Even bellen met Peter de Vries van de Stichting StudentInzicht

Algemeen

Studenten van de Stichting StudentInzicht stonden deze week op het Stationsplein, de TU-wijk en de Hambrug in Delft om hun medestudenten te wijzen op het belang van goede fietsverlichting. Daarbij kregen zij versterking van de Politie om de boodschap extra kracht bij te zetten.

Hoe waren de reacties?
Heel positief, want wij zijn zelf ook studenten. Ze konden bij de actie fietslampjes kopen voor € 2,50 per stuk of voor € 5,00 voor een setje. De Gemeente Delft subsidieert een deel waardoor de lampjes goedkoper zijn dan in de winkel. Bovendien konden de studenten kiezen: óf een lampje of setje aanschaffen óf een boete. Als je echter je verlichting thuis had laten liggen en je ging er de volgende dag mee naar het Politiebureau werd de boete ingetrokken.

Nam iedereen een lampje of een setje?
Nee, niet iedereen. Sommigen beweerden dat ze toch nooit gepakt worden, anderen zeiden dat ze gewoon zonder licht bleven fietsen.

Hoe ziet een gemiddelde studentenfiets eruit, qua verlichting?
Dat verschilt heel erg. Luxere fietsen hebben meestal een goedwerkende dynamo, bij studentenfietsen is dat toch wat minder verzorgd. Als je je fiets bij het Station stalt of bij de TU dan worden de draadjes snel gesloopt. Dan is het beter om losse lampjes bij je te hebben.

Wat is het beste advies dat je een student in het donker kan geven?
Fietsverlichting is héél belangrijk en écht niet zo duur. Het beste is om ze nu, aan het begin van de wintermaanden, aan te schaffen. LED-lampjes zijn uitstekend voor in de stad, want daar heb je sowieso ook al de straatverlichting. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je met losse lampjes de routine hebt om ze dan ook wèl mee te nemen. En dat je natuurlijk op tijd de batterijen vervangt. (MdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12