Afbeelding

Delftse Vakantie Aktiviteiten mogen nooit verdwijnen en Joey Derwort gaat dat van alle daken schreeuwen

Algemeen

Joey Derwort: ‘Wie ons wil steunen kan een mail sturen naar stichtingdva@gmail.com.’ (foto Karl Flieger)

DELFT – Bezuinigen, oké. Maar sommige dingen mogen nooit in het gedrang komen. Zoals het werk van de Stichting Delftse Vakantie Aktiviteiten. Die club gedreven vrijwilligers organiseert al 65 (!) jaar vakantieactiviteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Vaak uit gezinnen die het toch al niet breed hebben. De gemeentelijke subsidie gaat de komende drie jaar gefaseerd verdwijnen. Nul euro dus vanuit het stadhuis vanaf 2015. ‘We zijn druk bezig met het maken van plannen voor de toekomst’, zegt Joey Derwort van de DVA. En daar kan hij wel wat steun bij gebruiken.

Alhoewel de stichting qua jaren aan pensioen toe is, besteden Joey en zijn collega vrijwilligers elke beschikbare minuut aan plannen voor een tweede jeugd. Een adieu is niet aan de orde, wat hem betreft. “Delft zou zonder de DVA heel wat missen. De kinderen van Delft, vooral. We organiseren al een mensenleven lang activiteiten. Vandaag de dag richten we ons op het samenbrengen van kinderen uit verschillende wijken en culturen. Ze spelen actief met elkaar in de buitenlucht en krijgen alle mogelijkheden om zich te ontplooien. Wij doen niet aan dagenlang gamen. Dat doen de kinderen waarschijnlijk thuis al vaak genoeg. Het is juist de bedoeling dat ze met elkaar dingen doen. Dat is belangrijk voor hun sociale ontwikkeling. Ook hebben wij een groep bestaande uit kinderen met een verstandelijke beperking en werken we veel samen met de voedselbank en vakantiebank.”

“Moet je je voorstellen: in de loop van de tijd hebben vele tienduizenden Delftse kinderen gebruik gemaakt van de activiteiten die we organiseren. Uitstapjes, speurtochten in de Hertenkamp, met z’n allen naar het zwembad. Stel dat die weg zouden vallen. Waar moeten die kinderen dan naartoe in de vakantie? Dan gaan ze waarschijnlijk in de wijk rondhangen en missen ze een heleboel belangrijke contacten met andere kinderen. Maar ja, als de subsidie straks is verdwenen, zullen we toch met een creatief plan moeten komen om niet te verdwijnen. Daar ben ik op dit moment druk mee bezig.”

Joey laat zich hierbij adviseren door mensen als Kees Fransen en Arthur de Groot van de Sesam Academie. Bekenden in de onderwijswereld, die weten wat er nodig is om kinderen een onbezorgde en uitdagende jeugd te bieden. Joey: “Die mensen hebben heel nuttige tips. We hebben na gesprekken met hen onder andere besloten dat we twee bestuursleden nodig hebben. Iemand met ruime management ervaring die als voorzitter de organisatie op een professionele manier kan laten draaien en iemand die alles weet van financiën en fondsenwerving. Verder zijn we druk bezig onze pr nog beter op te zetten. Als we straks zonder geld van de Gemeente Delft moeten gaan draaien, dan moet het toch ergens anders vandaan komen. Je hebt dan een netwerk nodig; daar werken we nu hard aan.”

Naast het professionaliseren van de organisatie is de Stichting DVA op zoek naar een nieuwe locatie voor de activiteiten. Er wordt al voorzichtig gedacht aan samenwerking met sportverenigingen. Joey: “Daarover hebben we al afspraken gemaakt met mensen in de sportwereld. Maar dat is nog te pril om er iets over te kunnen melden.”

In april volgt dan nog een belangrijk gesprek met wethouder Vokurka (Financiën), waarin Joey en zijn collega’s hun zorgen en plannen op tafel leggen. “We begrijpen heel goed dat de wethouder moet bezuinigen. Daar hoor je mij geen kwaad woord over zeggen. Maar we vinden ook dat het werk van de DVA absoluut niet mag verdwijnen. Het is veel te belangrijk voor vooral kinderen aan de onderkant van de samenleving dat ze mee kunnen blijven doen. Wat we van de wethouder vragen is dat hij meedenkt over een oplossing. Wij doen er van onze kant alles aan om via onze contacten aan nieuwe mensen en aan sponsoren te komen. Daar kunnen we de hulp van de wethouder heel goed bij gebruiken..” (KF)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12