Afbeelding

Hypo-de-piep, HYPO kunstsuper bestaat twee jaar

Algemeen

Editie: Week 39, Jaargang 20 |

De vele vrijwilligers van HYPO hopen dat de kunstsuper nog lang blijft bestaan. (foto: Vincent van Stipdonk)

DELFT - HYPO kunstsuper is jarig. Twee jaar geleden opende dit unieke concept de deuren van het oude postkantoor aan de Hippolytusbuurt. Nu moeten die deuren alweer bijna weer dicht...

HYPO is in de afgelopen twee jaar uitgegroeid tot een cultureel knooppunt in het centrum van Delft. Ruim zeventig kunstenaars uit Delft en omgeving presenteren er hun schilderijen en beelden, maar ook briefkaarten, foto’s, meubels, glaswerk, tassen, sieraden, poppen, sjaals, boeken en schalen… Daarnaast is er koffie, taart, en muziek van elpees die je zelf mag opzetten.

Tijn Noordenbos en Hilke Oskam richtten half september 2010 de HYPO kunstsuper op. “We wilden mensen dichter bij kunst brengen. Nou, dat hebben we geweten”, grinnikt Noordenbos. Van begin af aan experimenteerden hij en Oskam met verschillende soorten kunst om mensen met zoveel mogelijk ideeën in contact te brengen. Oskam vertelt dat ze het nog steeds spannend vindt met wat voor werk kunstenaars naar de HYPO komen, want er komt regelmatig ‘verse kunst’. “Wel blijkt dat vooral toegepaste kunst, dus ‘kunstige gebruiksvoorwerpen’ en design, het meest worden verkocht”, weet ze. Noordenbos licht toe: “Grote schilderijen verkopen minder snel. Logisch, want zo’n groot schilderij aan je muur bepaalt enorm de sfeer in je huis. Dat koop je niet even tussendoor.”

De HYPO is geen galerie waar je voorzichtig fluisterend rondloopt en bang bent iets aan te raken. Regelmatig horen Oskam en Noordenbos van bezoekers dat zij het er ‘gezellig rommelig’ vinden. Een grote groep vrijwilligers zorgt dat iedereen zich er welkom kan voelen. Kunstenaars exposeren er dan ook graag hun werk. Dat blijkt wel uit het feit dat er een wachtlijst voor nieuwe kunstenaars is ontstaan. Toch is niet alles gelukt. Zo worden er inmiddels geen kunst-workshops meer georganiseerd. Daarvoor was te weinig animo.

Noordenbos en Oskam kijken tevreden terug op de afgelopen twee jaar. “Er zijn veel leuke en slimme verbindingen ontstaan”, vertelt Oskam. “Zo werkt HYPO inmiddels bijvoorbeeld samen met de VAK, Repair-café, Spoorzone, breicafé en Kinderopvang De Lange Keizer... TOP organiseert hier maandelijks goed bezochte lezingen en debatten. En het HYPO-lunchcafé biedt niet alleen fijne koffie en heerlijke taart, maar ook heel vaak live-muziek.”

Alle activiteiten hebben veel aanloop gecreëerd en nieuw leven gebracht in het oude postkantoor, vertelt Oskam. Noordenbos vult aan dat het hierdoor voor verhuurder Vestia helaas ook mogelijk werd tegen commerciële huurprijzen een nieuwe huurder aan te trekken. HYPO moet dus vertrekken en werkt nu hard aan een doorstart op een nieuwe locatie in de binnenstad. Indien Nusantara gaat sluiten op het Aghataplein - hoe vervelend Oskam en Noordenbos dat ook zouden vinden – biedt dat misschien een kans voor HYPO. “Op deze ‘droomlocatie’ zou door samenwerking van HYPO en het Prinsenhof een cultuur en kunsthart van Delft kunnen ontstaan”, hoopt Noordenbos. Zo ver is het echter nog niet. Vanaf de Museumnacht tot aan Lichtjesavond gaat HYPO haar laatste weken aan de Hippolytusbuurt knallend invullen met allerlei creatieve activiteiten. Hou het in de gaten. (VvS)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12