Afbeelding

Egbert Stolk zwemt sneller dan ooit in aanloop naar WK

Algemeen

Editie: Week 5, Jaargang 22 |

Egbert Stolk denkt in Montréal een medaille te kunnen winnen op het WK. (foto: Marijn Abbenhuijs)

 

DELFT - Hij was na zijn topprestatie op het EK van afgelopen zomer iets minder gaan trainen en dacht dat hij nog niet in topvorm was, maar afgelopen weekend zwom Egbert Stolk op het open NK zwemmen voor masters naar vier gouden- en één zilveren medaille.

Hij zit onderuitgezakt in de luie stoel in de woonkamer van zijn woning aan één van de Delftse grachten. Op tafel liggen vijf medailles waarvan de linten tot een grote bol zijn samengeklit en het computerscherm in de hoek van de kamer toont de resultaten van het Nederlands Kampioenschap. Egbert Stolk blijkt het nodig te hebben want hij loopt regelmatig heen en weer om te kijken welke tijden hij nou ook alweer precies had gezwommen. Vier van de vijf waren persoonlijke records, dat was hij uiteraard niet vergeten. “Het was het open NK, dus er konden ook buitenlanders meedoen”, blikte de winnaar van EK- brons op de 200 meter wisselslag terug. “De Rus Evgeny Ryzhov had me vorig jaar verslagen en daarom vond ik het interessant om te zien hoe het deze keer zou gaan. De eerste afstand waarop ik uitkwam, was de 200 meter wisselslag en dat was meteen een meetmoment met hem. We zwommen naast elkaar en ik versloeg hem vrij dik. Ik verbrak daarbij m’n persoonlijk record dat ik in 2001 zwom en was ruim 2 seconde sneller dan vorig jaar op het NK.”

Die lijn trok hij op de tweede dag van het kampioenschap door. Hij won de 200 meter schoolslag in een verbluffende tijd. “Ik had 19 januari mijn PR op de 200 schoolslag van 1993 verbroken. Ik had 2’31”7 staan en verbeterde dat naar 2’30”0. Nu zwom ik 2’27”2. Waar ik er eerst dus ruim 20 jaar over had gedaan om 1,7 seconde harder te gaan zwemmen, deed ik er nu een week over om 2,8 seconde sneller te gaan. Dat was best een grote verrassing.” Toch kon Egbert die vooruitgang verklaren. “Ik ben me sinds het EK meer gaan richten op de schoolslag. Ik wilde een afstand naast de wisselslag doen en schoolslag is in de wisselslag het belangrijkst. Op die slag zijn de verschillen het grootst en bovendien zijn er veel wisselslag zwemmers die alles goed kunnen, behalve schoolslag. Daarbij zit er nog een persoonlijke gedachte achter. Waar veel zwemmers het fijn vinden om op de eerste plaats te jagen, vind ik het fijn om opgejaagd te worden. Schoolslag is de derde slag van de vier en als ik daar de leiding kan pakken, haal ik het beste uit mezelf tijdens de vrije slag omdat ik dan het gevoel heb dat ik anders word ingehaald.” Die filosofie werd tijdens de 400 meter wisselslag, het favoriete onderdeel van Egbert, perfect geëtaleerd. Egbert lag voor op Ryzhov, zwom bij hem weg tijdens de schoolslag en noteerde vervolgens de snelste splittijd op de vrije slag van het hele veld. “Puur omdat ik het gevoel had dat ze eraan kwamen. Pas toen ik aantikte, merkte ik dat mijn voorsprong veel groter was dan ik had verwacht.” Het leverde hem een eindtijd op die afgelopen jaren altijd bij de beste vijf jaartijden wereldwijd gezwommen zou hebben gehoord. “En daar ben ik heel blij mee”, geeft Egbert aan. “Ik denk namelijk dat ik op dit onderdeel een medaille kan winnen op het WK in Montréal van komende zomer. Ik kan namelijk nog steeds beter worden.”


 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12