DHC koestert het roemrijke verleden met een Wall of Fame

Algemeen

Roel de Graaff, Coen van der Hoeven, Leo Rontberg, Wim van Zinnen, Rob Eckhardt, Eric Wolf, Regi Blinker, Erwin Friebel, Hans Suiker, Julian Jenner, Thijs Kwakkernaat, Bram Rontberg en Sjef de Poorter hebben net de Wall of Fame onthuld (foto: Roel van Dor

DELFT - Voetbalvereniging DHC vierde vorige week zaterdag haar honderdentweede verjaardag. Dit heuglijke feit werd gevierd met de onthulling van een Wall of Fame, waarin alle voetballers die de jeugdopleiding van DHC doorliepen en doorbraken in het betaalde voetbal speelden, zijn afgebeeld.

Voor deze gelegenheid was een heel aantal spelers die een belangrijke rol gespeeld hebben in de roemruchte historie van de club naar de Brasserskade afgereisd. De avond begon met een speech waarin waarnemend bestuurslid Jurriaan Cremer dit verleden koesterde, maar ook aangaf dat de club zich moet blijven focussen op het heden en de toekomst. Vervolgens nam Sjef de Poorter het woord en werd de prachtige eregallerij onthuld, waarvan het idee afkomstig was van Leo Rontberg van de krant Delft op Zondag en die door Roel van Dorsten van Click Visuele Communicatie werd gerealiseerd. Na de huldiging van een aantal jubilarissen -onder meer eerste elftalspeler Laurens Kok was vijfentwintig jaar lid, terwijl technisch commissielid Sjef de Poorter al een halve eeuw aan de club is verbonden.

‘MIJN MOOISTE HERINNERING IS DAT IK IN DE KUIP DE BAL IN DE KRUISING JOEG’
Hierna kon het informele gedeelte van de avond beginnen, waarin veel oude herinneringen werden opgehaald, bijvoorbeeld door Thijs Kwakkernaat, die als speler van Xerxes/DHC aan de Brasserskade samenspeelde met onder andere Willem van Hanegem en die later nog negen seizoenen voor Excelsior speelde. “Ik kwam op mijn zestiende over van dvv Delft, waar ik op mijn vijftiende al in het eerste speelde. Ik heb hier een mooie tijd gehad, alleen was het jammer dat Kurt Lindner zijn oren wel erg veel naar Van Hanegem liet hangen. Daarom speelden vooral de spelers die van Xerxes kwamen. Mijn mooiste herinnering aan het profvoetbal is dat ik uit bij Feyenoord in de Kuip met mijn verkeerde linkerbeen vanaf de middenlijn de bal in de kruising joeg. Het is jammer dat er vanavond weinig spelers uit die tijd zijn, ik was ze graag weer tegengekomen.” 

Ook Regi Blinker, vooral bekend als speler van Feyenoord was naar Delft gekomen om het feest te vieren. “Ik vind het ontzettend leuk om hier weer te zijn. Ik ben er trots op dat ik bij DHC gespeeld heb. De jeugdopleiding van deze club is nog overal in het land bekend en ik heb hier in de jeugd heel wat wedstrijden gespeeld. Verder voel ik me nog steeds een echte Delftenaar. Ik heb op veel plaatsen gewoond en woon inmiddels in Barendrecht, maar ik ga mijn kantoor in Delft houden. Voor mijn gevoel maakt dat de cirkel rond. Verder volg ik DHC nog steeds wel, ook omdat mijn neefje hier in de jeugd speelt.”

‘DE WALL OF FAME GEEFT EEN PRACHTIG STUKJE VERLEDEN VAN DE CLUB WEER’
Wim van Zinnen, die na zijn tijd bij DHC voor Feyenoord en NEC voetbalde en tegenwoordig trainer van DHL is, volgt de club nog steeds op de voet. “Als ik op zondag thuiskom, is het eerste wat ik doe kijken wat DHC heeft gedaan. Ik kom dan ook uit een echte DHC-familie. Mijn moeder stond hier achter de bar, mijn vader ging de deuren langs om contributie te innen en mijn broer Pierre heeft hier ook gespeeld. Die club zit in mijn hart, we hebben er allemaal veel aan te danken, maar de club heeft ook veel aan ons te danken. De Wall of Fame geeft een prachtig stukje verleden van de club weer.” 

