Gezamenlijk masterplan voor Technologische Innovatie Campus Delft

Algemeen

DELFT - De Gemeente en de TU Delft hebben de gezamenlijke ambitie om in Delft een complete innovatiecampus van (inter)nationale betekenis te realiseren met de naam TIC-Delft (Technologische Innovatie Campus Delft).

In een gezamenlijk masterplan, dat eind 2011 gereed moet zijn, wordt deze ambitie verwoord. 

TIC-Delft wordt de locatie waar onderwijs- en onderzoeksinstellingen en ondernemingen nauw samenwerken en profiteren van elkaars kennis. Een locatie waar instellingen en bedrijven van buiten zich graag vestigen. Deze bedrijven zullen in Delft ontwikkelde kennis omzetten in nieuwe innovatieve producten, processen en diensten. 

Om deze doelen te bereiken wordt in het gezamenlijke masterplan ook een programma van de verschillende projecten opgenomen. Gedacht wordt aan projecten als geavanceerde laboratoria, een MBO-vakopleiding, een bedrijfsverzamelgebouw voor zogenaamde ‘doorgroeiers’, een protonenkliniek, een facilitair centrum voor kennisbedrijven, woningen voor studenten en expats, een internationale school, een beter openbaar vervoer in de regio en verbetering van de aansluiting van de A13 en de Kruithuisweg op het TIC-Delft-gebied.
Het TIC-Delft omvat heel Delft Zuid-Oost: de TU-wijk, Technopolis en Schieoevers. Daarnaast is ook het terrein van DSM met de campusontwikkeling onderdeel van het TIC-concept. 

Met de innovatiecampus TIC-Delft willen de Gemeente en de TU Delft de kenniseconomie in de zuidelijke Randstad (Zuidvleugel) een stimulans geven, het aantal kennisinstellingen en kennisintensieve bedrijven laten groeien en de werkgelegenheid laten toenemen. TIC-Delft maakt deel uit van de kennisregio Leiden – Delft – Rotterdam. 

In de samenwerking bij de realisatie van TIC-Delft is de universiteit onder meer verantwoordelijk voor kennisontwikkeling, kennisvalorisatie (kennis waardevol maken door die om te zetten in producten en diensten), samenwerking met kennisintensieve bedrijven en technische faciliteiten. De Gemeente is leading in het faciliteren van instellingen en bedrijven op het gebied van woningbouw, ruimte, infrastructuur en voorzieningen in de openbare ruimte. 

De Gemeente en de TU Delft nemen met het opstellen van het masterplan TIC-Delft het voortouw, maar dagen andere kennispartners in Delft en de regio uit om ook mee te denken over TIC-Delft. Het masterplan TIC-Delft wordt ingezet voor fondsenwerving bij Rijk, Europese Unie en kapitaalverschaffers, versterking van de alliantie rond TIC-Delft en om het gastheerschap van Delft vorm te geven. Het masterplan is één van de punten van de strategische agenda die de TU Delft en de Gemeente Delft dinsdag 16 november hebben vastgesteld.

Technopolis Innovation Parc maakt deel uit van het masterplan TIC-Delft (Technologische Innovatie Campus Delft).

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12