delft. Het Cover Festival werd door Marcel van der Reijken van Belvédère en Nota Bene georganiseerd om de vijfde verjaardag van het Belgisch Biercafé op de Beestenmarkt te vieren. Het publiek, de organisatoren en de sponsoren zijn dusdanig enthousiast dat het festival volgend jaar terugkeert en het een jaarlijks terugkerend evenement wordt.


Den Hoorn krijgt gezondheidscentrum

DELFT – Aan het Koningin Julianaplein in Den Hoorn wordt woensdag a.s. een nieuw gezondheidscentrum geopend. Dat is volgens wethouder Tineke van Nimwegen, die de openingshandeling verricht, 'een hele belangrijke voorziening’. “Aanstaande ouders kunnen terecht bij het prenataal centrum, pasgeborenen bij het consultatiebureau in het Centrum voor Jeugd en Gezin en ouderen bij bijvoorbeeld de thuiszorg en de apotheek. Er is straks één plek in ons dorp waar je met al je zorgvragen terecht kunt en dat heeft meerwaarde”, stelt de wethouder. Ze is ervan overtuigd dat het gezamenlijk huisvesten van verschillende zorgaanbieders onder één dak een belangrijke stimulans voor de samenwerking is en uiteindelijk leidt tot beter afgestemde zorg voor de inwoners van Den Hoorn.


Roep om studentenhuisvesting op braakliggende grond

DELFT – De Gemeenteraadsfracties CDA en STIP zien kansen in het tijdelijk gebruik van braakliggende stukken grond voor het tijdelijk huisvesten van studenten. De coalitiepartners stelden hier deze week schriftelijke vragen over aan het College van B en W. Het CDA en STIP pleiten voor een efficiënt, creatief en flexibel gebruik van elke vierkante meter Delftse grond. De fracties vragen het College daarom om een haalbaarheidsonderzoek naar het gebruik van braakliggende stukken (werk)terrein als locatie voor tijdelijke studentenhuisvesting. Als voorbeeld worden kavels rondom het Project Spoorzone genoemd. Naar verwachting zal het College de vragen binnen dertig dagen beantwoorden.



TU presenteert Superbus

DELFT - De TU Delft presenteerde woensdag het experimentele prototype van de Superbus en een innovatief concept voor openbaar vervoer. Dat deed de Delftse universiteit op de Internationale Automobil-Ausstellung in Hannover. Met het gestroomlijnde elektrische voertuig wil prof. Wubbo Ockels snel, comfortabel en duurzaam openbaar vervoer dichterbij brengen. Vorige week vrijdag heeft het experimentele prototype van Superbus succesvol de eerste testrondes gereden op een testbaan in Lelystad.



Gaslekkage snel gedicht

DELFT – Tijdens graafwerkzaamheden aan de Prof. Telderslaan in Delft is vorige week vrijdag een gasleiding geraakt. De Brandweer heeft vervolgens - in samenwerking met de Politie - 30 woningen laten ontruimen. Daarnaast werden Brandweerwagens klaar gezet om een waterscherm te kunnen opzetten. De beheerder van het leidingnet was snel aanwezig en kon de lekkage verhelpen door een afsluiter dicht te draaien. De bewoners van het verzorgingshuis en van andere woningen in de buurt van het incident konden na korte tijd weer terug naar hun woning.


Veiligheidsarrangement moet veiligheid en leefbaarheid vergroten 

DELFT - Het Openbaar Ministerie, de Regiopolitie Haaglanden, het Korps Landelijke Politiediensten, de N.V. Nederlandse Spoorwegen, ProRail, Veolia, HTM en de Gemeente Delft ondertekenden afgelopen vrijdag het Lokaal Veiligheidsarrangement voor het Stationsgebied Delft. Het doel is hiermee de veiligheid en leefbaarheid in het Stationsgebied Delft Centraal en Delft Zuid te vergroten.


Gemeente ondersteunt natuur- en milieu-ideeën 

DELFT - Delftse particulieren, instellingen en organisaties met een goed natuur- en milieu-idee kunnen tot 15 oktober a.s. ondersteuning vragen bij de Gemeente Delft. Het idee of het project moet antwoord geven op een aantal vragen, zoals: Welke doel heeft het project? Waar draait het om in het project? Wat is het voordeel voor natuur en/of milieu? Wat zijn de kosten? Aan welke ondersteuning is behoefte? De Gemeente kan ondersteuning bieden bij het uitwerken van het idee of het project. Meer informatie en een aanvraagformulier is te vinden op de website www.gemeentedelft.info.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12