Ook Julien Jenner en Erwin Friebel zijn trots op hun foto in de galerij. “We zijn samen van dvv Delft gekomen”, legt Jenner uit. “We merkten dat mensen vonden dat we goed konden voetballen en als je opgemerkt wil worden, dan ga je naar DHC. Het feit dat onze foto’s hier nu aan de muur hangen, is een mooie vorm van waardering.” De twee voetballers werden inderdaad opgemerkt. Jenner verkaste naar NAC, waar hij een transfer naar AZ verdiende en kwam vervolgens terecht bij Vitesse. “Ik heb afgelopen week stage gelopen bij Burnley en zie daar mooie vooruitzichten.” Erwin Friebel kwam via de jeugd van ADO en Feyenoord terecht bij RBC Roosendaal, verkaste naar FC Omniworld en speelt tegenwoordig bij Almere City. “Het is leuk om weer eens bij DHC te zijn. Ik heb een druk leven en daardoor kom ik hier eigenlijk niet zo vaak meer kijken, maar ik heb hier een prachtige tijd gehad met heel veel leuke mensen.”

‘IK DENK DAT IK EEN VAN DE WEINIGEN BEN DIE OP HET LAANTJE VAN VOLLERING HEEFT GETRAIND’
Sjef de Poorter hoopt Friebel en Jenner, maar ook Ard van Peppen, die zaterdagavond met RKC Waalwijk de thuiswedstrijd tegen De Graafschap met 1-0 won, in de toekomst nog in het wit-groen-zwart te zien spelen. “Want dat zijn jongens die hun wortels hier hebben liggen.” Ook De Poorter zelf is een echte DHC-man. “Mijn oom was voorzitter van de supportersvereniging en zo ben ik hier binnengekomen. Ik denk dat ik één van de weinige aanwezigen vanavond ben die nog op het Laantje van Vollering heeft getraind.” De Poorter is een echte clubman, maar toch is het niet altijd alleen maar koek en ei geweest tussen hem en de club. “Een aantal jaar geleden merkte ik op dat het een heel verkeerde kant opging en raakte ik gebrouilleerd met de club. Toen René Baggerman me vroeg of ik mee wilde denken, heb ik dat meteen gedaan en het resultaat is zichtbaar: in het eerste elftal spelen heel veel eigen jongens en daar ben ik best trots op.” 

De Poorter is ook trots op zijn eigen actieve loopbaan. “Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik aanvoerder geweest ben van een elftal dat bijna alles gewonnen heeft dat er te winnen valt in het amateurvoetbal. Ook zat ik als enige amateurvoetballer in het Olympisch elftal en was ik aanvoerder. Dat heb ik allemaal aan deze prachtige vereniging te danken.” 

Keeper in het succesvolle elftal van De Poorter was Hans Suiker, die met het Nederlands amateurelftal heel de wereld rondreisde en enige tijd voor FC Amsterdam uitkwam. “Ik heb hier een prachtige tijd gehad. We hadden een ontzettend goed elftal en we konden het ook ontzettend goed met elkaar vinden. Ik heb het idee dat het daar tegenwoordig nog weleens aan ontbreekt, maar DHC is mijn club.”

‘WE WOONDEN AAN DE ANDERE KANT VAN DE BRUG EN VOCHTEN HIER OM TAFELTENNISBATJES’
Ook Eric Wolf, oud-speler van Excelsior, maakte deel uit van het DHC uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. “En het is leuk om hier weer te zijn. Ik kom hier meestal een keer per jaar, maar volg de club nog wel. Zelf ben ik tegenwoordig technisch commissielid bij Schipluiden, waar ik woon. Ik koester nog wel heel mooie herinneringen aan die oude tijd, waarin er standaard duizend tot vijftienhonderd man voor ons op de tribune zaten en we een topelftal hadden.” 

Een andere belangrijke schakel in het succeselftal van Guus Haak was Bram Rontberg. “Ik ben hier echt opgegroeid. We woonden aan de andere kant van de brug en als jongens vochten we hier om tafeltennisbatjes. Toen ik uiteindelijk in het eerste terechtkwam, speelden we Tweede Klasse. Binnen de kortste keren promoveerden we naar de Hoofdklasse en daar presteerden we erg goed. Daarna ben ik naar FC Den Haag gegaan en na elf jaar profvoetbal bij die club, Cambuur Leeuwarden en AZ ben ik nog een seizoen teruggekomen. Al met al heb ik hier een mooie tijd gehad en is DHC echt mijn club.” 

Zijn broer Leo speelde ook profvoetbal bij FC Den Haag, maakte daarna jarenlang deel uit van het Nederlands amateurelftal, en nam het initiatief voor de Wall of Fame. “Elk jongetje dat voetbalt wil later profvoetballer worden en dan is het mooi om te zien dat er in het verleden bij jouw club mensen zijn geweest die het zover geschopt hebben. Ik ben met het idee gekomen, heb de contacten met de spelers gelegd en de foto’s verzameld en Roel van Dorsten van Click Visuele Communicatie heeft het uitgewerkt. Het eindresultaat is prachtig. Het mooie is dat er aan de muur nog voldoende ruimte over is voor heel veel meer DHC’ers die in de toekomst profvoetbal zullen gaan spelen. (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12