SV Wippolder twee trainers rijker en drie kostbare punten armer

Algemeen

Nick Visser gaat ervandoor met de bal, tijdens het niet zo handig verloren duel met degradatieconcurrent Antibarbari. Ploeggenoten Lars Lasner (rugnummertje 4)en aanvoerder Marco Rossel staan erbovenop. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – SV Wippolder heeft een hectisch weekje achter de kiezen. En een paar spannende maanden voor de boeg.

Ga maar na. Trainer Erwin Stoelinga stapte per direct op. De rest van het seizoen staat Pierre Schultz voor de spelersgroep. Voor het nieuwe seizoen is Marcel de Letter vastgelegd als trainer. En tussendoor werd ook nog even de zeer belangrijke (thuis)wedstrijd tegen Antibarbari verloren. Bij SV Wippolder hoeven ze zich dus niet te vervelen. 

Pierre Schultz gaf afgelopen week z'n eerste trainingen bij SV Wippolder. Dat hij twee keer in actie zag. "Je moet eerlijk zijn", is hij eerlijk. "Ze staan niet voor niks op die plek. Het zal best moeilijk worden. Maar goed, ik hoop dat ik toch wat dingetjes kan veranderen". 

Dat SV Wippolder met 1-2 verloor van de Rotterdamse studentenclub Antibarbari, die dit seizoen ook al nauwelijks weet wat winnen is, dat noemt Schultz 'niet zo handig'. Want: "Dat zijn toch de punten die je moet pakken". Maar goed: "Lager dan ze nu staan, kan bijna niet. Het kan dus eigenlijk alleen maar beter gaan". 

-Heb je al enig idee hoe?
Schultz: "Ik zal proberen wat dingen aan te geven. Er zullen meer automatismen moeten komen. En ik zal proberen ze duidelijkheid te geven over de speelwijze en de taken. Het is een jonge groep. Ze willen graag. Maar ze missen ervaring. We zullen toch meer compact moeten gaan spelen. Zodat we weinig weggeven". 

-Heb je niet gedacht: Waar begin ik aan?
Schultz: "Dat is het makkelijkst. Als je nergens instapt, maak je ook nooit fouten. Ik wil het gewoon proberen. Ik loop niet zo gauw voor dingen weg. Ik zie altijd wel lichtpuntjes". 

Schultz, eerder onder meer trainer van SV Den Hoorn en volgend seizoen Hoofd Jeugdopleiding bij Forum Sport, had dit seizoen geen club. "Ik heb het trainen vanaf het begin gemist. Ik baalde als een stekker". Mooi dus, dat SV Wippolder bij hem aanklopte. Het wordt, zo lijkt het, ook zijn laatste kunstje als hoofdtrainer. Hij tekende bij Forum Sport voor drie jaar, met een optie voor nog eens twee jaar. "Maar ik ga er ook techniektraining geven aan de jongste jeugd. Ik sta dus nog wel even op het veld. Dat is toch het leukste wat er is: spelers beter maken".

'IK KIES VOOR DE CLUB. EN NIET VOOR DE DERDE KLAS'
Marcel de Letter is vanaf volgend seizoen de hoofdtrainer van SV Wippolder. Na twee seizoenen als assistent en drie seizoenen als hoofdtrainer van DSVP vindt hij het daar wel mooi geweest. "Ik had het idee dat ik meer supporter van de jongens werd dan trainer. Dan wordt het tijd voor een volgende trainer. Dat is ook het mooie van DSVP: de groep verandert niet. Dus moet er een andere trainer komen". Dat wordt Peter Klomp, bekend van onder meer RKDEO, (vooral) Vitesse Delft en RKAVV. 

-Je hebt je zeker wel gek gesolliciteerd?
De Letter: "Nee, dus. Ik heb heel leuke gesprekken gehad met Wippolder. Waarbij ik, bijvoorbeeld, heb aangegeven dat ik niet alleen de trainer ben van het eerste, maar van de hele club. En dat we wat we willen met z'n allen moeten zien te bewerkstelligen". 

