Vitesse Delft heeft wat weinig punten en Rudi Smit wat veel blessures

Algemeen

DELFT – Het is vooralsnog tobben met Vitesse Delft. In de gestaag donkerder wordende dagen van Delft flakkert de rode lantaarn verdacht fel. Eén keer pas werd het zoet der overwinning gesmaakt, voor de rest was voetballen tot nu toe vooral bitterballen.

Dat ligt ook spits Rudi Smit behoorlijk zwaar op de maag. Al heeft hij dit seizoen nog maar mondjesmaat z'n sportieve bijdrage kunnen leveren. "In totaal heb ik netto maar twee, drie wedstrijden mee kunnen doen. Alleen tegen Ter Leede heb ik de hele wedstrijd gespeeld". Blessures en nog eens blessures, Smit heeft er langzamerhand z'n buik wel van vol. "Het begon met een knieblessure. Een geïrriteerde meniscus. Toen ik daar vanaf was, blesseerde ik in een oefenpot tegen DSO m'n enkel. Die klapte dubbel en werd dik. Daarna liep ik een scheurtje op in m'n linkerhamstring. En afgelopen zaterdag, tegen Quick Boys, kreeg ik na een half uur een tik op m'n enkel. Gekneusd, bandletsel. Kon ik er wéér vanaf. Daar ben ik toch wel weer een week zoet mee".
 
-Al die blessures, is dat domme pech?
"Vind ik wel". Lacht. "Nee, het is nog geen ouderdom of slijtage. Hoop ik. Tegen Quick Boys, dat was een botsing met de keeper. Ik heb 't nog zitten kijken op Quick Boys TV. Ik kon dat gewoon niet ontwijken. Ga je er weer af, na dertig minuten. Klote". Zonder aanzien des geslachts: "Het is een kutseizoen, tot nu toe. En met de club gaat het ook nog niet best". 

Hij heeft het er met z'n trainer Peter Wubben ook over gehad. "Doordat nogal wat jongens geblesseerd zijn, lopen er nu jongens in het eerste die echt wel goed kunnen voetballen, maar die nog wat ervaring en gogme missen. Daardoor kunnen we, bijvoorbeeld, moeilijk de bal op de helft van de tegenstander vasthouden. Als je nu een bal inspeelt, komt die even hard weer terug. Een bal voorin vasthouden of, als dat te moeilijk wordt, een overtreding meepakken, dat gebeurt niet. Daardoor kom je moeilijk in je spel. We missen nu spelers die die ervaring en bagage wèl hebben. Zo kom je niet op de helft van de tegenstander te spelen, zo kom je niet met je neus naar de goal van de tegenstander. Dan ga je lekkerder voetballen. Het balletje moet gaan rollen, het muntje moet de goeie kant uit gaan vallen. We hebben echt wel genoeg spelers die de hoofdklas aan moeten kunnen. Maar we staan wel nog steeds veel te laag". 

Wat heet: lager is al helemáál niet gezond. En dat Smit dan voor de zoveelste keer geblesseerd naar de kant moet, dat gaat z'n team ook niet in de koude kleren zitten. "Dat merk je ook wel aan de ploeg. Zo van: Verdomme, daar gáát Smit weer. En dan komen ze in no time met 4-0 achter". 

-Geeft dat bij jou druk, dat er geroepen en geschreven wordt dat jij toch wel erg wordt gemist?
'Nee. Of ik misschien toch wat geforceerd weer ben gaan spelen na een blessure? Een scheur in m'n hamstring, dat heb ik nu twee keer gehad. Misschien dat ik toen te snel weer ben begonnen. Dat ik me toen wel een beetje gek heb laten maken". 

-Achteraf praten is makkelijk, maar is er, als het om de spitsposities gaat, onvoldoende gescout en gehaald?
"Niels Vonk is erbij gekomen. Die was ook geblesseerd, die moet z'n draai nog vinden. Leon Braat is nu weer geblesseerd. Rodney van Engel brak z'n hand. Allemaal pech. Qua bezetting is er, denk ik, voldoende gescout en gehaald". 

-Dat jullie zo laag staan is dus toch echt vooral een kwestie van domme pech?
"Vind ik wel, ja. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het goed gaat komen. De wedstrijden die ik heb gespeeld en gezien, ik was echt niet onder de indruk van de tegenstanders. Aan de andere kant: we maken wèl te veel fouten. En het zijn steeds andere spelers die die fouten maken. Dat moet eruit". 

-Merk je binnen de spelersgroep dat het nog niet echt lekker gaat?
"Ja, natuurlijk. Je bent sneller over de zeik als het niet goed gaat. Gaat het goed, win je acht wedstrijden achter mekaar, dan hoor je niks als iemand een bal stom inspeelt. Nu wordt dat veel minder geaccepteerd. Dat heeft te maken met de spiraal waar we inzitten". 

Lacht, ondanks alles: "Je zou, bij wijze van spreken, Emile Ratelband erbij moeten halen. De ploeg heeft iets positiefs nodig. Voetballend hebben we echt genoeg kwaliteit. Het vervelende is dat de slechte resultaten toch wel doorwerken in de groep. Het zelfvertrouwen neemt af, het spel wordt te gehaast en te angstig".
Dit weekend moet het tegen Jodan Boys gebeuren. Een ook al in benarde omstandigheden verzeild geraakte ploeg. En ook een ploeg die voorafgaande aan het seizoen rooskleuriger verwachtingen wekte. Pikant: wint Vitesse Delft, dan zou dat wel eens het einde kunnen betekenen voor Jodan Boys-trainer Peter Klomp, de trainer die kan terugkijken op vijf heel mooie seizoenen bij Vitesse Delft…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12