Afbeelding

Hemd van het Lijf: Irma Scheurink

vaste rubrieken

Editie: Week 31, Jaargang 22 |

Irma Scheurink (57) uit Delfgauw heeft de ziekte van Parkinson en gaat 14 september tijdens Bike4Parkinson door de Limburgse heuvels fietsen om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor onderzoek naar deze ziekte.

1. Waarom wilde u bij Sophia Revalidatie Delft worden gefotografeerd?
“Ik ben hier vaak geweest en ben altijd heel goed geholpen. Ik heb hier bovendien de cursus ‘omgaan met een chronische ziekte’ gedaan en daar heb ik veel van geleerd. Want als je Parkinson hebt dan is het wat je hobby’s en werk betreft opeens over en uit. Je toekomst ziet er plots heel anders uit. Ik deed bijvoorbeeld aan borduren en ik werkte in Stefanna met dementerenden. Dat gaat allebei niet meer.”

2. Hoe kwam u erachter dat u Parkinson heeft?
“Ik heb het al vanaf 2008, maar ze stelden pas in 2012 de diagnose. Al m’n klachten bleken toen op de ziekte van Parkinson te wijzen. Dat is met medicatie en door te trainen gelukkig goed behandelbaar. Drie weken geleden heb ik nog parachute gesprongen. Het gaat nu beter met me dan de afgelopen jaren, al kan ik slechte dagen hebben. En als ik m’n medicatie niet neem dan zit hier plots een oud wijf.”

3. In hoeverre is uw leven na die diagnose veranderd?
“Aan de ene kant was het een opluchting omdat vanaf dat moment bekend was wat ik had, want ik had al heel lang klachten. Dat je niet meer kan werken bepaalt je leven wel. Ik kan niet meer op m’n kleinkinderen passen en ik kom niet altijd de trap op. Ik heb nu een traplift, maar er zijn tijden geweest dat ik de trap op kroop.”

4. Fietste u altijd al?
“Nee, ik deed het meeste met de auto. Toen ik hoorde dat bewegen heel belangrijk en goed is als je Parkinson hebt, ben ik meer gaan lopen en fietsen. Alles wat ik kan doen om de ziekte te remmen dat zal ik doen. Ik heb op m’n werk gezien hoe de ziekte kan aflopen.”

5. Merkt u dat bewegen helpt?
“Ja en nee. Ik merk dat het beter met me gaat, maar komt dat door het mooie weer, doordat de medicijnen nu goed aanslaan of doordat ik meer fiets? Dat vraag ik me af. Ik beweeg in elk geval makkelijker dan voorheen.”

6. Wat vindt u het moeilijkste?
“Ik zie wel erg tegen de heuvels op, waar we tijdens Bike4Parkinson overheen moeten fietsen. Het eindpunt is de Cauberg.”

7. Bent u al volop in training?
“In juli las ik voor het eerst over deze wedstrijd, de komende tijd ga ik veel trainen. De vakantie in Frankrijk hebben m’n man en ik afgezegd om te kunnen fietsen in Zuid-Limburg. Ik doe mee aan Bike4Parkinson met twee buddy’s: m’n achterbuurman Fred de Ram en m’n schoonzoon Thijs Zandvliet. Met hen ga ik trainen.”

8. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan…
“…zou ik op de fiets springen en meedoen aan Bike4Parkinson. Het is een mooi doel. Michael Boogerd heeft vier verschillende routes uitgestippeld. Ik doe de route van 30 kilometer, Thijs die van 227 kilometer.”

9. Waarom kunt u het aanraden om mee te doen?
“Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen met de ziekte van Parkinson mee gaan fietsen. Als fietsen en bewegen ervoor zorgt dat de ziektesymptomen iets minder worden en je kwaliteit van leven verbetert, dan moet je dat toch proberen? Tegelijkertijd kunnen we geld inzamelen voor onderzoek.”

10. Hoe kunnen we jullie steunen?
“Hiervoor kun je het beste kijken op m’n Facebookpagina www.facebook.com/irma4parkinson.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12