Hemd van het lijf

Algemeen

Louis Tomeij is onlangs teruggekeerd van een voetreis naar Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje. De 62-jarige Delftenaar volbracht de pelgrimsroute (3380 km) in iets meer dan drie maanden.

1. Waarom wilde u graag in dat T-shirt gefotografeerd worden?
Zodat iedereen kan zien dat ik de tocht heb volbracht en gezond en wel weer terug ben. En dit certificaat is het officiële bewijs. Ik heb voor een goed doel gelopen: KiKa, Kinderen Kankervrij. Ik had geen sponsors, maar ik heb onderweg veel promotie voor dit doel gemaakt door het uitdelen van folders.

2. Hoe kwam u ertoe om de pelgrimstocht te gaan lopen?
Sinds negen jaar loop ik regelmatig tochten, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Een paar jaar terug attendeerde iemand me op deze tocht. Ik heb me toen voorgenomen deze te gaan lopen als ik met pensioen ging.

3. Hoeveel kilometer liep u per dag?
In het begin liep ik ongeveer 35 kilometer per dag. In Spanje lukte dat niet meer. Het is daar soms flink stijgen en dalen en ik heb daar ook veel op onverharde paden met kleine steentjes gelopen. Dan moet je toch iets voorzichtiger en dus langzamer lopen.

4. Geen blessures of pijntjes opgelopen?
Nee, maar dat komt ook omdat ik goed getraind was. Sommigen denken dat je zoiets wel even ongetraind kan doen, maar dat is echt niet mogelijk.

5. Heeft u nog bijzondere dingen meegemaakt?
Ik heb van alles meegemaakt. Wat mij echter het is opgevallen is dat de mensen in Frankrijk en Spanje zo anders zijn dan hier. Ze zijn daar zo gastvrij, daar kunnen wij nog wat van leren. Ik kreeg bijvoorbeeld regelmatig een gratis slaapplaats of gratis eten.

6. Waar sliep u eigenlijk?
Overal en nergens. Langs de route vind je veel slaapgelegenheden, speciaal voor pelgrims. Maar ik heb ook wel eens bij mensen thuis geslapen en gratis hotelovernachtingen aangeboden gekregen.

7. Nog plannen voor een volgende reis?
Nee, voorlopig niet. Wel doe ik dit jaar voor de tiende keer mee met de Vierdaagse in Nijmegen. En ik ben van plan om de Kennedymars van 80 kilometer te gaan lopen.

8. Te voet kunt u natuurlijk niet al te veel meenemen. Had u bijvoorbeeld veel electronica bij u?
Nee hoor, alleen mijn telefoon en fototoestel. Mijn telefoon ben ik alleen helaas verloren. Ik heb toen in Spanje een nieuwe moeten kopen.

9. Heeft de reis u nog iets opgeleverd?
Ja, ik ben weer helemaal teruggekeerd naar het geloof. Ik ben Katholiek opgevoed, maar ik ging hier nooit meer naar de kerk. Tijdens mijn reis heb ik wel regelmatig kerken bezocht en dat deed me toch wel wat. Verder heb ik ervaren dat je tijdens zo’n reis met totaal andere dingen bezig bent dan thuis. Alsof je in een andere wereld leeft. Ik moest ook wel even wennen toen ik weer thuis was.

10. Als u burgemeester van Delft was, dan …
… zou ik meer aan de aankleding van Delft doen. Vergeleken met Spanje en Zuid-Frankrijk is het hier maar een kale bedoening. Daar zie je overal bloembakken en is het veel schoner en opgeruimder. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12