Frank Kuyl volgt bij Full Speed Pierre van Zinnen op

Algemeen

Frank Kuyl: "Ik ga er toch wel vanuit dat Full Speed promoveert. Daarvoor zijn wèl de eerste twee wedstrijden na de winterstop, tegen Den Hoorn en Delft, heel belangrijk. Komen ze die goed door, dan moet het lukken". (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – En zo keert Rijswijker Frank Kuyl via een sierlijke omweg toch weer terug als trainer van een Delftse club. Hij volgt in het nieuwe seizoen Pierre van Zinnen op bij Full Speed. Kuyl deed intussen een jaar niets.

Zijn verbintenis met Concordia werd geen succes. Hij maakte er vroegtijdig een eind aan. "Maar geen kwaad woord over Concordia. Ik vind het ook heel leuk dat het nu goed gaat met de club, zij het op een iets lager niveau". Toch moet hij nog wel even dit kwijt: in het TV-programma 'De Bal Rond De Tafel', met de Dikke en de Dunne in de nogal luidruchtige hoofdrollen, was ook Concordia een keer het middelpunt. "Er was afgesproken, toen we uit elkaar gingen, dat we daar verder niks over naar buiten zouden brengen. Zegt David Snelleman daar ineens dat ik weg moest omdat er geen chemie meer was met de groep. Toen ben ik erg boos geworden. Bovendien: waarom hadden ze me in november dan contractverlenging aangeboden? Waarbij het de bedoeling was dat ik me ook intensiever met de jeugd zou gaan bezighouden. Ja, duizend keer excuses, maar het kwaad was al geschied". 

Kuyl genoot aan de ene kant wel van de gedwongen werkloosheid, aan de andere kant dook al snel die overbekende kriebel op. "Nee, ik ben niet van plan geweest helemáál te stoppen. Maar ik sloot niet uit dat ik iets in de voetballerij ging doen waarbij ik niet meer op het veld sta". De praktijk, evenwel: "Ik merkte dat ik het veldwerk miste". 

Kuyl (53) solliciteerde bij Full Speed. Had er gesprekken. Won informatie in bij Pierre van Zinnen. Dat alles leidde tot het bekende goede gevoel. "Ik heb niet zo gek veel clubs waar ik graag wil werken. Ik had nog wel andere mogelijkheden, maar eerlijk gezegd stond Full Speed wel hoog op m'n lijstje. Of een club nou in Delft, Monster of Den Haag speelt, dat maakt me niet uit. Het gaat erom dat er een klik is. Dat je denkt dat je bij de club past. En dat de club dat ook denkt". 

-Waarom heb je voor Full Speed gekozen?
"Het is een ambitieuze club. Die het doet met eigen middelen. Niet dat ik vies ben van een club die spelers haalt, maar het is toch wel prettiger werken bij een club waar niet elk jaar de selectie qua samenstelling drastisch verandert. Full Speed heeft een stabiele groep, heel veel kader, veel mensen die zich met de selectie bezighouden. Er is een gezonde ambitie om omhoog te willen".
 
-Je bent wel een heel ander type trainer dan Pierre van Zinnen? Of niet?
"We kennen elkaar al lang. We zijn allebei vrij nuchter. We vinden de spelersgroep veel belangrijker dan de trainer. Ik zie te veel collega's die denken dat ze het voetbal hebben uitgevonden. Dat is toch echt in Engeland gebeurd. De rol van de trainer is ook niet zo belangrijk, die is maar beperkt". 

-Ga je bij Full Speed dingen anders doen op grond van je ervaringen bij en met Concordia?
"Nee, hoor. Vergeet niet: ik voelde me bij Concordia prima op m'n gemak. Er stond ook best wel een goeie organisatie. Maar ik denk dat ik een wat andere invulling van selectievoetbal had dan de spelersgroep". 

Kuyl heeft er zin in. Vanzelfsprekend. "Wat ik dit jaar het meest heb gemist, is betrokkenheid bij een club. In wat voor vorm dan ook". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12