Leja van der Hoek stond vorig jaar voor het eerst op de lijst, en dat zonder verkiezingscampagne...

Algemeen

Leja van der Hoek in actie in haar rol als Raadslid voor de VVD. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Leja van der Hoek (61) zit al zo’n twaalf jaar namens de VVD in de Gemeenteraad. Tot haar eigen verbazing stond ze vorig jaar opeens op de lijst met honderd Bekendste Delftenaren. Op plek 95.

- Wat vond je daar eigenlijk van, toen je de lijst zag?
“Verrassend. Ik vroeg me vreselijk af wie op mij hadden gestemd. Ik zag ook tot m’n verbazing dat een aantal CDA’ers, die op dat moment nog niet zo lang in de Raad zaten, erg hoog stonden. Ik begrijp dat wel. Je kunt zoiets ook helpen organiseren. De VVD doet niet aan zulke dingen. Ik vond het daarom wel eervol dat ik er toch in stond.” 

- Op eigen kracht...
“Ik heb zoiets van: Verkiezingen zijn verkiezingen en dat telt. Dan zeg je totaal andere dingen. De Gemeenteraadsverkiezingen vind ik iets eervoller. Ik kreeg in maart heel veel voorkeurstemmen. Als je er zo veel krijgt als je op plek drie staat, dan geven ze je het vertrouwen om iets te doen. Gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezing voor de Bekendste Delftenaar zijn twee heel verschillende zaken. Bij de Bekendste Delftenaar zijn het personen als Hans van Bemmel die het verdienen om de bekendste te worden. Ik vind het overigens leuk dat Delftenaren door zo’n verkiezing gaan nadenken over wie volgens hen de bekendste is.” 

- Waar kennen Delfenaren jou eigenlijk van?
“Deels van de politiek. En ik ben al vele jaren trouwambtenaar. Het verbaast me soms dat mensen me daar nog van kennen. Als trouwambtenaar focus je je op het bruidspaar, maar de tachtig mensen in de zaal kijken wèl een half uur lang naar jou. Verder zing ik ook in een koor. Daar heb je hetzelfde effect: Mensen zien je op het podium, maar zelf kun je mensen in de zaal niet zien. Ik doe ook vrijwilligerswerk op een aantal plaatsen en sommigen kennen me natuurlijk van m’n werk. Er zijn tig plaatsen waar ze me van kunnen kennen. Ik vraag me alleen af of ze ook de moeite nemen om op me te stemmen.” 

- Wie moet volgens jou de Bekendste Delftenaar worden?
“Dat vind ik echt een gewetensvraag. Ik zat recent nog in de jury van de A.J. Prins Cultuurprijs. Als je dan al ziet hóeveel mensen in deze stad iets goeds doen... Hetzelfde geldt voor wie de Bekendste Delftenaar moet worden. VanVelzen zat bij mijn zoon in de klas, hij is echt bekend. Maar er zat ook een gatalenteerde violiste is zijn klas. Die treedt nu door heel Nederland op en is óók een Delftenaar. Ik denk ook aan al die vrijwilligers die bij sportverenigingen actief zijn. Dat zijn soms organisaties waar veel geld in omgaat en waar de bestuurders grote verantwoordelijkheden hebben. Het zijn mensen die ’s avonds belangrijke beslissingen over beleid moeten nemen en zaterdagochtend weer het elftal van hun zoontje fluiten. Maar zijn ze daarmee de Bekendste Delftenaar? Het is een hartstikke moeilijke vraag. De vrijwilliger die een baan heeft maar daarnaast veel voor de Delfse gemeenschap doet, dat zou de ideale persoon zijn. Maar met elke naam die ik noem zou ik alle anderen tekort doen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12