Afbeelding

Femke Ekelhof (32) schrijft een boek over die ene ingrijpende gebeurtenis die alles veranderde…

Algemeen

Editie: Week 12, Jaargang 22 |

Femke Ekelhof had na twintig jaar genoeg van het zwijgen over al haar geheimen en maakt ze nu openbaar in haar autobiografische thriller ‘Gegrepen’.

SCHIPLUIDEN – De Schipluidense Femke Ekelhof werd op 12-jarige leeftijd verkracht. Ze sprak daar nooit en met niemand over. Volgende maand, als haar boek ‘Gegrepen’ uitkomt, kan iedereen lezen wat er toen met haar is gebeurd en wat voor gevolgen dit had.

De inmiddels 32-jarige Femke Ekelhof kampt nog dagelijks met de gevolgen van die ene traumatische gebeurtenis. “Op de dag dat het gebeurde, zo schrijf ik ook in het boek, fietste ik over de Tramkade in Schipluiden en wapperden mijn lange blonde haren in de wind. Als ik nu de hond uitlaat en m’n haar wappert in de wind, zit ik in gedachten zo weer terug in m’n kindertijd. Het heeft een gigantische invloed gehad op m’n leven.”

‘HET IS ZWAAR EN TEVEEL VOOR EEN MENS OM MEE TE LEVEN’
In de zomer van 2013 besloot ze haar verhaal op te schrijven. “In eerste instantie puur voor mezelf. Na jaren van depressies, posttraumatisch stresssyndroom en niet praten over wat is gebeurd, werd het me te veel. Ik heb jarenlang m’n grenzen verlegd, maar het is zwaar en teveel voor een mens om mee te leven.” Ze schreef altijd al graag, maar het was niet makkelijk dit ingrijpende verhaal aan het papier toe te vertouwen. “Het was confronterend.” Schrijven had echter ook voordelen. “Als ik mensen een stukje liet lezen, waren ze razend enthousiast.”


Het is, geeft ook Femke toe, wel een grote stap om van een jarenlang stilzwijgen over te stappen naar het wereldkundig maken van haar verhaal.. “Maar ik had genoeg van alle geheimen. Het is een bewuste keuze, al ging ik in eerste instantie niet schrijven voor het grote publiek.” De reacties sterkten haar door te zetten. Op haar man en de uitgever na heeft echter nog niemand het hele boek gelezen. Als dit straks uitkomt, zal dat voor sommigen even schrikken zijn. “Eigenlijk niemand kent het hele verhaal. Mijn man voelde aan het begin van onze relatie dat er iets was, toen hebben we het er even over gehad. En ik heb het de politie verteld. Maar verder, qua kennissen en familie, aan niemand.” Ook met haar ouders sprak ze er nauwelijks over. Zij kregen via haar school lucht van de verkrachting. “Ze waren heel erg verdrietig, maar toen ik thuiskwam en ze erover begonnen ben ik naar m’n eigen kamer gelopen.” En ze bleef zwijgen.
Die ene gebeurtenis, een verkrachting op 12-jarige leeftijd, heeft haar hele leven beïnvloed. Een voorbeeld. Het gebeurde vlak bij haar huis aan de Rijksstraatweg. “Die plek kon ik steeds zien.” En als ze het zag, leidde dat beeld tot angst, verdriet en herbelevingen, vertelt ze. “Daarom wilde ik zo snel mogelijk uit huis, uit die omgeving.” Toen ze 18 werd, verliet ze haar ouderlijk huis. “Het voelde destructief om nog langer te blijven. Maar omdat ik zo snel weg wilde, kwam ik de verkeerde mensen tegen. Ik dacht: Als ik maar thuis weg ben wordt het vanzelf wel beter, maar waar ik terechtkwam liep ik nog meer trauma’s op.” Omdat Femke nog niet alles over haar boek wil verklappen, wil ze over die andere nare gebeurtenissen nog even niks kwijt.


‘HET WAS EEN LANG PROCES DAT MIJN SOMBERHEID GEEN GOED DEED’
Ze vond het ‘heel zwaar’ om alles op te schrijven. “Omdat ik overdag met het huishouden en de kinderen bezig ben, schreef ik altijd ’s avonds en aan het begin van de nacht. Door alles steeds weer op te rakelen en door eraan terug te denken, kon ik vervolgens slecht slapen. Het was een lang proces dat m’n somberheid geen goed deed. Maar als je dan positieve reacties krijgt, dan voelt het ook wel weer goed. Dan voelt het alsof dit de juiste weg is. Ik heb er geen spijt van dat ik alles heb opgeschreven. Erover schrijven is makkelijker dan erover praten.” De 32-jarige auteur hoopt dat haar boek andere slachtoffers zal helpen. Volgens Femke zijn er nog heel veel jonge meiden die iets soortgelijks hebben meegemaakt, maar hierover niet mogen, durven of kunnen praten. “Ik wil graag de stem zijn van deze jongeren.”


Ze is trots dat ze zondag 27 april haar autobiografische literaire thriller kan presenteren. “Ik vind het wel goed van mezelf dat het boek er straks is, omdat het best heel lastig is. En heel kwetsbaar. Ik vertel álles in m’n boek, over m’n lichaam en hoe iets voelt. Van menstruatie tot seks, het is heel persoonlijk. Als journalisten me dingen vragen is er ook niks dat ik ze niet wil vertellen, want alles staat al in m’n boek. Tot de smerigste details aan toe. Doordat ik nu echt alles vertel, is er een last van m’n schouders gevallen.”
‘Gegrepen’ is nu al te bestellen via de website www.doorbreekdestilte.nl en ligt vanaf 28 april in de boekwinkels.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12