Wat ik zeggen wil

Algemeen

Hieronder de ingezonden stukken uit de krant van 5 juni 2011.

Geluidsoverlast
DELFT - Ook ik wil mijn hart even luchten wat betreft geluidsoverlast in de binnenstad.
Het wordt inderdaad elk jaar erger en harder. Met Koninginnedag hebben wij met het mooie weer binnen gezeten met de ramen en deuren dicht, want we werden van drie kanten geteisterd door snoeiharde muziek. Die kwam uit metershoge boxen die door de horeca buiten waren gezet. Als je gaat vragen of het iets minder kan, krijg je als antwoord ‘het is Koninginnedag en we hebben er een vergunning voor’. Is dit Koninginnedag!? Rommelmarkt, (vr)eten en drinken en loeiharde muziek. Wij wonen al bijna een kwart eeuw in de binnenstad, maar het wordt er niet leuker op. Hopelijk wordt er ook eens een keer aan de bewoners gedacht.

J. Kronshorst, Delft


Nationaal Historisch Museum
DELFT - Er is volgens minister Donner vanwege de bezuinigingen geen geld - 90 tot 100 miljoen euro - om Paleis Soestdijk geschikt te maken voor het Nationaal Historisch Museum.
Maar elders in Nederland zijn er voldoende accommodaties te vinden, die met het uitgeven van een fractie van het bovenstaand bedrag een passende locatie vormen voor de huisvesting van het Nationaal Historisch Museum. Zoals het Legermuseum. Dat verhuist in 2012 naar Soesterberg en dus komt de huidige locatie - het Armamentarium - vrij. Het tweede decennium van deze eeuw laat forse ingrepen aan de westzijde van het oude stadscentrum zien. De Spoorzone en de nieuwe stationsaccommodatie met de planning eromheen heeft aanzienlijke gevolgen voor de huidige infrastructuur. Het huidige station komt leeg, evenals het Stadkantoor. Samen met het Armamentarium kunnen deze gebouwen een goed onderdak bieden aan het Nationaal Historisch Museum. Wellicht kan een gedeelte nog een onderdeel vormen van de nieuwe Spoorzone. Delft als stad met een rijke geschiedenis, met de laatmiddeleeuwse kerken, de grafkelder van de Oranjes, lid van de V.O.C., de industriële revolutie, het hightech tijdperk en technopolis, vormt een perfecte thuisbasis. Dit ook gezien de toekomstige bereikbaarheid en het al bij het Nationaal Historisch Museum passende aanbod van bestaande musea, zoals het Medisch Farmaceutisch Museum De Griffioen, het Mineralogisch Geologisch Museum, Gereedschapsmuseum Mensert, het Tabaks Historisch museum Delft. Museum Tetar van Elven, Erfgoed Delft met het Prinsenhof, Museum Nusantara, het enige Nederlands Indonesiëmuseum en Museum Lambert van Meerten, en het Science Centre Delft. Voor een buitengebeuren in samenspraak met de buurtgemeenten zijn diverse parken en recreatiegebieden een mogelijkheid: Abtswoudse polder, Buitenhofpark, Nootdorpse plassen, Delftsche Hout, Pijnacker en Delfgauw.

Tom Wagemans, Delft


Belachelijke verhoging
DELFT - Ik kreeg afgelopen week een herinnering in de bus dat mijn gehandicaptenparkeerkaart in juli verloopt. Heel attent, dacht ik nog, maar tot mijn verbazing zat er een aanvraagformulier bij, dat na betaling van 142 euro in behandeling genomen zou worden. Na keuring door de GGD besluit de Gemeente of en hoe lang er een kaart verstrekt wordt. Vijf jaar geleden waren de kosten voor dezelfde kaart 78 euro. Ik vind dit een belachelijke verhoging, en waarop gebaseerd? In Den Haag betaal je 30 euro voor dezelfde kaart, dit is toch niet eerlijk? Als ik over 5 jaar weer een kaart nodig zou hebben betaal ik niet
meer dan 50 euro, wist de medewerkster van de Gemeente toentertijd te vertellen. Ben ik nou gek, of is de Gemeente over de rug van de gehandicapte burger geld aan het verdienen?

Ria Schipper, Delft


Gewonde zwaan
DELFT – Wonderlijk hoe mensen kans zien om een dier de schuld te geven van z’n eigen dood. Ene Van Haersma Buma legt ons in een brief naar de krant Delft op Zondag even uit honden daar los mogen lopen en dat de zwaan agressief was. Mensen met iets meer hersens dan een garnaal weten dat een zwaan z’n broeiende partner en het nest zal verdedigen als er een hond op af komt. Zelfs tot de dood. Dus de volgens u ‘zeer oplettende hondenbezitter’ had daar zijn hond moeten aanlijnen en verderop weer los kunnen laten. En waarom heeft deze geen hulp ingeroepen en zich gemeld? Zeer oplettend als hij zou moeten zijn... Zwanen hebben, in tegenstelling tot veel andere vogels, een partner voor het leven. De overgebleven zwaan broedt nog, maar moet ook eten en zal alleen voor de jongen moeten zorgen. Maar Van Haersma Buma heeft goede hoop. Hij schrijft ons dat er ‘jonge zwanen in bruin ornaat het levenslicht zullen aanschouwen’. Zijn er volgend jaar tenminste weer zwanen om door je hond te laten bijten...

J.A. van Spronsen, Delft

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12