Makro is geen onderneming voor ondernemers meer, vindt Stadsbelangen

Algemeen

Makro Delft is steeds meer een grote supermarkt voor consumenten en steeds minder een groothandel voor ondernemers, vindt Stadsbelangen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Makro Delft is steeds meer op consumenten gericht en is steeds minder een groothandel voor ondernemers. Dat stelt Werner Bremer van Stadsbelangen, die het College van B en W - na signalen van ondernemers – vragen heeft gesteld over de Makro. Makro Delft bespeelt volgens Stadsbelangen de laatste jaren in toenemende mate de consumentenmarkt. De partij vraagt zich daarom hardop af in hoeverre er nog sprake is van eerlijke concurrentie ten opzichte van andere ondernemers in de stad.

Die andere ondernemers hebben namelijk last van de Makro, merkt Stadsbelangen op. Eén van hen is Jeroen de Bruin van C1000 Vrijheidslaan. Hij drong er in de zomer bij de Gemeente Delft op aan dat Makro zich moet beperken tot groothandelactiviteiten en dat de Gemeente hierop moet handhaven. Omdat hij geen reactie kreeg, stapte hij naar Stadsbelangen, die de situatie nu politiek aankaart.
Jeroen de Bruin is niet de enige ondernemer die last heeft van de Makro, benadrukt Werner Bremer. “Ik spreek verschrikkelijk veel mensen. Dit leeft gewoon al heel lang, zo lang de Makro in Nederland is. Bij tijd en wijle krijgt het bedrijf zulke kritiek. Ze passen hun beleid dan wel eens aan. Maar dan zie je, als het met de economie wat minder gaat en Delft als gevolg van de Spoorzone nog harder wordt getroffen, dat dit voor de detaillist zeer gaat doen en gaat wringen. Door een bedrijf als Makro worden er miljoenen uit de stad getrokken.”

Het pasjes-systeem is volgens Bremer zo lek als een mandje. “Want”, weet hij, “je leent een pasje van je buurman, die een bedrijf heeft, en je kunt alles kopen wat je wilt. Het klinkt niet populair om te zeggen, maar ik denk dat Delft meer belang heeft bij een gezonde middenstand dan bij een florerend bedrijf op een industriegebied.”
Makro moet dus, vindt Bremer, weer gaan doen waar het bedrijf goed in is. “Ze moeten zich uitsluitend richten op bedrijven en instanties. Als ze stoppen met de mogelijkheid om contant te betalen en het pasjes-systeem koppelen aan een zakelijke rekening, dan is het opgelost.” 

Bremer stelde het Stadsbestuur vier vragen over Makro Delft. “Omdat we als stadspartij ook voor lokale ondernemers ons best moeten doen. Als we merken dat zij hier last van hebben, dan moet de stad haar verantwoordelijkheid nemen”, legt hij uit.

MKB Delft-voorzitter Michiel Kraaijeveld vindt het ‘lastige materie’. “We hebben het geagendeerd voor onze volgende bestuursvergadering, tot die tijd kunnen we er geen standpunt over innemen”, reageert hij.

Patrick van Gils laat namens Makro weten van de Gemeente Delft al een terugkoppeling te hebben gehad dat zij geen aanleiding zien om te gaan handhaven. “Wij zijn een onderneming die zich richt op ondernemers. Dat doen we al 43 jaar met succes”, reageert hij. Volgens Van Gils bestaat het Makro-assortiment uit 50.000 food en non-food-artikelen. “We willen ondernemers helpen door hen van producten en diensten te voorzien, dát is wie we zijn.” Van Gils benadrukt dat Makro er is voor ondernemers, die een Makro-pas kunnen aanvragen zodra ze zich bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Dit geldt ook voor verenigingen. “We zijn zeer zorgvuldig om dit te borgen.” Dit gebeurt volgens hem op drie manieren. De eerste keer is als de Makro-pas wordt aangevraagd. “Verder houden we steekproefsgewijs in onze winkel controle om te kijken of de pas correspondeert met de persoon die ‘m toont. De eigenaar van de pas kan iemand machtigen om inkopen te doen, die aanvraag gaat via een officieel formulier op onze website. Een derde punt is dat, op het moment dat de klant de inkopen wil afrekenen, hij of zij altijd wordt verzocht de pas te laten zien.”
Werner Bremer vindt het onzin dat Makro zegt zich nog altijd op ondernemers te richten. “De hele winkel ademt detailhandel uit. Je moet er moeite doen om nog ergens een doos van te vinden, laat staan een pallet...” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12