Afbeelding

Partijvoorzitter Rik Grashoff blijft ook nu graag met twee voeten in de klei staan

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 21 |

Rik Grashoff: ‘GroenLinks gelooft in de lange termijn, niet in hypes…’

DELFT – Van bekende Delftenaar tot bekende Nederlander. De kersverse partijvoorzitter van GroenLinks, Rik Grashoff, moet er om glimlachen. “Het klinkt op zich wel grappig”, zegt hij, “maar ik hou me met dat soort dingen niet bezig. Trouwens, het is niet alleen maar een voordeel om bekend te zijn in Delft. Er zijn best ook mensen die onaardige dingen roepen. Maar het hoort erbij. Ik woon al 33 jaar in Delft en ben absoluut niet van plan er ooit weg te gaan. Ben een deel van het meubilair, zo voel ik het…”


De nieuwe functie is voor Rik Grashoff een grote uitdaging, maar de carrièreswitch stond niet in zijn agenda. “Ik ben sinds 1990 actief geweest in het lokale bestuur. Het besturen van een stad als Delft is ontzettend leuk en interessant. Je staat midden tussen de mensen en ziet dus direct de effecten van wat je doet. Na mijn periode in Delft ben ik met veel plezier nog enkele  jaren in Rotterdam actief geweest, maar daarna vroeg ik me af of ik die lokale ervaring niet beter in de Tweede Kamer kon gebruiken. Ik vond en vind namelijk dat in het parlement best wat meer mensen zouden mogen zitten die met de voeten in de klei hebben gestaan. Dat ik me kandidaat heb gesteld voor een zetel was dus een heel bewuste overweging. Maar bij de volgende verkiezingen kwam ik op een onverkiesbare plek terecht. Toen deed zich de mogelijkheid om partijvoorzitter te worden voor. Daarmee  kan ik nu al die ervaring, lokaal en in de Tweede Kamer, heel goed gebruiken om GroenLinks sterker te maken.

Hypes

Grashoff realiseert zich dat GroenLinks zich de laatste periode niet bepaald als een stabiele partij heeft gepresenteerd. “Het gedoe in de partij was een logische oorzaak van de tegenvallende resultaten bij de verkiezingen. De mensen waren verward door die strubbelingen. Maar die tijd is voorbij; we luisteren weer naar elkaar en gaan vol vertrouwen richting gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Dat is het eerste moment waarop we kunnen meten in hoeverre de mensen in het land GroenLinks weer als hun partij zien.”

Dat zou zomaar eens heel erg kunnen meevallen, in een politiek klimaat waarin het land van de ene hype in de andere terechtkomt. Rik Grashoff: “Dat is het punt; GroenLinks doet niet mee aan hypes. We staan voor een lange termijnvisie. En daar maak je het jezelf in deze tijd niet gemakkelijk mee. Maar we zijn overtuigd van onze kwaliteiten en opvattingen. We hebben een stabiele partij, met 24.000 leden, tachtig wethouders en vijfhonderd gemeenteraadsleden. We weten wat mensen bezighoudt. Die vragen zich tegenwoordig vooral af of hun baan nog wel verzekerd is. Wij hebben daar uitstekende plannen op ontwikkeld, die korte en lange termijn verbinden. We gaan ermee het land in en ik zal daar als partijvoorzitter zeker een actieve rol in spelen, zij het meestal op de achtergrond.”
Het gaat dus goed met de oud-fietswethouder. Lachend: “Ja, die periode herinner ik me nog heel goed. Weet je dat ik onlangs ben gevraagd om een lezing te houden over fietsbeleid in Edinburgh in Schotland? Die hadden dat in Delft gezien en wilden er alles over weten. Dat is natuurlijk prachtig!”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12