Ouderenorganisaties willen graag met raadsfracties om tafel

Algemeen

Editie: Week 24, Jaargang 22 |

DELFT – De koepel van samenwerkende ouderenbonden SSBO wil op de koffie met alle nieuwe raadsfracties. Vooral over woningen en zorg in de toekomst hebben de bonden nog de nodige vragen.

De koepelorganisatie van de Delftse ouderenverenigingen SSBO heeft per brief de tien raadsfracties benaderd en uitgenodigd voor een gesprek over het organiseren van de zorg binnen de gemeente Delft. Met oog op de veranderende verantwoordelijkheid van de gemeente op het vlak van ouderenzorg wil de belangenorganisatie de gedachtes met de nieuwe politici wisselen, vooral over de woningen voor ouderen en het organiseren van buurtzorg.
De ouderenbonden zetten nog zo hun vraagtekens over het organiseren van ouderenzorg de komende jaren. Zo schrijft de SSBO: 'Er is nog steeds veel onduidelijkheid omtrent de vraag welke verantwoordelijkheid op welk niveau wordt gelegd.' Ook onderstrepen de bonden dat nu voornamelijk aandacht wordt besteed aan het beschikbare geld, en niet op kwaliteitsverbetering. 'Voor een goede start zou de nadruk precies andersom moeten zijn', volgens de SSBO.
De bonden steunen in principe de gekozen richting van de gemeente op het gebied van woningen voor ouderen. Wel pleit zij er uitdrukkelijk voor dat de gemeente gaat onderzoeken wat de behoeften zijn van ouderen en hoeveel huizen in Delft voldoen aan de vraag.
De gemeente stuurt aan op beleid waardoor ouderen langer thuis in eigen woning blijven wonen en maakt hierover ook afspraken met woningcorporaties.
Jan Kroon, coördinator bij ouderenbond ANBO en bestuurslid bij SSBO, benadrukt dat deze onderwerpen voor alle ouderenbonden in Delft belangrijk zijn. De stichting SSBO vertegenwoordigt de drie grootste verenigingen in Delft die de belangen van ouderen behartigen: de Algemene Nederlandse Bond van Ouderen (ANBO), de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) en de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB).
Kroon: "We hebben daarom gezamenlijk besloten om contact te maken met de fracties. Voor de verkiezingen hebben de politieke partijen aangegeven wat ze precies willen doen op het gebied van ouderenzorg. Nu de verkiezingen voorbij zijn en de nieuwe raad is geïnstalleerd, vinden ze dat nog steeds? We willen met hen in gesprek gaan over deze onderwerpen, hun standpunten horen en wat zij willen bereiken de komende jaren."
Kroon ziet de uitnodiging tot overleg als de 'eerste stap' en hoopt expliciet contact houden met de volksvertegenwoordigers in de raad de komende tijd.
Sinds dit begin jaar woonden in Delft bijna vijftien duizend gepensioneerden boven de 65, ongeveer 15 procent van de inwoners.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12