Afbeelding

Even bellen met... Irma Scheurink

vaste rubrieken

Editie: Week 46, Jaargang 22 |

Irma Scheurink (57) lijdt aan de ziekte Parkinson en fietste in september de Ride4Parkinson. Onlangs kreeg ze een uitnodiging om de cheque met het bijeengefietste bedrag bij het jaarlijkse Parkinson-congres te overhandigen, waar ook Koning Willem-Alexander aanwezig zal zijn.

– Hoe is de tocht bevallen?
“Het was een bijzondere dag met zowel letterlijk als figuurlijk pieken en dalen. De avond voor de tocht lukte het me voor het eerst om de Cauberg op te komen. Toen we op de dag zelf begonnen, was mijn doel om de dertig kilometer uit te fietsen. Eenmaal op weg kreeg ik vleugels en was ik de eerste die de top van de Cauberg bereikte.”

'ZE STONDEN OP DE TOP VAN DE CAUBERG, TERWIJL IK AL WEG WAS'

– Dat klinkt vooral als een hele grote piek...
“Zeker, maar toen ik bij de finish aankwam, was er minder goed nieuws. Mijn schoonzoon, die de 227 kilometer reed, was in België gevallen en had zijn sleutelbeen gebroken. Daarom gingen we naar het ziekenhuis in Maastricht. Daar zette ik mijn telefoon uit en toen ik die later aanzette, kreeg ik berichtjes van oud-collega's van Stefanna, waar ik bleef. Ze stonden met spandoeken en een mooi sponsorbedrag op de top van de Cauberg, terwijl ik al weg was....”

– En toen kreeg u een uitnodiging van de Koning?
“Niet helemaal. Alle dertig Parkinson-patiënten die aan de tocht hebben meegedaan, zijn uitgenodigd om vanuit Nijmegen naar Utrecht te fietsen om de cheque met de opbrengst te overhandigen aan Bas Bloem, de Parkinson-expert van Nederland. Verder is Koning Willem-Alexander daar aanwezig en heb ik begrepen dat hij even met ons in gesprek gaat.”

– Vind u dat spannend?
“Jazeker. Ik heb mijn kinderen altijd voorgehouden dat ze netjes moesten eten voor het geval ze bij de Koning uitgenodigd zouden worden. Nu zit ik er uiteindelijk. Ik hoef me geen zorgen te maken over hoe ik eruit zie, want ik draag mijn fietskleding en een helm. Ik hoop dat ik de tocht helemaal uitrijd, maar heb er vertrouwen in dat dat met de hulp die ik krijg gaat lukken.”

– Wilt u nog wat vragen aan de Koning?
“Zijn vader leed natuurlijk ook aan Parkinson en ik ben erg benieuwd naar hoe hij dat ervaren heeft. Ik merk in mijn omgeving dat het feit dat ik Parkinson heb ook het leven van mijn naasten beïnvloedt. Parkinson heb je nooit alleen. Ik ben benieuwd naar hoe hij dat ervaren heeft, maar denk niet dat ik in de gelegenheid kom om het hem te vragen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12