SEP verliest duel om eerste plek, maar er is nog niks verloren, vindt Jaco van Leeuwen

Algemeen

DELFT – Dat was een behoorlijk domper, dat (tot afgelopen zondag) koploper SEP met 0-3 op de voetbalbroek kreeg van (na afgelopen zondag) koploper Hermes DVS. Zeg dat wèl, zegt Jaco van Leeuwen, SEP's geroutineerde laatste man. "Daar hadden we niet op gerekend. Natuurlijk moet je met alles rekening houden, maar de manier waarop we verloren, dat is wat anders. Dat zij beter waren dan wij, dat was niet zo moeilijk te zien.

Het is ook een goed voetballende ploeg. Die ook fel op de bal zit. Hermes DVS is één van de betere ploegen in onze afdeling. Een concurrent. Ze staan niet voor niks bovenaan. Maar bij ons liep het niet. We draaiden niet, er was weinig vertrouwen, weinig geloof in eigen kunnen, het was zenuwachtig. Niet zo gek misschien, omdat we nogal wat jonge jongens hebben. Er stond behoorlijk druk op deze wedstrijd. In de eerste helft kregen we wel twee heel goeie kansen. Worden die ballen goed afgelegd, dan scoren we. Staan we voor. Nu kregen we er zelf één om onze oren. En maakten we het onszelf moeilijk door niet te voetballen. Een week eerder, tegen Blijdorp, deden we dat wèl. Wonnen we met 7-2. Nu voetbalden we totáál niet". En dus werd er verloren van de ploeg die eerder dit seizoen in Schiedam nog met 2-3 was geklopt. Deze nederlaag kostte SEP de eerste plaats. "Maar we hebben alles nog in eigen hand". 

Jaco van Leeuwen, Jaco graag met één c, komt oorspronkelijk uit Veenendaal. Daar voetbalde hij op een niet misselijk (amateur-)niveau. Bij clubs als DOVO en GVVV. Toen hij, vanwege z'n Delftse geliefde, deze kant op kwam, had hij bij het kiezen van een club niet al te veel mogelijkheden. Daar zorgde z'n schoonvader, de penningmeester van SEP, wel voor. Van Leeuwen kon, bij wijze van overdrijven, op straffe van de doodstraf kiezen voor een andere club dan SEP. "Ik ben nu dertien jaar getrouwd en ik voetbal dertien jaar bij SEP. Ik heb toevallig in januari m'n speldje gekregen". 

Van Leeuwen (38) is nu laatste man, maar van huis uit is hij eigenlijk spits. "Maar ik heb eigenlijk wel op alle posities gespeeld. Bij Joop Hoornweg ben ik laatste man geworden". Van Leeuwen speelde bij SEP in het vierde, want zo gaat dat nogal 's met voetballers die een dagje ouder en een kilootje zwaarder worden, maar toen hij werd gevraagd toch maar weer in het eerste op te draven streek hij met de hand over z'n voetbalhart. Met SEP, kan hij niet ontkennen, beleeft hij tot nu toe een alleraardigst seizoen. "We hebben een leuke, goeie groep. We kunnen veel van elkaar hebben, we hebben samen veel plezier. Je ziet 't ook: ik ben 38, maar ik doe net zo hard mee met die jonge gasten". De trainers Joop Hoornweg en Leo Boer passen daar wonderwel bij, vindt hij. "Dat is gewoon een goed duo. Ze hebben 't in principe goed op de rit staan. Joop Hoornweg is wel serieus, ja. Maar dat moet ook wel. We hebben heel wat jonge jongens, daar moet dan wel een serieus iemand bij staan. Anders nemen ze, bewust of onbewust, een loopje met je. Maar het loopt gewoon lekker, in principe". 

Van Leeuwen is, zegt hij, wel een echte SEP'er geworden. "Ik heb het hier naar m'n zin, ik ga hier ook echt niet meer weg". Hij doet z'n best twee keer in de week te trainen, maar dat lukt niet altijd. "Ik heb ook een gezin met twee kinderen. En m'n gezin is m'n alles". Hij is overigens niet alleen verslingerd aan z'n gezin en aan het voetballen. "Ik ski ook. Daar kunnen ze me voor wakker maken. Ik heb een opleiding voor skileraar gevolgd. En ik heb drie maanden les gegeven in Oostenrijk. Ja, ik probeer wel elk jaar te gaan skiën als het enigszins kan". Mooi is dat, dat iemand die zwaar gehuwd is wel degelijk ook een lat-relatie kan hebben… 

-Merk je het fysiek dat je een dagje ouder wordt?
"Soms zeker. Je hebt sneller pijntjes". Nou is hij wel wat gewend. "Ik heb jaren geleden te horen gekregen dat ik niet meer mocht voetballen. Tot twee keer toe. Ik had last van m'n enkels. En ik had de kruisband van m'n rechterknie gescheurd. Ik speelde toen bij GVVV. We hadden een clubarts. Die keek naar m'n knie, voelde eraan. Bij een sportarts kreeg ik een speciale injectie, met olie-achtig spul. Dat werkte super. Na zo'n driekwart jaar kon ik weer voetballen. Ik heb nooit meer last gehad. En ik voetbal nog steeds. Ook met m'n enkels gaat het goed. Ik heb ze altijd wel gezwachteld, maar dit seizoen heb ik er nog niet één keer tape omheen gehad. En ik kan in principe alles doen". 

-Je hebt hoofdklas gevoetbald, nu speel je in de vierde klas. Ga je daardoor vanzelf ook minder voetballen?
"Het verschil is wel erg groot. Ook qua tegenstanders. Ik heb tegen IJsselmeervogels gespeeld, tegen Marken en Volendam, noem maar op. Dan kreeg je ook wel 's een schop voor je flikker. Maar daar vloog niet, zoals ik hier meemaak, de ene k na de andere om je oren. En daar werd je niet gewenst dat je zou worden doodgeschoten. Maar het is zo, je deelt wel 's in de malaise. Dat gaat soms automatisch, dat is wel jammer". 

-Ben jij wat zo mooi heet het verlengstuk van de trainer in het veld?
"Nee, zo zie ik het niet. En de trainer ook niet. Die zegt: Organiseer jij maar dat het achterin lekker loopt. Maar ik probeer soms wel de jongens te helpen, in en buiten het veld. Ik heb wel een grote bek, maar ook een klein hartje". 

Hij is, weet hij, een nogal luidruchtig type. "Ja, ik heb een slechte naam wat dat betreft. Heeft met m'n verleden te maken. En met m'n winnaarsmentaliteit. Als je naar SEP komt kijken, zul je mij ook wel horen. Al gaat het dit seizoen gelukkig steeds beter. Ik laat me steeds minder uitlokken. Dat is goed, want ze hebben bij SEP natuurlijk meer baat bij een Jaco van Leeuwen die normaal blijft praten dan dat hij uit z'n dakpan gaat en zo alles probeert op te lossen". 

-Komt het verstand dan toch met de jaren?
"Soms wel. En ik word er natuurlijk constant op gewezen. In en buiten het veld, thuis, op m'n werk. Dan ga je toch steeds meer nadenken. Ook dat ik me met m'n twee kinderen moet inhouden. Dat speelt allemaal wel mee".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12