Afbeelding

Tom Zonneveld (SP): 'Alleen maar gaan stemmen vind ik niet genoeg'

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 22 |

Tom Zonneveld wil in de bres springen voor arme gezinnen in de stad. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Een dag nadat hij voor het eerst landelijk ging stemmen, sloot Tom Zonneveld (23) zich bij de SP aan. Als Delfts raadslid gaat hij zich komende jaren richten op het armoedebeleid van de Gemeente Delft en hij wil de armoedemonitor nieuw leven inblazen.

- Hoe kwam je erbij om je bij een politieke partij aan te sluiten?
"Toen ik in 2010 voor het eerst landelijk mocht stemmen, wilde ik een goede keus maken. We voerden in onze studentenwoning wel politieke discussies, toch had ik geen goed idee welke stroming mij aansprak. Ik ging mij inlezen in de programma's. Maar alleen maar gaan stemmen vond ik niet genoeg. De dag na de verkiezingen heb ik mij aangemeld bij de SP. En dan kan het hard gaan."


- Je studeert biotechnologie, waarom kies je niet voor STIP?
"STIP heeft hele goede punten voor studenten. Maar kijk naar de aandacht die STIP besteedt aan de zorg voor ouderen, dat is maar mondjesmaat. Sla hun verkiezingsprogramma er maar op na. Ik vind dat beschamend, zeker nu de grootste decentralisatie van de zorg op de gemeenten afkomt. Dat laat wel zien dat STIP er alleen is voor studenten."


- Waar wil je je als raadslid specifiek sterk voor maken?
"Ik zou mij persoonlijk heel graag willen richten op armoedebeleid. In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. In Delft weten wij niet meer hoeveel kinderen dat zijn omdat het vorig college de armoedemonitor heeft afgeschaft. Ik zou al heel blij zijn als wij die in ere kunnen herstellen en aan de hand daarvan beleid voeren. Dat gebeurt nu niet. Er wordt overal een beetje op bezuinigd - maar sommige mensen krijgen al die beetjes op hun bord gestapeld. Ik wil kijken of we een fonds kunnen oprichten om die mensen te kunnen ondersteunen, zodat hun situatie niet verergert."

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12