Afbeelding

Hemd van het Lijf: Nico Driessen (56)

vaste rubrieken

Editie: Week 51, Jaargang 21 |

Nico Driessen (56) is dakloos en woont in Delft.

1. Waarom wilde je hier, bij het verzetsmonument aan de Nieuwe Plantage, worden gefotografeerd?
“Omdat ik al ruim achtendertig jaar beroepsmilitair ben. Ik heb in zeven oorlogen gediend en ben in die tijd veel vrienden verloren. Ik ben niet iemand die schiet, maar ik genees mijn collega’s. Daarom kom ik hier regelmatig om hen te herdenken.”

2. Hoe is het gekomen dat je dakloos bent geworden?
“Ik heb een huis in Warschau in Polen, maar ik ben hier in Delft doordat mijn vrachtwagen met hulpgoederen die ik naar Afrika zou brengen is ingepikt. De zaak ligt nu bij de rechter en ik heb goede hoop dat ik binnenkort mijn tocht kan vervolgen. Daarom woon ik nu in Delft op straat.”

3. Hoe ziet een dag bij jou eruit?
“Ik begin mijn dag altijd hier bij stichting PerspeKtief aan de Surinamestraat. Als ik aankom, drink ik koffie en ga ik achter de computer om via de email zakelijke dingen voor te bereiden. Verder eet ik hier en bezoek ik zakenvrienden. Dat zijn vooral mensen die hier een politiek asiel hebben en die vreedzaam terugwillen naar hun eigen land. Verder doe ik mijn best om in Afrika kleine ondernemers met microkredieten te helpen. Maar het liefst zou ik wat anders doen.”

4. Wat zou je dan willen doen?
“Ik las pas in de krant dat bij een generaal het idee leeft om lastige jongeren in het leger discipline bij te brengen. Ik zou hier graag een bijdrage aan leveren. Ik zou een militaire training in Polen kunnen verzorgen. Ik zou het heel goedkoop kunnen doen en die jongeren kunnen leren om van de natuur te leven. Als die generaal contact wil, kan dat via nidridesign@yahoo.co.uk.”

5. Hoe vier je de Kerst dit jaar?
“Rond de Kerst heb ik denk ik genoeg geld bij elkaar om een garage te kunnen huren. Ik leg er dan een matras neer en zorg voor een kookstel. Dan ga ik voor mijn zakenrelaties, dat zijn mensen uit Amerika, Soedan en Joegoslavië een Russisch feestmaal bereiden. Bij mijn contacten zitten geen Nederlanders, want daar maak ik op een of andere manier maar moeizaam contact mee.”

6. Is Kerst iets bijzonders voor jou?
“Ik ben een oprecht Christen, dus het doet me zeker wel wat. Ik ga regelmatig naar de kapel om een kaarsje te branden voor de omgekomen medesoldaten. Kerst is dus zeker wel bijzonder voor mij. Daarom vier ik het met mijn vrienden.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“… zou ik een stedenband aangaan met een kleine Oost-Europese stad. Vervolgens zou ik studenten en gepensioneerden daar met een hoop gereedschap en een beetje geld naartoe sturen om de economie op te zetten. Er zijn genoeg steden waar dat nodig is en studenten zouden er stage kunnen lopen. Je ziet vaak dat er in Nederland een tekort aan stageplekken is.”

8. Is Delft een mooie stad om op straat te leven?
“Het bevalt me hier eigenlijk niet heel erg goed. Ik ben hier geboren, maar ik vind de stad op dit moment maar een rommeltje. Aan de andere kant brengt Delft ook weer heel veel goeds. Ik vind het leuk om met toeristen in contact te komen. Er komen hier, mede doordat de TU één van de beste universiteiten ter wereld is, heel interessante mensen waar ik goede contacten mee heb.”

9. Is het lastig om op straat te leven?
“Ik vind dat er soms met twee maten gemeten wordt en dat is lastig. Zo mag je in de binnenstad op een terrasje gaan zitten om een biertje te drinken, maar als je dat op een bankje naast het terras met je eigen drankje doet mag het niet. Verder word je beboet als je tegen een boom plast, terwijl er geen openbare gelegenheden zijn waar je gratis kan plassen. Arme mensen doen vaak dingen die niet mogen, doordat de alternatieven geld kosten. Dat maakt het op straat leven soms wel lastig, want als je de boete niet kan betalen, kunnen ze je in de gevangenis zetten. Zo word je als een crimineel behandeld.”

10. Heb je nog een kerstwens voor de lezers?
“Mijn grootste wens is vrede en begrip op aarde voor iedereen. Ik hoop daarnaast op brood, schoon water en een onderdak voor iedereen. Ik doe er alles aan om dat te bereiken. Op termijn hoop ik met geld uit mijn ondernemingen scholen en ziekenhuizen te kunnen bouwen in Afrika.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12