Afbeelding

Armamentarium stond even leeg, maar moet vanaf nu steeds meer bruisen van activiteiten

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 22 |

Sjaak Stolker van Motus spreekt het gezelschap toe. (foto: Stef Breukel)

DELFT – Voor het Armamentarium is afgelopen woensdag een nieuwe fase aangebroken. Het rijk droeg de sleutel over aan Motus BV. De komende jaren moet van alles gaan gebeuren in het voormalige Legermuseum, dat dit jaar nog officieel in de verkoop gaat.
 

Het bedrijf Motus BV is tot het moment dat het pand wordt verkocht verantwoordelijk voor ‘tijdelijk gebruik’ en ‘vitaliserend beheer’. Wat tijdelijk gebruik betreft, zijn er flink wat plannen en ideeën, bleek woensdag.
“Tijdelijk en vitaal beheer is van groot belang”, zei Rafaëlle Quax van het RijksVastgoed en Ontwikkelingbedrijf. “Daar heeft Delft en de omgeving en de Delftenaar profijt van.” Wethouder Milène Junius merkte op dat het Legermuseum hier dertig jaar lang was gehuisvest. “Daar kwamen 70.000 bezoekers per jaar, dat doet wat met je stad. Dan is het triest als zoiets de deuren sluit en je niet ziet wat er gaat gebeuren.” Dat wordt steeds duidelijker. “Vandaag gaan we lekker de sleutel overdragen.”


Het Armamentarium, dat zich bevindt op de grens van de binnenstad, de Spoorzone en de TU-wijk, werd door Junius een ‘schakel tussen de oude en nieuwe wereld’ genoemd. “ Delft heeft met de binnenstad goud in handen heeft. Het gebied heeft veel potentie. We willen echter van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’. Daar past het concept van het Armamentarium uitstekend bij.” Het is echter geen sinecure om even zo’n immens pand te verkopen. “Het is 11.000 vierkante meter groot, ga er maar aan staan”, zei Junius over de verkoop. “Daar komt tijdelijkheid bij kijken. We hopen dat Motus in staat is 70.000 bezoekers per jaar te trekken.” Lachend: “Ja, de lat ligt hoog.”
Tijdens de toespraak van Sjaak Stolker van Motus werd duidelijker wat voor ‘tijdelijke invulling’ we in het markante pand kunnen verwachten. “Tijdelijke evenementen, seminars, congressen, festivals, exposities, miniconcerten, filmopnames, culinaire hoogstandjes, manifestaties”, somde hij op. “Wat ons betreft zijn de mogelijkheden ongekend en onbeperkt. We gaan een spannende, drukke en leuke tijd tegemoet. Er gaat hier iets moois gebeuren.”

Ongekend en onbeperkt
De mededeling dat de mogelijkheden ongekend en onbeperkt zijn, moet de zaal als muziek in de oren hebben geklonken. Hier bevonden zich veel Delftenaren uit alle takken van sport die mogelijkheden in het Armamentarium zien. Zoals Helga Snel van Jeanne Dekkers Architectuur. “Dit pand is nu een blinde vlek, wij zouden graag meedenken over de invulling en betrokken zijn bij de plannen. Daar willen we graag energie in steken”, geeft Snel aan. Ze zou echter niet veel aan het pand willen veranderen. “Het is fantastisch mooi zoals het nu is. Als je er doorheen loopt prikkelt dat de fantasie enorm.”


Leja van de Hoek is namens de groep Delftenaren van Stichting Armamentarium Delft (STARD) van de partij. Deze club heeft een uitgebreid pakket aan plannen om het gebouw een nieuwe invulling te geven. “We hebben begin deze maand een ontmoeting gehad met Motus en uitgesproken dat we een goede samenwerking aangaan”, zei Van der Hoek. STARD wil dolgraag ‘in tijdelijkheid’ proberen wat aanslaat. “Het moet uiteindelijk iets blijvends worden.” De ambities van de groep reiken namelijk verder dan tijdelijkheid. “We willen gaan bieden op dit pand.” De stichting is zelf echter niet vermogend. “Maar we hebben goede contacten. Het begint echter met een uitgesproken bedrijfsplan waarvan financiers zeggen: Daar geloven we in. Wij zijn namelijk geen club die subsidie gaat vragen.”
Wethouder Junius werd, zei ze, vrolijk van alle energie onder de aanwezigen. Haar ideaalbeeld voor het Armamentarium over vijf jaar? “Ik hoop dat hier dan een concept zit bij de kernwaarde van Delft: cultuur, innovatie en technologie. Ik hoop dat er het hele jaar door bezoekers komen en het een levendige plek is.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12