De naam De Letter is bepaald niet onbekend bij SV Wippolder. En Marcel de letter weet ook wel het nodige van de club. "Het is er wel nogal onrustig geweest, maar de laatste jaren komt de club rustig en betrouwbaar over. Ik merkte in de gesprekken ook hoe enthousiast ze zijn. En dat ze me graag wilden hebben. Ja, daar voelde ik me wel door gestreeld". 

-Intussen gaat het tamelijk beroerd met het eerste.
De Letter: "De situatie is heel moeilijk. Ze zullen de schouders eronder moeten zetten. Maar ik denk dat het met Pierre Schultz wel moet kunnen lukken".
De Letter baalde, geeft hij wel toe, oprecht van de nederlaag, afgelopen zondag, tegen Antibarbari. Nee, die zag hij niet met eigen ogen, want pas een dag later kwam hij tot overeenstemming met de club. Afzakken naar de vierde klas, natuurlijk moet hij er niet aan denken. Hoewel: "Ik kies voor de club. En niet voor de derde klas. Als ze degraderen, is er nóg geen man overboord. Dan gaan we in de vierde klas goed voetballen en weer naar de derde klas. Er zit genoeg jong talent aan te komen".

'WE MISSEN ERVARING, WE MOETEN NOG EEN HOOP LEREN'
Nick Visser baalde niet alleen van de nederlaag van afgelopen zondag. De middenvelder, net terug na een maand geblesseerd zijn, moest na één helft opnieuw (aan z'n scheenbeen) gekwetst het veld af. "Ik dacht echt dat ik m'n been had gebroken. Het was een onwijs domme tackle. Ik krepeerde helemaal van de pijn". 

Visser (20) kwam dit seizoen via ex-trainer Stoelinga bij SV Wippolder terecht. Eerder voetbalde hij bij Vitesse Delft en DHC. Dat de trainer die hem verleidde alweer weg is, is nogal apart. Maar: "Zoals we onder hem speelden, 4-4-2, dat was niet mijn stijl. Ik vind 4-3-3 veel beter". 

De wedstrijd tegen Antibarbari had gewonnen moeten worden, weet Visser. "Onze inzet was gewoon minder. Zij begonnen met meer moed aan de wedstrijd dan wij. Zij gingen de duels harder in". Hij weet wel zo ongeveer waaraan het schort. "De leeftijd. Die is bij ons gemiddeld 22, als het niet jonger is. We moeten nog veel leren". En, wat hemzelf betreft: "Bij Vitesse Delft speelde ik reserve Hoofdklas. Dan is het wel moeilijker als je daarna met mindere voetballers speelt". 

Hij wil niet somber overkomen, maar: "We hadden deze wedstrijd moeten winnen. Nu is het, denk ik, een beetje een soort van afgelopen voor ons". In alle bescheidenheid: "In de eerste helft, ik liep rechts op het middenveld, stond het wel goed bij ons. Ze liepen niet over ons heen. Dat gebeurde in de tweede helft wèl, heb ik gehoord". 

-Maar je gooit toch zeker niet nu al de handdoek in de ring?
Visser: "Néé, natúúrlijk niet. Maar het wordt wel moeilijk. We missen ervaring, we moeten nog een hoop leren. En we moeten ook meer van elkaar accepteren. Dat gebeurt te weinig". 

-Wat voor een type trainer heeft deze groep nodig?
Visser: "Een trainer die boven de groep staat. Die bepaalt wat er gebeurt en die zorgt dat het ook wordt uitgevoerd. Daar ontbreekt het nog wel 's aan. Naar de trainers die het nu even hebben overgenomen, luisterden ze wel. We moeten een trainer hebben die niet over zich heen laat lopen. Dus niet dat de spelers zeggen: We moeten zo en zo gaan spelen, dan gaat het beter".

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12