Hemd van het lijf

Algemeen

Voor het derde achtereenvolgende jaar zet IZZ ‘mooie’ mensen uit de zorg in het zonnetje. Dat zijn mensen die met een ongekende betrokkenheid mooie dingen in de zorg bewerkstelligen. Afgelopen week maakte de zorgverzekeraar de 25 genomineerden bekend voor de Mooi Mens Verkiezing 2009. De 39-jarige Yvonne Meijndert uit Delfgauw is er één van.

1. Waarom wilde je graag in het Reinier de Graaf Gasthuis gefotografeerd worden?
Omdat de nominatie te maken heeft met mijn werk. Ik werk sinds acht jaar in dit ziekenhuis. Tot voor kort als consultatief psychiatrisch verpleegkundige en sinds drie weken als kwaliteitsfunctionaris. Vanwege die nieuwe functie moest ik intern verhuizen. Vandaar dat de verhuisdozen nog in mijn kamer staan.

2. Heb je enig idee wie je genomineerd heeft en waarom?
Een oud-collega van me heeft me genomineerd vanwege het zorgvernieuwingsproject Delier, waar ik mede-initiator en coördinator van ben. Ze werkte als secretaresse bij mij op de afdeling en ze heeft van dichtbij meegemaakt hoe dat project vorm kreeg en effect had. Het project is inmiddels onderdeel van het project ‘Kwetsbare Ouderen’.

3. Wat houdt dat project Delier precies in?
Een delier is een plotseling optredende, ernstige en tijdelijke verwardheid als gevolg van een verandering in de fysieke gesteldheid. Het kan iedereen overkomen, maar we zien het vooral bij ouderen. Ouderen die bijvoorbeeld na een operatie gedesoriënteerd zijn, waardoor ze tijdelijk verward raken. In die verwarde toestand kunnen ze bijvoorbeeld uit bed vallen of hun katheter eruit trekken. Door middel van het project leren verzorgenden en verpleegkundigen om acute verwardheid op tijd te signaleren zodat ze preventieve maatregelen kunnen nemen. En niet achteraf, als het kwaad al geschied is. We zijn al in 2003 met de voorbereidingen van dit project begonnen en inmiddels zijn we voorloper op dit gebied.

4. Wat vind je van alle aandacht voor je nominatie?
Het is heel dubbel. Aan de ene kant is het heel erg leuk wat me overkomt en probeer ik er zo veel mogelijk van te genieten. Aan de andere kant vind ik het ook wel een beetje een gedoe, al die aandacht. Er zijn mensen die wel meer bijzondere dingen doen.

5. Wat krijg je eigenlijk als je wint?
Natuurlijk de erkenning van ‘Mooi Mens’ en daarnaast een weekendje weg.

6. Een paar weken geleden vond er in Delft een actie plaats om de bezuinigingen in de zorg en de gevolgen daarvan aan de kaak te stellen. Deel jij deze zorg?
Jazeker. Ik zie dat professionals op de werkvloer noodgedwongen meer bezig zijn met overstijgende zaken dan met het leveren van de zorg zelf. Het is allemaal erg bureaucratisch geworden en dat gaat ten koste van de aandacht voor cliënten. Dat vind ik erg kwalijk.

7. Wat doe je nog meer, behalve werken in het ziekenhuis?
Via mijn trainingsburo MoYo geef ik cursussen en trainingen aan verzorgenden en verpleegkundigen, onder andere over het herkennen en de omgang met delirante patiënten. Ook ben ik moeder van drie kinderen en coach van het handbalteam van mijn dochter.

8. Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Ik wil deze oproep eigenlijk los van mijn persoon koppelen en vraag de mensen op mij te stemmen omdat ik graag aandacht voor het onderwerp ‘delier’ wil. Hoe meer mensen met dit onderwerp bekend worden, hoe minder ongelukken er hoeven te gebeuren, zowel op de werkvloer als in het dagelijkse leven. Het is echt ontzettend belangrijk om acute verwardheid op tijd te signaleren en bijvoorbeeld niet te verwarren met dementie.

9. Hoe kunnen mensen stemmen?
Via www.izz.nl/mooimens kunnen mensen tot 7 oktober a.s. hun stem uitbrengen. Lucille Werner maakt de winnaar op 8 oktober in Utrecht bekend.

10. Als je burgemeester van Delft was, dan …
… zou ik ervoor zorgen dat Delft meer groen krijgt. We hebben nu alleen de Delftse Hout, maar we hebben verder nauwelijks stadsparken of groenstroken zonder hondenpoep. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12